Ivan Leko i Dario Melnjak

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
BIJELI DOBILI STABILNOST

Stoperi Hajduka više kardinalno ne griješe, a i ekipa je aktivnija u obrani: ‘Bliži se istek ugovora...‘

‘Igrači se sad žele pokazati u najboljem izdanju, kako bi ostali na Poljudu‘, smatra Ivan Katalinić
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. svibanj 2023. 18:19

Na posljednje četiri prvenstvene utakmice nogometaši Hajduka nisu primili ni jedan pogodak. I ta sačuvana mreža u dvobojima protiv Varaždina (2:0), Gorice (0:0), Dinama (0:0) i Lokomotive (3:0) donijela je, osim osam osvojenih bodova, zadovoljstvo treneru Ivanu Leki, koji je poslije nedjeljne pobjede u Kranjčevićevoj ulici istaknuo:

- Nakon što smo promijenili način igre, dobili smo stabilnost, posebno u obrambenom dijelu. I ta čvrsta obrana mora nam biti temelj za još kvalitetniju napadačku igru. Svjesni smo da se dižemo, to je spor proces, ali očito je da rastemo... - podvukao je trener Hajduka.

Velika promjena

Posljednji se put splitska mreža zatresla prije nešto više od tri tjedna, bilo je to 16. travnja u Rijeci, kad je Hajduk pognute glave napustio Rujevicu (0:2).

U zadnjih 360 minuta, dvaput na Poljudu, dvaput u gostima, Splićani nisu primili pogodak. I ta je stabilizacija doista veliki razlog Lekinu zadovoljstvu, jer ne tako davno Hajdukova je obrana bila nedopustivo propusna. Sjetimo se samo dvije uzastopne “četvorke”, protiv prvaka Dinama na Maksimiru (0:4), te Lokomotive kod kuće na Poljudu (3:4)...

Nezaposleni golman

Što se, dakle, od tada promijenilo, kako je Ivan Leko učvrstio svoju obranu? Prvi je razlog svakako u spoznaji da srednji braniči više ne rade kardinalne pogreške poput onih koje su tada radili Awaziem, Borevković, Vušković i Ferro. Jer, većina tih zgoditaka padala je baš nakon velikih, gdjekad i uistinu neshvatljivih kikseva Hajdukovih stopera.

K tome, aktivnijom obrambenom igrom cijele momčadi, poglavito veznih igrača, Splićani su dobili neophodnu homogenost, kompaktnost i čvrstinu, pa je onda olakšan i posao posljednjem obrambenom redu splitskoga kluba, kao i vrataru Lučiću. Koji je u Kranjčevićevoj bio posve nezaposlen u dvoboju protiv neprepoznatljivih, anemičnih i jalovih Lokosa...

Sjetimo se, naime, kako je Lokomotiva igrački “razbila” Splićane na Poljudu prije nešto više od dva mjeseca, rastrčana i razigrana mladost s Kajzerice bila je neuhvatljiva za Hajdukove nogometaše.

Najbolje izdanje

A u Kranjčevićevoj smo vidjeli sasvim drukčiju utakmicu, dvoboj u kojem Lokomotiva gotovo da nije ni zakoračila u suparnički kazneni prostor. Što zbog Hajdukove čvrstine i kvalitetnog defenzivnog bloka, što zbog vlastitog lošeg i sterilnog izdanja, bez agresije i visokog presinga, koji su ove sezone krasili igru Lokosa. Odlazak Aliyua u Houston Dynamo očito je nenadoknadiv hendikep za način igre i fizionomiju momčadi trenera Silvija Čabraje...

A zanimljivu je tezu o splitskoj ozbiljnijoj obrani na posljednjim utakmicama ponudio bivši Hajdukov vratar i trener, danas 71-godišnji Ivan Katalinić:

- Bliži se kraj natjecateljske sezone, bliži se istek ugovora o posudbama nekih igrača, pa se oni sad žele pokazati u najboljem izdanju, kako bi ostali na Poljudu. I sad su koncentriraniji nego što su bili tijekom sezone, no treba dobro razmisliti koga zadržati od ovih obrambenih igrača, čiji ugovor treba otkupiti, a s kim se klub mora rastati. K tome, olakšavajuća je okolnost svakako i što Hajduk više nije ni pod kakvim rezultatskim pritiskom, ne može ni gore, ni dolje. U svakom je slučaju taj niz bez primljenog pogotka vrlo pozitivan, međutim za neke veće dosege, Hajduk bi u dolazećoj sezoni morao promijeniti filozofiju i igrati za pogodak više. Jer, samo takva igra donosi naslove - smatra iskusni stručnjak Ivan Katalinić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 14:23