Daniele Orsato mogao bi suditi okršaj Hajduka i Dinama

 Spada/lapresse/profimedia
NOVOST U DERBIJIMA

Strani suci su dobar potez, ali tko garantira da će u manjim utakmicama sve biti čisto?

Angažman stranih sudaca već je ustaljena praksa, no HNS je otišao korak dalje
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 17:09

Poslije svega što se posljednjih dana događalo u našem nogometu, u pogledu suđenja i pogotovo iskazanih sumnji, pa i dokazanih manipulacija primjene VAR-a, dobro je došla odluka Hrvatskog nogometnog saveza o angažiranju stranih sudaca za vođenje predstojećih derbija između Rijeke, Hajduka i Dinama. Pogotovo u slučaju da na tom poslu zaista budu angažirani elitni suci Lige prvaka. Nekadašnje "Oko sokolovo" HTV-a Mateo Beusan u više je navrata pledirao za praksu korištenja stranih arbitara u našem prvenstvu.

Ali odmah se postavlja pitanje - je li pošteno suđenje u izravnim dvobojima suparnika za naslov prvaka prava garancija da će na drugim utakmicama, kada favoriti igraju protiv slabije plasiranih klubova, baš sve biti regularno?

Angažman stranih sudaca je davna praksa. Tako su, prije više od pola stoljeća, dva naša baš elitna suca, i to Leo Lemešić iz Splita i Ezio Damiani iz Zagreba, vodili važne utakmice talijanskog prvenstva. Na snazi je i aktualni dogovor po kojem suci iz Cipra i Bugarske gostuju, tu i tamo, na utakmicama naše prve lige i obratno.

Dvije odluke HNS-a dokaz su da se po svaku cijenu želi održati regularnost natjecanja

Goran Tenžera, jedan od bivših prvoligaških sudaca, koji vrlo znalački i argumentirano komentira suđenje, istina uglavnom utakmica Hajduka (za Slobodnu Dalmaciju i Dalmatinski portal), nije sklon angažiranju stranaca. On tvrdi da Hrvatska raspolaže solidnim sudačkim kadrom koji je u stanju voditi sve susrete, pa i one koji odlučuju o naslovu prvaka, pobjednika Kupa, odnosno borbi za opstanak. Međutim, Tenžera osnovni problem vidi u nedostatku ujednačenosti kriterija (naročito kod dosuđivanja penala) i po njemu bi kod tih pitanja famozna Komisija za suđenje morala imati presudnu ulogu.

U prvoligaškoj povijesti bivše države, zbog nepovjerenja prema sucima dogodilo se da su se Hajduk i Crvena zvezda jednom dogovorili, u znak dobre volje, da finale Kupa Jugoslavije 1973. vode suci iz Beograda, odnosno Splita. Tako je prvu utakmicu na Starom placu (završila je 1-1) sudio Beograđanin Velibor Ljujić, dok je u uzvratu na Marakani (tada je Hajduk pobijedio 2-1 i osvojio Kup) vodio Splićanin Željko Kurir. To, međutim, nije postala praksa.

Hrvatski nogometni savez također je povukao pravi potez kada je, za razjašnjavanje eventualnih VAR manipulacija, formirao posebno stručno povjerenstvo koje će analizirati sve sporne situacije proizašle iz javnih objava neovlašteno preuzetih snimki komunikacije u VAR sobi. Te dvije odluke HNS-a dokaz su da naše nogometno rukovodstvo po svaku cijenu želi održati regularnost natjecanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:19