S

 PAUN PAUNOVIC Cropix
BEZ KONTROVERZI

Sudački ekspert ocijenio derbi: ‘Penal za Dinamo? To je prije žuti karton za simulaciju‘

‘Pajač je zaslužio visoku četvorku. Impresivno je ušao u utakmicu‘, rekao je Strahonja
Piše: SNObjavljeno: 01. listopad 2023. 23:31

U posljednjoj utakmici desetog kola Supersport HNL-a Hajduk je na svojem Poljudu savladao Dinamo s minimalnih 1:0. Pogodak odluke bio je djelo Emira Sahitija, koji je zgoditkom u 59. minuti osigurao slavlje domaćina.

Zadatak vođenja najveće utakmice hrvatskog nogometa imao je glavni sudac Igor Pajač. Njegovi pomoćnici bili su Ivan Mihalj i Vedran Đurak, te četvrti sudac Zdenko Lovrić. Iz VAR sobe posao su odrađivali Marin Vidulin i Goran Pataki. Svoj komentar na suđenje u HRT-ovoj emisiji Stadion dao je sudački ekspert Mario Strahonja.

- Pajač je zaslužio visoku četvorku, možemo biti zadovoljni. Siguran, miran i staložen, što su preduvjeti za kvalitetnu kontrolu i vođenje utakmice. Impresivno je ušao u utakmicu s obzirom na dvije incidentne situacije. Dobro je vodio utakmicu, dao je žute kartone Emreliju i Melnjaku. Možda oko 35. minute jedan krivi aut – rekao je Strahonja.

- Vrlo dobar menadžment obiju klupa, treneri su ga uvažavali. Moramo biti zadovoljni suđenjem. Utakmica nije bila jednostavna. Bio je pokretljiv, u svakom trenutku na dobrom mjestu. Možemo pričati o jednom-dva prekršaja, u ovakvom intenzitetu mora biti propusta. Kontrolirao je utakmicu, donosio odluke o prekršajima i incidentnim situacijama u kaznenom prostoru te imao povjerenje, koje mu treba dati za pravo - nastavio je.

Prva moguća sporna situacija bio je pad Gabrijela Vidovića u kaznenom prostoru Hajduka u šestoj minuti utakmice.

- Vrlo dobra pozicija, kontrolirao je situaciju. Radi se o driblingu, nije bilo kontakta, Vidović to vrlo vješto radi. Moglo se čak tražiti žuti karton za simulaciju. Ključna odluka je da nema kaznenog udarca. Pajač je donio samostalnu odluku, koju je VAR potvrdio. Govorom tijela dao je do znanja da nema kaznenog udaraca. Vrlo dobra situacija u začetku utakmice – komentirao je.

Sljedeća analizirana situacija je bila ona iz osme minute, a radilo se o mogućem igranju rukom Marka Bulata.

- Jednako dobra pozicija, pogledajte gdje se on nalazi. Ovdje se traži o potpornoj ruci - igrač koji dolazi pada na tu ruku i poklapa ruku. Ona je u igračkom području tog igrača koji pada. To nije kažnjivo jer je obrambeni igrač okrenut leđima. Vrlo dobra odluka. Naravno, igrači traže penal kao i svi drugi igrači, no brzo su prihvatili odluku. Obje situacije u kaznenom prostoru procijenio je vrlo dobro – zaključio je Strahonja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 20:50