Od tri prošlogodišnje akvizicije ostao je samo Josip Elez

 VOJKO BASIC Cropix
HAJDUK TRAŽI POJAČANJE

Stoperska promenada Majstora s mora traje već više od desetljeća! Bijeli su opet u lovu na još jednog igrača

U prethodnih dvanaest godina, od zadnjeg uspjeha u Europi, Poljudom su prošla čak 33 stopera
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. lipanj 2022. 17:24

Hajduk je potpisom Tonija Borevkovića okončao potragu za jednim stoperom, no za pretpostaviti je da "lovi" još jednog. Primarne karakteristike koje se traže su snažan skok, zatim razumijevanje igre i, ako je moguće, brzina kao adut više. Pomislit će netko po ovim karakteristikama da su Bijeli odlučili naći "blizanca Virgila van Dijka", ali kada bolje razmislite, tko traži sporog stopera koji kasni u skoku i nije jak s loptom u nogama!?

Slična potraga

Splitski klub u sličnoj je potrazi bio i lani, kada su došla čak tri nova stopera nakon što je prethodno Mujakiću istekla posudba, a Vušković otišao na posudbu, koja ja kasnije rezultirala i otkupom ugovora u HSV-u. Ali, od trojice onda angažiranih, dvojica (Ferro i Katić) su odigrali sezonu posudbe, vratili se natrag u Benficu odnosno Rangers, pa je ovoga ljeta sve krenulo ispočetka. Od tri prošlogodišnje akvizicije ostao je samo Elez, uz kojeg Dambrauskas u kadru ima Simića, zatim Dimitrova, koji se upravo vratio s proljetne posudbe u rumunjskom CFR Cluju, gdje je upisao samo jedan nastup, a sada je, eto, dobio i Borevkovića.

Uistinu, u proteklih 12 godina nagledali smo se dolazaka mnogobrojnih središnjih braniča u splitski klub. Zašto smo uzeli sezonu 2010./11. kao početnu u analizi? Odgovor je razvidan. Zgodno je za analizu uzeti vrijeme rezultata kojeg želiš ponoviti. Prije 12 godina Hajduk je igrao jesen u Europi, dakle, sve je jasno, mjerimo od zadnjeg europskog uspjeha.

U tih 12 godina Poljudom su prošla čak 33 stopera, od kojih su 23 angažirana u ulaznim transferima, dok su desetorica izašla iz omladinskog pogona. Premalo? Moguće, budući da često slušamo istu, staru priču, kako je u dinarskom kraju najlakše napraviti stopera. Momka od 190 centimetara, a hvala Bogu ima takvih u Dalmaciji i Hercegovini, treba "tek" doslovno naučiti trčati i barati s loptom. Međutim, očito populistički recept nije urodio plodom jer rijetki su izašli iz omladinske škole i profilirali se u vrhunske stopere na Poljudu.

Jedan od takvih je svakako Mario Vušković, aktualni igrač drugoligaša HSV-a, koji je prošloga kolovoza otišao s Poljuda prije 20. rođendana. Slavni klub iz Hamburga u ožujku ove godine otkupio je Vuškovića plativši ukupno 4 milijuna eura Bijelima. Ali, ne rađa se Vušković svaki dan, zato Bijeli gotovo svake godine dovode novog stopera. Od 2016. godine, kada je iz juniora izašao Lorenco Šimić, do transfera Vuškovića, u tih pet godina nije iz juniora izašao stoper koji je postao standardni prvotimac. Zato su se Bijeli okrenuli dopunskoj selekciji, pa su kroz Hajduk prošli Velasquez, Ćosić, Terziev, Carbonieri, Lopez, Vučur, Mikulić, Svatok i Mujakić, dok su Simić i Dimitrov još u kadru. Jasno je da nema potrebe dodatno pojašnjenje popisa devet stopera što su prošli kroz Hajduk u tih pet sezona jer dovoljno je reći da je svima boravak na Poljudu bio kulminacija karijere.

Hajduk je u zadnjih 12 godina stopere tražio od Japana, Australije i Brazila, pa sve do Ukrajine i BiH. Kompletni Globus bi prošli zabijajući zastavice u državama odakle su dolazili stoperi Bijelih. Australski Hrvat Miličević, Japanac Inoha, Brazilac Carbonieri, Argentinac Velasquez, Bilij kao predstavnik Ukrajine.

Pozitivna nula

Čak je i Španjolca imao Hajduk, ali na kraju je Lopez otišao s Poljuda sa simboličnom odštetom od 50.000 eura. Jedan od rijetkih inozemnih stopera koji je realizirao izlazni transfer s pokrićem troškova bio je Svatok. Doveden je za 375.000 eura, a za 400.000 eura prodan je u Dnjipro nakon samo godinu dana i time se približilo "pozitivnoj nuli" u poslovnim knjigama.

Ali, jedan je igrač neprikosnoven među stoperima angažiranim na Poljudu od zadnje europske jeseni. Ardian Ismajli je uvjerljivi pobjednik s transferom od 2,2 milijuna eura ostvarenim u Speziju u rujnu 2020. godine. Taj 25-godišnji Kosovar je premašio sva očekivanja. Ali, Ismajli je doslovno iznimka koja potvrđuje pravilo.

Bolja opcija

Domaći su ipak bili bolja opcija, na njima je Hajduk uglavnom zarađivao. Tudor je ostao nedosegnut, njegov transfer u Juventus iz 1998. s iznosom od 4,2 milijuna DEM i danas je najjači posao s obrambenim igračem Bijelih. Od stopera iz svog pogona Hajduk je zaradio na prodaji Šimića (Sampdoria, 1.400.000 eura), Milića (Oostende, 400.000 eura), Eleza (Lazio, 300.000 eura). Iz dopunske selekcije novce su Bijelima donijeli Milović (Kina, 600.000 eura) i Nižić (Rusija, 800.000 eura). Šestorica su bili na posudbi od zadnje europske jeseni, ali nijednom od nije otkupljen ugovor. Ćosić, Velasquez, Terziev, Mujakić, Katić i Ferro, šest posuđenih stopera koji nisu ostali u Hajduku s ugovorom.

DOVEDENI STOPERI I ONI IZAŠLI IZ DOMAĆEG POGONA

SEZONA 2010./11.

- Ivo Smoje + Matej Jonjić (oba 1991.)

SEZONA 2011./12.

- Masahiko Inoha, Ljubo Milićević

SEZONA 2012./13.

- Goran Milović, Mato Neretljak + Antonio Milić i Josip Elez (oba 1994.)

SEZONA 2013/14.

- Zoran Nižić

SEZONA 2014./15.

- Zvonimir Milić (1995.), Petar Bosančić (1996.)

SEZONA 2015./16.

- Julian Velasquez (posudba), Ardian Ismajli, Maksim Bilij + Lorenzo Šimić (1996.)

SEZONA 2016./17.

- Marijan Ćosić (posudba), Georgi Terziev (posudba)

SEZONA 2017./18.

- Borja Lopez, Gustavo Carbonieri

SEZONA 2018./19.

- Stipe Vučur, Božo Mikulić, Oleksandar Svatok

SEZONA 2019./20.

- Stefan Simić, Nihad Mujakić, Kristian Dimitrov + Stipe Radić (2000.), Mario Vušković (2001.)

SEZONA 2020./21.

- Branimir Barišić (1998.), Vicko Ševelj (2000.)

SEZONA 2021./22.

- Lumbardh Dellova, Josip Elez, Francisco Ferro, Nikola Katić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:46