GORAN SEBELIC Cropix
IVAN LEKO

‘Svi mi znamo koliko je Livaja za nas bitan. Ali, bio bih razočaran da ovisimo o samo jednom igraču‘

‘Želim da Hajduk ima dušu i srce. Spreman sam promijeniti ideju ako ne ide, konačni cilj je pobjeda‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. siječanj 2023. 17:20

Odnedavni trener Hajdukovih nogometaša, 44-godišnji Ivan Leko izašao je pred novinare na Poljudu nakon odrađenih priprema u Istri. Nastavili su Bijeli s radom u svojoj domaćoj bazi...

- Zadovoljan sam što smo se tijekom priprema upoznali s ljudske strane, da dobijemo povjerenje, da igrači znaju da smo mi isto ljudi. Bilo je dosta dobrih stvari, to je početak nečega. Daleko je to od onoga Hajduka kakvog bismo mi htjeli gledati, ali za početak je zanimljivo i obećavajuće. Pokazali su igrači dosta veliku motivaciju i ambiciju. Veselimo se svakom zajedničkom treningu i znamo koji nam je put, znamo na koji način napredovati - kazao je Leko.

Koliko će biti strpljenja navijača dok se gradi igra?

- U nogometu se dobiva, gubi i igra neriješeno. Mi ćemo napraviti sve da budemo dobri, dat ćemo milijun posto od sebe, ali hoćemo li u jednom kratkom razdoblju dobiti jednu utakmicu, to nitko ne može znati. To ne može reći ni Guardiola, ni Conte. U jednom srednjoročnom razdoblju ćemo imati uspjeh, u to sam uvjeren. Bitno mi je da radimo dobro, da vidimo progres... Znam, kada si pošten, kada kvalitetno radiš, onda i rezultat dođe!

Spomenuli ste Guardiolu i Contea, jesu li to treneri od kojih najviše "upijate"?

- Od svakog se može puno naučiti, ali nijedna kopija nije dovoljno dobra kao original. Moraš imati svoju viziju da uvjeriš sve oko sebe. Nogomet je upravo zanimljiv jer ima 100 načina za uspjeti.

Koja je prepoznatljivost Ivana Leke kao trenera?

- Volim da se igra nogomet, da se uzima rizik, da se ide naprijed. Želim da se dominira, da si agresivan, intenzivan. Volim vidjeti da su igrači poslije utakmice mrtvi od umora.

Treninzi su bitno drukčiji u odnosu na recentno razdoblje. Koliko su igrači prihvatili novi način rada?

image
GORAN SEBELIC Cropix

- Ne znam kako se radilo prije, ali uvijek govorim igračima - kako treniraš, tako igraš. Koliko se daješ preko tjedna, toliko ćeš dobiti u nedjelju na utakmici. Zadovoljan san s načinom na koji su igrači prihvatili moj rad. Kritičan sam prema sebi, stožeru, prema igračima, obitelji. To je put, izazov. Uvijek se napuni da danas budeš bolji nego jučer.

Koliko je Hajduk bolji danas nego na početku priprema?

- Bolji smo sada nego prije 15 dana, a isto tako ćemo za dva tjedna biti bolji nego danas.

Kada bi momčad mogla prihvatiti igru u kojoj će držati visoki ritam kroz veći dio utakmice? Kada ćete igrače dovesti na razinu da budu barem na 70% utakmice u tom "full gasu"?

- Ne znam, volio bih da se to što prije dogodi. Drukčiji je način treniranja i nogometa. Ali, jasno, postoji i protivnik, postoji i tjelesna sprema. Tri tjedna ili tri mjeseca, teško je reći. U svakom slučaju, nećemo kalkulirati...

Kakav je vaš povratnički doživljaj konkurencije u HNL-u?

- Gledao sam Hajduk, zatim i Dinamo u Ligi prvaka, To što je Dinamo radio dobro je i za njih, i za hrvatski nogomet. Međutim, puno ću više znati o protivnicima i cijeloj ligi jer HNL je za nas prioritet.

Je li kvaliteta kadra Hajduka bolja ili slabija u odnosu na ono što ste znali pri dolaska na Poljud?

- Jedna je stvar gledati utakmice na TV-u, a drugo je trenirati igrače. Mi znamo da je team spirit jako važan. Momčad je bitnija od trenera, od najboljeg igrača. Individualna kvaliteta je jako bitna, pomaže za pobijediti utakmice, ali najveća kvaliteta je snaga momčadi.

Četiri-pet pojačanja ste zatražili prošlog tjedna nakon test-dvoboja s mađarskim prvoligašem MOL Fehervarom.

- Rekao sam da je činjenica da smo ostali bez šest-sedam igrača i svi smo znali da se mi kao ambiciozna momčad trebamo pojačati. Imamo plan ne samo nadomjestiti otišle, nego želimo imati ekstra kvalitetu da budemo bolji nego dosad.

Kakvi su profili i karakteristike igrača koje tražite, kakva je vaša vizija u potrazi za novim imenima?

- Nije to neka velika vizija. Volim puno gledati nogomet. Gledam Serie A, Premier ligu, Bundesligu. Pet-šest utakmica dnevno pogledam, i ono što vidiš, to i želiš. Volim da se igra, da se ne špekulira. Da se ne nabija balun, nego da se igra bez straha. Ja nisam u tvornici od osam do pet. Ovo je moja velika ljubav, želim da moja ekipa ima srce i dušu.

