Igor Bišćan

 DAMIR KRAJAC Cropix
JAKO BITAN DERBI

Superkup ima veliku važnost za Modre koji žele Bijele gurnuti s lansirne rampe i pobjedom najaviti novo doba

Novo doba kluba koje se personificira dolaskom Darija Šimića i Igora Bišćana starta baš u subotu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. srpanj 2023. 07:56

Svaki derbi je važan, a kada igrate za trofej onda imate i imperativ više. Važno nam je da odmah na startu uzmemo trofej i pokažemo da smo spremni za sve izazove koji nas čekaju na startu sezone. Učinit ćemo sve da slavimo na svom Maksimiru.

Tim rečenicama je Dario Šimić najavio subotnji okršaj Dinama i Hajduka u Superkupu. Dakle, ako je netko mislio da u plavom domu sudar s Majstorom s mora doživljavaju kao neku revijalnu utakmicu, neki test pred početak sezone, krivo je mislio. Naravno, nitko ne misli da će se sezona koja slijedi vrednovati po trofeju Superkupa, sigurno je mnogo važnije kako će Modri startati u prvenstvo, te u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ali svaki trofej je važan, a naročito kad ga se osvoji protiv vječnog suparnika Hajduka. Derbi Modrih i Bilih, kako smo ga nazvali El Croatico, uvijek ima posebnu vrijednost, posebnu draž, uvijek je “više od nogometa”. Bez obzira radi li se o prvenstvu, Kupu ili Superkupu.

Naravno da Superkup nije presudan, nije ključna priča sezone, ali itekako je može usmjeriti. Svi dobro znate do kakvih je promjena došlo u Dinamu, novo doba plavog kluba koje se personificira dolaskom Darija Šimića i Igora Bišćana starta baš u subotu i zato je taj okršaj za Modre posebnog i bitnog značaja. Dinamo je s Bišćanom prošle sezone uzeo naslov prvaka, ali u njega je ugrađen i doprinos bivšeg trenera Ante Čačića. Od ove subote i okršaja s Majstorom s mora starta zapravo pravo vrijeme Dinamovog trenera. Odradio je pripreme, posložio je momčad, odrekao se nekih igrača, ugradio je svoje ideje, viziju igre. U Superkupu starta taj “novi Dinamo”. I zato je Šimić i izgovorio one rečenice s početka teksta.

Osvajanje trofeja na startu “novog doba” bila bi velika stvar za Dinamo. Iznimno bi se podiglo samopouzdanje pred sudar u prvom prvenstvenom kolu protiv istog najžešćeg suparnika, te pred start kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Astane ili Dinama iz Tbilisija. U plavom domu svi to znaju, zato se i momčad priprema za taj okršaj kao za jednu od iznimno bitnih utakmica. Nadalje, Modri žele već na startu sezone pokazati gdje su u odnosu na Splićane. Hajduk je do sada iznjedrio mnoge ulazne transfere, najavljuje se moćni, europski Majstor s mora. Mnoge analize govore da će ove sezone biti teške borbe za naslov prvaka, da su se Bili kvalitativno približili zg-klubu, u velikom dijelu Dalmacije već vlada prava euforija. Zamislite da Hajduk osvoji Superkup usred Zagreba, bez Marka Livaje? Kakvo li bi samo to bilo pogonsko gorivo za društvo iz grada pod Marjanom. Kako bi ih lansiralo pred prvi HNL ogled u kojem će igrati njihov najbolji igrač i klupska ikona? Zato Dinamo želi u subotu gurnuti Hajduk s lansirne rampe, ne dozvoliti mu da se razmaše, da stekne početnu psihološku prednost, koju bi svakako dobio podizanjem trofeja usred Maksimira. Slavlje Bilih u plavom domu, trčanje pobjedničkog kruga, to se svakako iz perspektive Modrih ne smije dogoditi. Dinamo želi na startu sezone ostaviti Hajduk tamo gdje je i bio dugi niz godina, iza njih.

Mogli bismo kazati da Dinamo u subotu kreće u svoju veliku ovosezonsku utrku. Prvo prolazno vrijeme mjerit će se nakon dvije utakmice s Hajdukom i prvih kvalifikacijskih utakmica za Ligu prvaka, drugo prolazno vrijeme bit će na kraju kolovoza kad će se znati u kojem europskom natjecanju će Modri igrati, treće prolazno vrijeme mjerit će se na kraju polusezone i tako dalje sve do konca utrke. Valja krenuti s dobrim prvim prolaznim vremenom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 04:23