ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
MISTER DERBY ZA SN

‘Taj gol Hajduku nikad neću zaboraviti - podigao sam dres i pokazao ‘Za mog tatu‘! No ovaj Hajduk nije isti‘

Negdašnji dinamovac obilježio je derbije dva najveća hrvatska kluba, a sad prognozira subotnji okršaj
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. ožujak 2022. 22:43

Mr. Derby! Niste ga sigurno zaboravili. El Arabi Hilal Soudani. Danas igra u Saudijskoj Arabiji, za klub Damac.

Kad se igra El Croatico, onda se jednostavno moramo prisjetiti bivšeg Dinamovog Alžirca koji je punio mreže Hajduka i Rijeke, zato smo mu i nadjenuli nadimak Mr. Derby. Soudani je zabijao u derbijima kad je trebalo, odlučivao je utakmice. Triput je odlučio derbi protiv Hajduka u - sučevoj nadoknadi vremena. U sezoni 2014./15. je u 90+1. i 90+4. asistirao za potpuni preokret i pobjedu 3:2 i to u utakmici u kojoj je bio trostruki asistent. Sljedeće je godine zabio u 90+5. u Maksimiru za pobjedu 2:1, a sezonu kasnije na Poljudu u 90+3. za pobjedu 1:0.

Najbolji stranac Plavih

Soudani se nalazi na petom mjestu povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u službenim utakmicama protiv Hajduka. Postigao je sedam golova. Na vrhu je Franjo Mara Wölfl sa 15 pogodaka, a slijede August Lešnik i Slaven Zambata s po 12. Četvrto mjesto dijele Igor Cvitanović, Eduardo da Silva i Duje Čop, koji su zabili po osam golova, dakle, jedan više od Soudanija. Nije tema, ali ne treba zaboraviti da je bio i “krvnik” Rijeke, postao je klupski rekorder i po broju postignutih pogodaka u dvobojima protiv Rijeke. Zabio ih je ukupno 14, čime je na povijesnoj ljestvici prestigao slavnoga kapetana Zambatu, koji je mrežu Rijeke tresao 13 puta.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

El Arabi Hilal Soudani u punih je pet godina u maksimirskom klubu osvojio četiri naslova prvaka Hrvatske, tri Hrvatska nogometna kupa i nacionalni Superkup, dvaput je s Plavima igrao u skupinama Lige prvaka, dvaput u skupinama Europske lige... Uostalom, golom u petoj minuti produžetka nezaboravne utakmice u Salzburgu u play-offu lansirao je Dinamo u Ligu prvaka. Definitivno je bio najbolji stranac u povijesti Dinama...

- Kako sam? Super! Igram, stalno zabijam, kao i uvijek, ha, ha, ha... - prvo je bilo što sam je rekao Soudani kad se jučer javio iz Saudijske Arabije.

Zabio je sedam pogodaka za Damac u 19 odigranih utakmica ove sezone, jednom je i asistirao...

- Super je u ovom klubu, sve štima, na petom smo mjestu.

Naravno, nismo ga zvali kako bismo pričali o Damacu, nego o velikom subotnjem derbiju Hajduka i Dinama na Poljudu. Da se malo prisjeti svoje “mušterije”, Majstora s mora...

- A da, zabio sam sedam pogodaka Hajduku, ali bitnije jest od te brojke da sam zabijao u sudačkim nadoknadama i rješavao derbije. To mi je posebno ostalo u sjećanju.

Spektakularan derbi

Odmah se sjetio i svog najdražeg pogotka Majstoru s mora...

- Ona utakmica u prosincu u sezoni 2015./16. kad smo u Maksimiru pobijedili s 2:1, zabio sam pogodak desnom nogom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Četiri dana prije te utakmice bio sam u Alžiru jer mi je otac bio jako bolestan. Nisam uopće trenirao, došao sam izravno na utakmicu. Iskreno, uopće nisam bio spreman za derbi, u glavi sam bio s ocem. Međutim, zaigrao sam, a kad sam zabio u zadnjoj minuti, ako se sjećate, podigao sam dres i pokazao majicu na kojoj je pisalo “Za mog tatu”. Taj pogodak Hajduku nikad neću zaboraviti. Drugi najdraži pogodak mi je onaj s Poljuda u sezoni 2016./17. kad smo pobijedili s 1:0, a zabio sam ga doslovno u zadnjoj sekundi! Gojak mi je asistirao.

Priča nam kako su mu tada uvijek bili najdraži derbiji protiv Rijeke i Hajduka.