Ima li igrača za Hajduk na belgijskom tržištu koje jako dobro poznajete?

image
GORAN SEBELIC Cropix

- Svatko radi svoj dio posla. Ne bavim se pitanjima na kojem su tržištu igrači za nas. Previše volim ono što radim da bih se bavio nečim drugim. Nisam nikada bio ni direktor, ni predsjednik, ni skaut. Želim imati komunikaciju sa svima i tu moja uloga prestaje.

S obzirom na to da se bliži drugi dio sezone, lako je moguće da na početku ne dobijete traženih četiri-pet pojačanja.

- Je, činjenica je. I nije lijepa činjenica.

Kako komentirate podatak da transferni rok u HNL-u počinje tek od srijede, 18. siječnja, kada službeno kreću utakmice drugog dijela sezone?

- Prijelazni rok počinje u srijedu, ali svi smo mi to znali i prije početka sezone. Nisam tu da komentiram Hrvatski nogometni savez.

Ali, tu je Leko da komentira igru Hajduka. Je li Hajduk dosegao na pripremama razinu da bude dobar i bez Livaje?

- Svi mi znamo koliko je Livaja za nas bio bitan i bit će bitan i dalje. Kao osoba, kao frajer, on je pogodak u svemu. Ali, bio bih razočaran da cijeli naš nogomet ovisi o jednom igraču. Bio bih prvo razočaran sam sa sobom. Individualna kvaliteta je jako bitna, ali ako ekipa ne može nadomjestiti s drugim karakteristikama jednog igrača, onda se ne igra dobar nogomet.

Jeste li spremni promijeniti ideju ako ne bude išlo?

- Spreman sam promijeniti ideju ako ne ide. Treniraš da pobijediš i da igraš nogomet koji voliš. Pobjeda je konačni cilj, ali ako ne igraš nogomet u kojem dominiraš, onda nećeš izdržati na duge staze.

Mogu li Livaja i Kalinić igrati zajedno, često je pitanje. Igrači su se o tome jasno očitovali, kod Livaje i Kalinića nema upitnika. Što kaže trener?

- Pravi Livaja i pravi Kalinić, to je lijepo za imati. Dalje je sve na njima, koliko je tko spreman, koliko može dati za ekipu. Igrači su u službi ekipe, da ekipa bude dobra, stabilna, da se dobro brani i napada. Ključna riječ je balans. Ako ekipa nije u balansu, onda se uvijek mora reagirati.

Sahiti i Melnjak igraju na pozicijama koje nisu prije igrali. Sahiti je bio krilo, a Melnjak je igrao beka dok je sada na stoperu.

- Sahiti je i u Šibeniku igrao lijevo krilo, koliko se sjećam. Ako smo dobri, onda će biti krilo, ako smo loši, onda je Sahiti bek. Vrlo jednostavno. Može biti razlika u deset metara lijevo ili desno, ali Emir i Dario pokazuju da su otvoreni za nešto novo. Meni je bitno da su igrači prilagodljivi za učenje, da im kroz komunikaciju pomognemo da budu bolji. Sahitija trošimo na lijevoj strani, volim vezne koji zabijaju golove. Mi ne igramo za dribling na centru i guranje kroz noge, to je za publiku, a za momčad se zbrajaju golovi i asistencije. Falilo je toga od veznih igrača, možemo o tome pričati... Sahiti može igrati nekoliko pozicija, ali radimo sve da bi ekipa bila bolja.

Što vam je rekao vaš prijatelj Igor Tudor kada ste dolazili u Hajduk?

- Uživat ćeš, voliš emociju, izazov. Tu ćeš to imati. Tako mi je rekao Tudor. Ali, mi ionako pričamo svaki dan...

Koliko ste slični po nogometnoj filozofiji?

- Volimo nogomet, zaljubljeni smo u nogomet. Volimo energiju, strast kod igrača, volimo pritisak. Svaki ima svoju priču - podvukao je Ivan Leko.

‘Mrzim kazne jer to znači da tvoje metode i komunikacija nisu bile dobre‘

Žestoko se radilo na siječanjskim pripremama, a stalno ste vagali igrače?

- Nisam ja lud da budem policajac, ali jednostavno vjerujem u tri stvari. Postoji trening, odmor i hrana. Da bi netko igrao dobro, mora biti u balansu sa sve tri stvari. Ne vidim ništa osim treninga, zato dođe vaga da igrač bude tjelesno spremniji, a druga stvar je da bi se smanjio rizik od ozljeda. Vaganje je zanimljivo za javnost.

Je li netko smršavio?

- Netko je smršavio, netko je išao gore.

Livaja?

- Nećemo pojedinačno.

Jeste li razmišljali o kaznama za one koji nisu na željenoj kilaži?

- Mrzim kazne jer znači da tvoje metode i komunikacija nisu bile dobre kada moraš kažnjavati.

‘Ovo što sam vidio od Vuškovića jako je zanimljivo‘

Kako ste doživjeli Luku Vuškovića, igrača koji će tek krajem veljače napuniti 16 godina?

- Baš je dobar. Slušao sam priče, čitao po novinama, ali ovo što sam vidio na treninzima jako je zanimljivo. Teško je zaista naći takav talent s toliko malo godina. Na njemu je da iskoristi svoj talent, da velikim radom postane igrač za najvišu razinu.

Kako gledate na njegove driblinge u zadnjoj liniji, kojima je oduševljavao navijača na pripremama?

- Volim da igrači znaju što igramo, nismo mi u službi nijednog igrača jer svi su u službi momčadi. Svi su drukčiji i bitno je da svi svoje vrline stave u službu kolektiva, a da njihove mane sakrijemo. Luka Vušković je kao i svi u službi momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 07:09