Luka Vušković slavi pogodak Schalkeu

 DUJE KLARIC Cropix
SASTANAK U MILANU

Talent kakvog Hajduk dugo nije imao mogao bi već ove zime doživjeti sudbinu Livaje i Perišića!

Ide u prvi razred srednje, a svojim bi transferom mogao Splićanima omogućiti financijsku stabilnost
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. prosinac 2022. 14:24

Tomislav Erceg viđen je prije dva dana u Milanu, ali ne bilo gdje, već u trenutku kada je ulazio na sastanak kod Paola Maldinija. Nekadašnji legendardni lijevi bek Rossonera danas je generalni direktor AC Milana, čovjek zadužen za kompletni sportski sektor talijanskog giganta. U sivo oblačno poslijepodne u središtu europske mode Erceg nije prošao nezapaženo, a Talijani su pritom naveli da je splitski menadžer s Maldinijem pričao o Rebiću, ali prije svega o Vuškoviću.

Da, Luka Vušković je bio glavna tema, u Milanu se razgovaralo o najvećem Hajdukovom adutu na zimskom mercatu. Adut iz sjene, rekli bi, jer Vušković je igrač koji nema niti jedan nastup za prvu momčad, a njegov transfer koji se pažljivo priprema za zimski mercato trebao bi biti jači i od ponuda za Stipu Biuka prošlog ljeta.

Sampdoria je tada za Biuka navodno nudila posudbu uz obavezni otkup na kraju sezone od četiri milijuna eura. Hajduk nije išao ispod pet milijuna i Biuk je ostao u Hajduku. Za Vuškovića ove jeseni interesenti uglavnom dolaze iz Italije, pored Milana najviše "grize" Roma, dok je PSG medijski najviše eksponiran. Ali, Rossoneri su obavili razgovor na ozbiljnoj razini što njihovom interesu pruža posebni pečat. Pritom je cijena još uvijek nepoznanica, ali špekulira se da će biti u rasponu od pet do sedam milijuna eura.

image

Luka Vušković za juniore Hajduka protiv Dinama

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Kako uopće kreirati cijenu za potencijal, posložiti realnu vrijednost igrača koji tek 24. veljače iduće godine puni 16? Zahtjevno je to pitanje, jer dug je proces sazrijevanja pred Vuškovićem. Dovoljno je reći da trenutno pohađa prvi razred srednje škole u Splitu pa ćete imati kompletnu sliku o njegovoj mladosti. S druge strane, nesporni je talent kakvog Hajduk zaista odavno nije imao.

Igrač koji dominira i među tri godine starijim suigračima u juniorima. Ima udarac sa distance, ima skok, a što je najvažnije ima odvažnost. Onaj tko je igrao nogomet zna kako je delikatno ući u "fajt" sa nekoliko godina starijim protivnicima u mlađim kategorijama. Za stopera Vuškovića takvih problema nema. Fizički besprijekoran, odlične kontrole lopte i visokog skoka. Što više treba za stopera budućnosti?

Luka Vušković je po godinama kadet, ali službene utakmice igra za juniore. Standardni je član početne postave u ekipi koja u veljači igra play-off Lige prvaka sa Šahtarom na Poljudu. Vušković igra i za seniore, ali samo prijateljske utakmice, jer prije navršenih 16 nema pravo igrati službene. Ali kada je zabio pogodak protiv Schalkea prošlog petka na Poljudu, upoznali su ga i oni koji ranije nisu previše čuli za njega. Premda su takvi nogometni fanovi, mora se priznati, zaista rijetki.

Jer, Vušković je na putu da napravi veliki iskorak čak i prije Vlašića, Perišića i Livaje koji su svrstavani u kategoriju "wunderkinda" svog vremena. Hajdukov rekorder u segmentu izlaznih transfera, Nikola Vlašić, prvoj je momčadi priključen u ljeto 2014., sa 16 godina i osam mjeseci, a transfer je realizirao na pragu 20. godine. Perišić je u prvu ekipu ušao sa završenim kadetskim stažom u ljeto 2006. godine kada ga je trener Vulić odlučio pozvati na pripreme.

image

Tomislav Erceg (na slici sa Bilićem) bio je u Milanu na sastanku s Maldinijem

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Marko Livaja također je iz kadeta ušao direktno u prvu ekipu, s kojom je odradio zimske pripreme 2010. pod nadzorom Edoarda Reje. Osim činjenice da su iz kadeta prešli direktno u seniorski pogon, Perišića i Livaju veže podatak da su obojica prihvatili inozemne ponude bez odigrane službene utakmice za Bijele. Perišić za Sochaux sa spomenutih 17 i pol, a Livaja je sa nepunih 17 prešao u Inter uz naglasak da je obojici tada isticao ugovor s Hajdukom. U međuvremenu Livaja je već postao legenda Bijelih, a Perišića stalno proganja poruka "Ivane, vrime je...".

Luka Vušković ima ugovor s Hajdukom i Bijeli s pravom mogu računati na visoku, milijunsku odštetu. Ali, jasno je da bi Vušković mogao poput Perišića i Livaje napustiti Poljud već ove zime bez službene utakmice za prvu ekipu. Međutim, ipak ne bi trebao dugo čekati na službeni debi u Bijelom dresu, s obzirom da je ostanak na poljudskoj posudbi zanimljiva stavka u planu razvoja tog mladog igrača. Jasno, na takav scenarij treba pristati i Hajduk, koji bi zauzvrat dobio i postotak od daljnje prodaje, ali u svakom slučaju Vušković bi mogao ove zime Splićanima osigurati kontinuitet stabilnosti i konkurentnosti.

Transferom Luke Vuškovića momčad može ostati na okupu, a što je još važnije, Hajduk se može i pojačati. Nema potrebe za prodajom Sahitija koji kontinuirano iskazuje visoku razinu forme ili Biuka, koji je još uvijek daleko od nivoa igara koje se od njega priželjkuju. Vušković bi time napravio veliki posao za Hajduk, ali i za sebe, jer gdje god otiđe, iza njega će stajati veliki klub.

Ponudit će mu se prilika o kojoj je do jučer samo sanjao. Ali, snovi ponekad postanu i stvarnost o čemu bi stasiti 15-godišnjak uskoro mogao uživo svjedočiti.

Linker
30. travanj 2024 20:00