NOGOMETNI PUT

Tko to sjedi na klupi Hajduka? U susjedstvu je izgradio ime, a sada je dobio priliku života: ‘Neće mu biti lako‘

‘On je ovom trenutku najrazumnije rješenje‘, kaže čovjek koji je Ivankovića uveo u trenerski posao
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 10. travanj 2024. 16:23

Odluka Hajduka da prvu momčad do kraja sezone vodi mladi trener Jure Ivanković (38), dosadašnji asistent Mislava Karoglana, izazvala je različite komentare u nogometnim krugovima, što je i razumljivo, budući da je Ivanković relativno nepoznat u Hrvatskoj. Međutim, u susjednoj BiH izgradio je svoje ime, prvo kao nogometaš, a onda i kao trener.

U nogometne vode ušao je u omladinskoj školi Širokog Brijega, prošao sve kategorije, s juniorima pod vodstvom trenera Tonija Karačića postao prvak BiH. Po isteku juniorskog staža potpisao je profesionalni ugovor za klub s Pecare, odradio posudbe u Posušju i Imotskom, da bi se na Pecaru vratio u ljeto 2009. godine i punih devet sezona bio prvotimac Širokog Brijega, za koji je odigrao više od 300 službenih utakmica i postigao 32 pogotka. S Plavima s Pecare osvojio je dva Kupa BiH, 2013. godine pod vodstvom trenera Slavena Muse i četiri godine kasnije pod vodstvom trenera Gorana Sablića. Bio je profinjeni vezni igrač s naglašenim dobrim pregledom igre.

U svibnju 2018. zaključio je igračku karijeru s legendarnim Brazilcem Wagnerom Santosom Lagom, koji je danas u stručnom stožeru Dine Skendera s bivšim hajdukovcem Borisom Pandžom. Upravo je Goran Sablić u Juri prepoznao trenerski gen i sugerirao mu da se posveti trenerskom poslu. To je samo potaknulo Ivankovićevu želju, koji se odmah “uhvatio knjige”.

38

godina ima Jure Ivanković, privremeni trener splitskoga kluba

Za razliku od igračke karijere, koja je išla korak po korak, u trenerskom poslu sve je krenulo neslućenom brzinom. Već u srpnju 2020. godine dobio je povjerenje matičnog kluba i postao asistent prvog trenera Tonija Karačića. Bio mu je asistent na 41 utakmici, a onda je u kolovozu 2021. godine imenovan prvim trenerom prve momčadi. Široki Brijeg vodio je do 22. travnja 2022. godine na 27 službenih utakmica (10 pobjeda, 9 remija i 8 poraza). Bilo je to vrijeme nestabilnih prilika u klubu gdje je bio velik raskorak između ambicija i realnih mogućnosti, pa je Ivanković prepustio mjesto iskusnom Ivici Barbariću, koji ga je nekad kao igrača prvi gurnuo u seniorsku momčad. Zanimljivo, u momčadi je Ivanković tada imao trojicu nekadašnjih nogometaša Hajduka, Tončija Mujana, Petra Bosančića i Jakova Blagaića, a forsirao je sustav 4-2-3-1.

- Znamo svi da je u Hajduku došla kriza rezultata, Jure je bio član stručnog stožera, poznaje najbolje momčad i mislim da je u ovom trenutku najrazumnije rješenje za Hajduk. Nema vremena za neko zvučnije rješenje, a ni jamstva da bi se nešto moglo promijeniti. Drago mi je da je dobio priliku, neće mu biti lako, ali dobio je priliku za jedno veliko iskustvo koje bi mnogi morali “platiti”, a njemu je iznenada došla prilika da vodi momčad jednog velikana kakav je Hajduk - priča Toni Karačić, koji je Ivankovića vodio kao igrača, ali ga je i uveo u trenerski posao.

Uvjeren sam da će se snaći u ovom izazovu

Toni Karačić je uveo Ivankovića u trenerske vode...

- Sretan sam zbog prilike koju je dobio, ima stručnost, vrlo je sustavan u radu i inovativan. Kao igrač imao je potencijal za veće dosege nego je u karijeri ostvario. U trenerskom poslu neke stvari došle su prebrzo, neke korake je preskočio, ali uvjeren sam da će se snaći u ovom izazovu upravo zbog studioznosti u poslu, pa i znanju koje je stekao. Ovo je i putokaz kako se uvijek može otvoriti prilika koju ne očekujete i može biti nada svim mladim trenerima za moguće izazove. (mik)

Ljetos je Ivanković preuzeo kadetsku momčad Hajduka, a 23. listopada prošle godine postao je asistent Mislava Karoglana, uz kojeg je na klupi ostao 21 utakmicu. Sad je pred izazovom samostalnog vođenja prve momčadi u vrlo zahtjevnom trenutku. Vidjet ćemo što će maksimalna posvećenost poslu, otvorena iskrena komunikacija s igračima i elokventnost u javnim istupima koju svi koji ga poznaju uvažavaju, na kraju turbulentne sezone donijeti njemu, a što Hajduku.

Četvrti s juniorima Širokog Brijega

U sezoni 2022./23. s juniorskom momčadi Širokog Brijega osvojio je četvrto mjesto u Premijer ligi BiH uz 13 pobjeda, 4 remija i 9 poraza uz gol-razliku 72:41. U tom naraštaju izdvajali su se Ivan Zubac, braća Marko i Filip Matić, Filip Taraba, Ivan Sliško, Gojko i Josip Jelić, koji danas konkuriraju za prvu momčad, kao i Matej Gašpar, koji se zimus pridružio juniorima Hajduka. (mik)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 23:08