TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NAJSLAĐA PROSLAVA

Tko kaže da derbi nije bitan, laže! Pa Livaja je prvi nakon Piksija Stojkovića dočekan na Maksimiru...

Usporedba je čisto nogometna, ali i onaj ‘Mrzin Dinamo‘ dodatno je mobilizirao Dinamove navijače
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. svibanj 2022. 11:58

Revijalna utakmica? Ma kakvi, nema takvih kad igraju Dinamo i Hajduk. Nije revijalna bila niti ona na pripremama u Čileu 1997., niti na Trofeju Marjan, da ne govorimo o turniru u Širokom Brijegu 2004., kad je 'prijateljsku' utakmicu prekinuo Zdravko Mamić... Nije bilo revijalno ni nekih prethodnih godina kad je Hajduk dolazio u Maksimir odigrati ulogu statista na Dinamovoj fešti, dok je razlika u kvaliteti bila nemjerljiva. Možda se tijekom godina Dinamove dominacije, pogotovo u zadnjim kolima kad je sve već bilo riješeno, izgubio taj, neki pravi naboj derbija, kad je često sam nogomet bio sporedna priča. Ali...


Hajduk je bio mušterija Modrih, iako se nikad nitko nije usudio (barem ne znamo) 'parafrazirati' Miljenka Smoju i napisati:'j...š dobit ovakav Hajduk'. Ne, kakav god bio Hajduk, pobjeda je Dinamu u Maksimiru imperativ. Kao što je i Hajduku pobjeda nad Dinamom imperativ. I to tako treba biti, sve ostalo je lažni fair-play!


Ako je najveći hrvatski derbi zadnjih godina i bio 'utakmica kao i svaka druga', barem na papiru, ove godine to sigurno nije. Ipak, sjećamo se opaske jednog navijača Dinama nakon velike 0:4 pobjede na Poljudu 2016., kad je briljirao Marko Rog, trener je bio Cico Kranjčar.


- Dobili smo, ali ne mogu oprostiti Soudaniju što nije dodao kad je odlučio ići sam 'jedan na jedan', bilo bi pet. Uvijek je pet bolje od četiri!


Ili, poruka Hajdukovog navijača prošle jeseni, kad je Hajduk (2:0) slavio u Maksimiru.


- Dinamo je dobro i prošao. Mogli smo zabiti još koji, poniziti Dinamo!


Još je ostao onaj Šerif s početka, kao jedina momčad koju Modri nisu pobijedili i kojoj nisu zabili gol. S time da su protiv Šerifa igrali dvije utakmice, protiv Hajduka već tri. Zabijali su Dinamovi igrači i West Hamu, Sevilli, Genku, Rapidu, ali Hajduku - još nisu. I naravno da je i to važan detalj u uvertiri utakmice. Dinamo je osvojio naslov, u maratonu u kojem se računaju svih 36 kola i tu nema nikakvog spora da je Dinamov naslov zaslužen. I sladak. Tko će za nekoliko mjeseci pričati o porazima, posebice ako Dinamo uđe u Ligu prvaka i u Maksimir stigne novi prvak Europe. Međutim, ako Dinamo ne pobijedi Bijele ni u ovoj utakmici, pogotovo ako ne zabije gol, bit će to težak godišnji odmor za Zagrepčane južno od Zadra (s izuzetkom Šibenika). Bit će to komentari poput 'pusti naslov, mi smo bolji od Dinama, nisu nas dobili, niti nam zabili. Izgubili smo naslov u Koprivnici, a ne u Zagrebu'.


Hajduk je Dinamu najveći dužnik ove sezone. Nećemo se lagati, nijedan poraz Modre ove sezone ne boli kao onaj od Hajduka jesenas. Niti ispadanje od Seville u Europi, niti poraz od Rijeke u Kupu, šokantan trijumf Slavena Belupa u Maksimiru ili svi bodovi koje je Modrima uzela Lokomotiva. Bila je ono dominantna predstava Marka Livaje, simultanka po maksimirskom travnjaku. Igrali su pred maksimirskim tribinama veći igrači. Cristiano Ronaldo, Ibrahimović, Kane i Bale, Mbappe i Benzema...

Malotko je maksimirske tribine bacio u depresiju kao Hajdukova 'desetka'. Atmosfera na jesenskom derbiju, među Dinamovim navijačima bila je:'ne možemo mu pljeskati, ipak je to Livaja. Ali, ne možemo ni zviždati, nije u duhu nogometa'.

No, taj je duh nogometa i respekt koji je uživao Livaja pogazio onom pjesmom, koju je otpjevao nekoliko sati kasnije u društvu nekih uvaženih suigrača. Možda je loša usporedba (jer će kod mnogih probuditi i preširoke, političke emocije, a to nije cilj), ali Livaja je danas Maksimiru poput nekad Piksija Stojkovića.

Nemojte krivo shvatiti, usporedba je čisto nogometna. Igrač kojemu bi navijač s (tadašnjeg) Istoka istovremeno 'uklizao' i izbacio ga iz igre i uhvatio se za glavu od očaja kako su tvoji ljubimci bespomoćni pred njim. I odgrizao gumb s košulje od jada...

Objašnjavajući ovu pomamu za Dinamom zadnjih mjeseci, kad se traži karta više, treba spomenuti i taj detalj, tu pjesmu nakon Hajdukove pobjede u Maksimiru. Taj 'Mrzin Dinamo' dodatno je mobilizirala Dinamove navijače, ni 100 PR objašnjenja nije dovoljno, probudila ih je da budu podrška Modrima do kraja sezone. Isto tako, sigurni smo da bi na Poljudu sve dali da imaju na svojoj strani Ademija ili Oršića, pa i Petkovića.


Ako će igrati, a ne se čuvati za Kup. Isto tako, sigurni smo da Hajdukovi navijači i ljudi s klupe razmišljaju što bi dali za Ademija ili Oršića, jer, njihovi ljubimci nikad nisu rušili Tottenham, nemaju igraču s takvim srcem, s takvim iskustvom, odmah bi ih prigrlili.
Bez obzira što pričali, i jedni i drugi, Hajduk se, kao, priprema za Kup, Dinamo se, kao, zadovoljio naslovom, ovo bi trebao biti 'najvažniji nevažan derbi'. Ili, derbi se vratio u Zagreb.

Uvijek se sjetimo onog 'nevažnog' dvoranskog prvenstva. Razbibriga usred zime, nije važno, neformalno prvenstvo. I veliki fajt, tučnjava! Budi frajer i pobijedi! Ili, izgubi ako si frajer! Pa da vidimo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 17:12