- Definitivno sam najviše uživao na tim derbijima. Osijek još tada nije bio jak kao sada, nije bio suparnik Dinamu kao što je sada. Nego, stalno pratim HNL, zaista je uzbudljivo ove sezone, kakva li je to samo borba na naslov prvaka. U moje vrijeme nikada nije bilo tako, nikad se četiri klub nisu ovako grčevito borila za titulu. Šteta jest što u subotu neću moći gledati kompletni derbi Hajduk - Dinamo budući da igramo utakmicu. Moći ću vjerojatno stići pogledati drugo poluvrijeme, nadam se da ću stići... Jako mi je žao zbog toga jer derbi u Splitu će biti spektakularan.

Ogroman pritisak

Nada se da će Dinamo uzeti bodove s Poljuda.

- Dinamo je dokazao da može igrati pod pritiskom. Ne samo u HNL-u, nego i u Europi. Na Poljudu će biti ogroman pritisak, tamo je atmosfera fenomenalna, navijači nose Hajduk. No, vidite i sami kako Dinamo baš uvijek pod pritiskom ponudi najbolje partije. A utakmica s Hajdukom je po meni bitnija nego one utakmice sa Sevillom.

Pohvalit će Hajduk...

- Znate, ovaj Hajduk nije kao onaj prijašnji. Jako su se pojačali, imaju vrijedne i kvalitetne igrače. Baš su dobri ove sezone. Da, malo su sad zastali u ove dvije posljednje utakmice, ali u derbijima to ne znači ništa. I kad Hajduk nije bio tako jak kao sada, uvijek je na Poljudu bilo žestoko, Dinamo je za Splićane uvijek bio crvena krpa, tako će biti i sada. Hajduk zna da mu je to možda i presudna utakmica za naslov, bit će vatreno. Ali, držim da će moj Dinamo naći načina za ostvariti pozitivan rezultat. To bi bio čak i bod, ali ja mislim da može do sva tri.

Soudani je napadač, tako da smo ga pitali tko će biti bolji - Livaja i Kalinić na strani Hajduka ili Petković i Oršić u dresu Dinama?

- Svi ti igrači su klase. Baš svatko od njih može riješiti utakmicu. Međutim, ja sam dinamovac i vjerujem da će Dinamovi napadači biti bolji. Baš mi je drago što je Petković prekinuo golgeterski post, napunio se samopouzdanjem, mislim da bi mogao zabiti na Poljudu. Znate da Petko može riješiti derbi na Poljudu. A što kazati o Oršiću? Kakav je to samo strijelac. U sjajnoj je formi, i on može odlučiti. Pa, neka zabiju i Petko i Orša, da bude sigurno, ha, ha, ha...

A kad smo ga pitali hoće li Modri obraniti naslov prvaka, zaključio je...

- Mislim da hoće. Ako u subotu ne izgubi na Poljudu, onda je naslov jako blizu. Makar se ja nadam da će se doma Modri vratiti sa sva tri boda!

SOUDANI ZA DINAMO

U prvenstvu...

132 odigrane utakmice

69 postignutih golova

U Kupu...

18 odigrane utakmice

4 postignuta gola

U Superkupu...

1 odigrana utakmica

0 postignutih golova

U Europi...

46 odigranih utakmica

13 postignutih golova

Ukupno...

197 odigranih utakmica

86 postignutih golova

NAJVIŠE GOLOVA U NAJVEĆIM HNL-DERBIJIMA

1. Eduardo da Silva 7

2. Mijo Caktaš 6

3. Duje Čop 5

4. Igor Cvitanović 5

5. Mario Gavranović 5

6. Ángelo Henríquez 5

7. Nenad Pralija 5

8. Hilal Soudani 5

9. Mark Viduka 5

10. Srđan Andrić 4

34

godine danas ima Alžirac koji je nekad igrao za Dinamo

450

tisuća eura vrijednost je Soudanija danas prema TM-u

8

osvojenih trofeja ima Soudani s mamksimirskim klubom

Premijera kod Krunoslava Jurčića 2013.

Soudani je premijeru u plavom dresu imao 2013. godine u mandatu trenera Krunoslava Jurčića u utakmici Superkupa u Maksimiru protiv Hajduka. U Dinamu će osim golova Hajduku pamtiti i Soudanijev hat-trick u pobjedi 5:1 protiv rumunjske Astre u Europskoj ligi, pa hat-trick u pobjedama 3:0 protiv Slavena Belupa i Lokomotive, sjajne škarice u remiju Dinama na Rujevici...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 04:31