PAUN PAUNOVIC/CROPIX
LUDI FINIŠ HNL-a

Tko s kim igra do kraja: Derbi goleme težine u subotu, evo kada Hajduk stiže u Rijeku i Zagreb

Nakon odigravanja zaostalog dvoboja Hajduka i Dinama do kraja prvenstva ostalo je još 25 utakmica
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. travanj 2022. 21:12

Pet kola do kraja Prve HNL Dinamo sve drži u rukama i zbog prednosti na tablici, ali i dva derbija koje igra doma. U 34. kolu državnog prvenstva, u nedjelju 8. svibnja, na Maksimir dolazi Osijek, a u završnoj rundi koja je planirana za 21. svibnja u Zagreb stiže Hajduk. Samo ako padne na svojem terenu, aktualni prvak mogao bi ostati bez još jedne krune.

Osim toga, ima gostovanja kod Gorice, Lokomotive i Šibenika, pa je zapravo taj put u Šibenik jedini susret u kojem će napustiti zagrebački prsten. U prilično zahtjevnoj sezoni Prve HNL to je jedan od boljih rasporeda koji su Modri mogli dobiti za kraj, iako su u prvom dijelu sezone protiv Osijeka i Hajduka na svojem terenu u te dvije utakmice zajedno osvojili samo jedan bod. Budući da su ih Bijeli svladali 2:0 i tada utrli put euforiji....

No, Osijek je drugi i ima jasne računice. U Hrvatskom nogometnom Kupu je ispao u produžetku od Rijeke, u prvenstvu je mora svladati na Rujevici kako bi dao snagu priči da se može i dalje boriti za prvaka. Subotnji ogled (20.00) na Rujevici stoga ima golemu težinu. Rijeka je izgubila pobjedničke koordinate, no nije ostala bez igračke vrijednosti, kadra je svladati bilo koga u jednom susretu, a Osijek igra pod pritiskom. Nešto moćno mora napraviti.

Osim kod Rijeke i Dinama klub iz Gradskog vrta mora gostovati i kod Gorice u zadnjem kolu. Kupio je od nje Kristijana Lovrića, međutim nije zato dobio popust u utakmicama, što se vidjelo i prilikom međusobnog ogleda u Osijeku. Na svojem stadionu domaćini su Istri 1961 i Lokomotivi.

Dinamovi su derbiji na Maksimiru, Osijekovi na strani, to je jasna razlika u rasporedu u korist zagrebačkog kluba. Usto, Osijek je osvojio tri boda samo triput u 51 gostovanju kod Dinama u HNL-u. Opet, ne mora to biti presudno jer staro je pravilo - kad se dobro igra, svaki je raspored dobar!

Hajduk nakon drugog splitskog derbija s Modrima, s kojim su riješili zaostatak u broju nastupa, gostuje u Koprivnici kod Slavena Belupa. Potom dočekuje Hrvatski dragovoljac, ide u Rijeku, ima doma Istru 1961 i za kraj derbi s Dinamom u Zagrebu. Iako su i njegove najteže utakmice vani, nije to put koji bi nužno trebao biti neprohodan, pogotovo ako se gleda iz konteksta zadnjih nastupa u Rijeci i na Maksimiru.

Splićani nisu samo matirali Dinamo lanjskog prosinca, nego su se s pjesmom vratili s tri zadnja “izleta” na Kvarner. Dvaput je bilo 1:0 za njih, a 21. studenoga protekle godine 3:2. Daleko bolje rezultate imaju tamo nego kad s Rijekom igraju kod kuće. Veći problem Bijelih je bodovni zaostatak...

Rijeka više nije u ozbiljnoj konkurenciji za prvo mjesto, vjerojatno će brzo i teoretski izgubiti sve šanse, ali zasad je još formalno u igri. Ona će više krojiti sudbinu Osijeku i Hajduku koje dočekuje nego sebi, a doma ima i Hrvatski dragovoljac. Putuje u Šibenik i Koprivnicu.

TKO S KIM DO KRAJA

32. kolo
Gorica - Dinamo
Istra 1961 - Lokomotiva
Rijeka - Osijek
Hrv. dragovoljac - Šibenik
Slaven Belupo - Hajduk

33. kolo
Slaven Belupo - Gorica
Hajduk - Hrv. dragovoljac
Šibenik - Rijeka
Osijek - Istra 1961
Lokomotiva - Dinamo

34. kolo
Gorica - Lokomotiva
Dinamo - Osijek
Istra 1961 - Šibenik
Rijeka - Hajduk
Hrv. dragovoljac - Slaven

35. kolo
Hrv. dragovoljac - Gorica
Slaven Belupo - Rijeka
Hajduk - Istra 1961
Šibenik - Dinamo
Osijek - Lokomotiva

36. kolo
Gorica - Osijek
Lokomotiva - Šibenik
Dinamo - Hajduk
Istra 1961 - Slaven Belupo
Rijeka - Hrv. dragovoljac

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 02:14