ANP/DDP USA/PROFIMEDIA
Dražen Antolić
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Sudac koji je zgrozio Hrvatsku prvi je favorit za derbi Hajduka i Dinama. Sjetite se Modrićevih riječi...

Njegov dolazak na Poljud bila bi baš prava groteska nakon onog što je učinio Vatrenima na SP-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 06:18

Nakon što je Hrvatski nogometni savez pokrenuo akciju da stranci sude derbije u kojima igraju Rijeka, Hajduk i Dinamo do kraja tekuće sezone, i s tom idejom upoznao čelnike UEFA-e, ljudi iz Saveza poduzeli su kontakte s drugim nacionalnom federacijama, njihovim sudačkim organizacijama i samim arbitrima kako bi vidjeli koga mogu dobiti. Pritom je UEFA itekako spremna odraditi svoj dio posla.

HNL traži elitne suce iz Lige prvaka. Prva informacija govorila je kako bi najlakše mogli realizirati suradnju sa susjednim državama, pa su isplivala imena poput Slovenca Slavka Vinčića, Bosanca Irfana Peljte i Srbina Srđana Jovanovića, međutim, u utorak smo iz HNS-a dobili potvrdu da Peljto i Jovanović neće biti u konkurenciji, te da pikiraju kandidate među Talijanima (Daniele Orsato, Marco Guida, Davide Massa), Slovencima (Slavko Vinčić, Rade Obrenović), Rumunjima (Radu Petrescu, Istvan Kovacs) i Slovakom Ivanom Kružliakom. Nije isključeno da bace pogled, ako bi bilo potrebno, i prema nekome drugome. Kao što je Poljak Szymon Marciniak, koji dobiva najveće utakmice, finale Lige prvaka i Svjetskog prvenstva...

Iz izvora bliskog sudačkim krugovima UEFA-e, koja će na kraju delegirati te suce nakon što se postigne dogovor, plasirana nam je tvrdnja koja je podložna promjeni, ali je vrijedna publiciranja. Govori kako je ovog časa prvi favorit za derbi Hajduk - Dinamo na Poljudu 30. ožujka Talijan Daniele Orsato.

Ne treba trčati pred rudo, ali samo spominjanje imena Orsata mora pobuditi veliko zanimanje. Radi se o sucu visokog ugleda u Europi i svijetu, koji je po IFFHS-u bio najbolji na planetu 2020. godine, tog je ljeta sudio i finale Lige prvaka Bayern - PSG, te 2022. godine polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru. Za UEFA-u on je top, ali za nas...

image

Daniele Orsato

TOM DUBRAVEC Cropix

Ako bi Orsato došao u Split suditi Hajduk - Dinamo pozvan od Hrvata kao spasitelj poštenja i regularnosti prvenstva, to bi bila prava ironija i slika našeg posrnuća, klubova, Saveza i sudačke organizacije, budući da je to čovjek koji je bio “djelitelj pravde” na utakmice Argentina - Hrvatska 3:0 nakon koje je kod nas palo i previše optužbi i bijesa zbog jedanaesterca prilikom sudara Juliana Alvareza i Dominika Livakovića. Iako su postojala i druga mišljenja da je to ispravno dosuđen kazneni udarac. Međutim, još više u Hrvatskoj, ali i drugdje, provlačila se teza da je FIFA držala ljestve Lionelu Messiju i Argentini kako bi postali svjetski prvaci.

Nakon tog polufinala Luka Modrić je rekao:

- Inače ne pričam o sucima, ali to je sad nemoguće izbjeći. Orsato mi je i ranije sudio, jedan je od najgorih sudaca koje znam. Ne govorim samo o danas, nisam imao dobro sjećanje. Katastrofa.

Ta Modrićeva tvrdnja zabilježena je i na stranici o Orsatu na Wikipediji na engleskom jeziku.

image

Luka Modrić i Daniele Orsato

FABIO FERRARI/LAPRESSE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dakle, taj isti Orsato, koji je sigurno bolji sudac nego što je tih dana Mundijala u Hrvatskoj oslikan i bio bi sada neopterećen, mogao bi se pojaviti kao svjetski autoritet u akciji HNS-a da se sa strancima smire strasti. Kako iz inozemstva neće doći samo glavni suci, nego svi, i pomoćnici, i VAR i AVAR, da priča bude kompletna najbolje je da mu VAR ponovno bude Massimiliano Irrati. Kao i u Kataru u polufinalu, kao što je bio u Moskvi na finalu kad je zvao Argentinca Pitanu da zbog Perišićeve ruke svira kazneni udarac protiv nas. Čak i u toj cijeloj sudačkoj travestiji, hrvatski nogomet to ipak nije zaslužio. No, ako Hrvati nisu sami u stanju upravljati sobom i svojim procesima na pošten, stručan i korektan način, neka zovu u pomoć Talijane i “Austro-Ugare”.
Govorilo se u Kataru da je Orsato sudio ozlijeđen, pa možda nije bio u najboljoj formi. Hm... Ako su već Talijani u igri, ipak neka bude netko drugi. Tipa Davide Massa? Ako Hrvati nešto drže do sebe, sigurno neće uzeti Orsata.

image

Ivan Perišić, Daniele Orsato i Luka Modrić

JEWEL SAMAD Afp

Zašto neće biti Peljto i Jovanović? Dok je Srbin i sam imao problema sa suđenjem u nekim utakmicama, od Peljta je HNS odustao da se ne bi pojavile insinuacije, budući da je iz Bosne i Hercegovine, kako ima neke veze sa Zdravkom Mamićem. Pa kad su na to mislili, a izgleda da trebaju jer konstrukcije kod nas nemaju kraja, onda će zacijelo promisliti i o drugima koje uzimaju. Osim ogleda Hajduk - Dinamo, od derbija vodećeg trojca još se igraju utakmice Hajduk - Dinamo u Kupu te Rijeka - Hajduk i Rijeka - Dinamo u prvenstvu.

Zasad je intencija da suci budu iz susjednih ili geografski bliskih država i zbog što manjih troškova, iako to nije definitivan uvjet. Takse im naš savez mora platiti sukladno onima kakve imaju u svojoj zemlji, osim ako se ne dogovore drugačije. Tijekom sezone u HNL-u su sudili Bugari i Ciprani, ali oni su na dnu UEFA-ine rang liste. Čak i ispod Hrvatske. Slučaj sa sucima je eskalirao, što će se još izroditi?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. ožujak 2024 06:18