Bruno Petković, Marko Livaja

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
KANDIDATI ZA KATAR

Što je Dalić vidio na Poljudu? Energetski dojmljiv Livaja, Petković tehnički kvalitetan, opomena Šutalu

Livaković solidan, Oršić manje raspoložen nego inače, Ivanušec daleko izvan kruga Vatrenih...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. listopad 2022. 15:15

U derbiju Hajduka i Dinama nismo vidjeli nogomet na razini nacionalnog prestiža i očekivanja od ovakve utakmice. Možemo sada raspravljati o uzrocima te se uhvatiti stereotipa težine uloga, pritiska da se ne smije izgubiti ili onog koji nametne javno mnijenje. Poglavito u očekivanjima. Činjenično je to završilo remijem, što sukladno prikazanom djeluje realan omjer učinka…

Zlatko Dalić bio je na utakmici i mogao je vidjeti na djelu kandidate za reprezentaciju uoči skorašnjeg okupljanja i puta za Katar. U prvom planu bili su Marko Livaja kod domaćih, te Dominik Livaković, Josip Šutalo, Mislav Oršić i Bruno Petković kod Dinama.

image

Zlatko Dalić, Marijan Kustić, Stipe Pletikosa

VOJKO BASIC Cropix

U jednom sada manjem važnom dijelu Dalić je mogao vidjeti kako se skorašnji kandidat za reprezentaciju, Robert Ljubičić, snalazi u zahtjevnosti gostujuće verzije derbija, te kraće (pola sata) primijetiti gdje je s formom Luka Ivanušec.

Da li jedna utakmica, pogotovo ovako niže kvalitativne razine, može imati velikog utjecaja na izbore za reprezentaciju? Kad bi to tako bilo, onda svakako ne bi bilo stručno logično.

Tri tjedna prije puta u Aziju Zlatko Dalić trebao bi imati jasnu sliku tehničko-taktičkih odnosa u kontekstu nastupa na Mundijalu. Po našem mišljenju uvjerljivo najbolja vijest za izbornika s Poljuda jest da se niti jedan reprezentativni kandidat nije ozlijedio. U utakmicama formalno visokog uloga i još više emotivnog intenziteta, kad se ide punom “spremom” u fajt, rizici rastu. Srećom, akteri s obje strane su bili fer nastrojeni…

image

Bruno Petković, Dominik Livaković

RONALD GORSIC Cropix

No, vratimo se dojmovima oko Vatrenih. Primjetno je da su odjeci vezani ponajviše na forsiranju rivaliteta Livaje i Petkovića za mjesto centralnog napadača Hrvatske. To se u suštini čini suvišnom raspravom jer to su igrači posve različitog tehničkog profila. U pogledu izbora napadača izbornik se logično može voditi dilemom da li igrati s visokom ili nižom špicom, obzirom da je izvjesno da će Vatreni igrati u sustavima 4-3-3 i 4-2-3-1. U oba modula igra jedan srednji napadač.

Kad bi Hrvatska igrala s dva napadača onda bi se moglo upariti višeg i nižeg (kao druga špica) napadača. Prije nego u sustavu s desetkom (iza prve špice, 4-2-3-1) obzirom da Dalić ne dira tri vezna (Modrić, Brozović, Kovačić), a dodaje im četvrtog (s desnog krila), uz nedodirljivog Perišića na lijevoj strani.

Opomena Šutalu

Kako će Dalić izabrati taktiku za Katar tako će se i slagati ofenzivna varijanta. Pri tom nam se čini da se mora odlučiti za jednog između Petkovića i Budimira, odnosno Livaje i Kramarića. Uz dodatak da se tijekom utakmice te opcije mogu promijeniti, pa se recimo nađu na terenu u jednoj fazi dva visoka ili dva niska napadača, ili jedan od nižih na desetki kada se treba napasti postavljenu obranu. Činjenica je da Dalić ima taktički širinu izbora s tih 4 (polu)špica.

image

Bruno Petković

JAKOV PRKIC Cropix

U kontekstu derbija nama se čini kudikamo analitički zanimljiviji duel Livaje i Šutala. Prije svega zato što je energetski i voljnim momentom Livaja djelovao ispred svih. I potvrdio je kako je od svih napadača koji igraju u reprezentaciji, najopasniji unutar kaznenog prostora. To je bitna prednost tog igrača kada je u formi, pogotovo zato što u jačoj momčadi od Hajduka, te vrline dolaze još više i lakše do izražaja. Josip Šutalo je također energetski i fizičkom komponentom uvjerljiv. Ovom prilikom vidjeli smo da ga je Livaja kod prekida nadmudrio, što je potvrda izrečenog o njegovim snalažljivostima u šesnaestercu.

image

Marko Livaja, Josip Šutalo

ANTE CIZMIC Cropix

S druge strane Šutalu je to opomena da mora držati 100 % koncentraciju kada igra protiv kvalitetnog suparnika. Na Mundijalu će ih biti puno opasnih. Šutalo je uglavnom sve dobro odradio osim tog previda (plaćen primljenim pogotkom) i još jedne avanture u dribling na svojoj polovici. Mora biti svjestan da će se te njegove gotovo kronične greške skupo plaćati ako ih ponovi u Kataru. Više nije neiskusan i “zelen” na višim razinama nogometa…

Ivanušec izvan kruga

Livaković nije imao osobitog posla i relativno ga je solidno odradio. Petković je imao svoje pluseve i minuse. Pri tom nije dvojbeno da ima visoku tehničku kvalitetu, nego samo koji će mu energetski momentum definirati učinak. Upravo na tom planu, dojam je, Dalić za start bira agresivnijeg Budimira.

image

Mislav Oršić, Emir Sahiti

VOJKO BASIC Cropix

Mislav Oršić djelovao je manje raspoložen nego u nekim prošlim važnim dvobojima, ali držimo da je tome kriva i prilično troma igra momčadi. Oršić je igrač prostora, hitrine i ovisan je o distribuciji veznjaka te pogotovo dubinskim loptama. Njih nije baš bilo, iako je točno da i onda Oršić ostaje opasan igrač za suparnika.

image

Luka Ivanušec

MARKO TODOROV Cropix

Što se tiče Ivanušeca nije igrao dovoljno za značajnije promišljanje njegova reprezentativnog statusa. U takvoj situaciji nije bitno promijenio svoj trenutni status kod Dalića, a to sugerira da je i dalje izvan kruga sigurnih za Katar…

Učinak u derbiju

Marko Livaja

1/1 udarci u/izvan okvira

13/18 točnih dodavanja

5/14 dobiveni dueli

Dominik Livaković

1 obrana

21/28 točnih dodavanja

6/13 točnih dugih lopti

Josip Šutalo

6 otklonjenih opasnosti

55/57 točnih dodavanja

2/5 dobiveni dueli

Mislav Oršić

1/1 udarci u/izvan okvira

14/17 točnih dodavanja

1/3 dobiveni dueli

Bruno Petković

2/0 udarci u/izvan okvira

14/23 točnih dodavanja

6/10 dobiveni dueli

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:30