Marin Ljubičić, Filip Krovinović i Jan Mlakar

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
SPLITSKO DITE

To što će uskoro imati Hajduk nema nitko u HNL-u: Bijeli zbog gužve u napadu prodaju veliku mladu nadu?

Najavljenim dolaskom Nikole Kalinića u svlačionici bi se smjestilo čak pet centarfora
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. prosinac 2021. 22:40

Marko Livaja (28), Marin Ljubičić (19), Jan Mlakar (23) i Dimitrios Diamantakos (28). Četiri centarfora koja su ove jeseni dijelila minutažu u Hajduku. Prođe li sve kako se na Poljudu nadaju, u siječnju će im se pridružiti i Nikola Kalinić (33). Pet centarfora nema nitko u ligi. Dinamo ih ima četiri (Petković, Jurić, Čop i Andrić), a Osijek (Mierez, Topčagić, Daku) i Rijeka (Drmić, Vučkić i Obregon) po tri.

U današnjem nogometu velika većina europskih momčadi igra samo s jednim centarforom, prava je rijetkost na terenu vidjeti dvojicu. Nogomet je postao previše brz, a centarfori u pravilu nisu brzanci, nego golgeteri te igrači koji u pravilu nisu idealni za igru u oba smjera.

Prostor se smanjuje

Hajduk je doduše jesenas znao igrati i s trojicom (Livaja, Mlakar, Ljubičić) u udarnoj postavi, ali nije mu to donijelo ništa dobroga. Napad je bio previše statičan, a obrana ranjiva. S dolaskom Dambrauskasa na terenu su najčešće bila dva centarfora - Livaja i Ljubičić, ili Livaja i Mlakar. Postava s Ljubičićem izgledala je bolje, jer je srčani 19-godišnjak, na poziciji lažnog krila jako puno trčao te je radio dobar posao u obrani, a svejedno je uspijevao stići u kazneni prostor te često djelovati kao centarfor.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Međutim, dolaskom Nikole Kalinića stvari se bitno mijenjaju. Svaka Hajdukova postava bazirat će se na tandemu Livaja - Kalinić, dok će ostali morati potražiti način da se izbore za nešto značajniju minutažu. Što znači da će ozbiljnijeg prostora biti za još samo jednog napadača. Diamantakosa ćemo odmah staviti na stranu, on je na Poljudu isključivo zato što ne želi otići, financijski dobar ugovor koji mu traje do ljeta 2023. očito mu je važniji od minutaže i statusa. Poražavajući pristup za igrača od 28 godina, ali Hajduk je tu nemoćan.

Tako u prvi plan dolaze Jan Mlakar i Marin Ljubičić, tandem koji se od ljeta žestoko nadmeće u borbi za udarnu postavu. Ljubičić je dobio ukupno 1.182 minute - zabio je osam golova uz dvije asistencije - a Mlakar 1.130 minuta koje je okrunio sa šest golova i dvije asistencije. Već i sama statistika jasno ukazuje da je jesen završena, a da na Poljudu nisu načistu s tim kojeg bi od ova dva igrača trebali forsirati. I to je dvojba koju bi Dambrauskas do konca zimskih priprema trebao razriješiti, posebno ako dođe, ili kada dođe Nikola Kalinić.

Mlakar je ljetos stigao iz Maribora, ali kao igrač Brightona. Stigao je u dosta tajnovitim okolnostima, što sugerira i Transfermarkt, koji nije uspio doznati je li Hajduk Englezima platio odštetu za slovenskog napadača i ako je koliko je odšteta iznosila. Prava je rijetkost da Transfermarkt nema taj podatak. Mlakar je u Hajduku krenuo sjajno, debitirao je s dva gola Lokomotivi u Kranjčevićevoj ulici. Nažalost po Slovenca, nastavak sezone nije bio ni izbliza tako dobar. U predzadnjem kolu ponovno je Lokosima u Zagrebu zabio dva gola, ali između ga se nije puno vidjelo. Od igrača koji je puno toga prošao u karijeri, koji ima status reprezentativca Slovenije, koji na TM-u vrijedi 2 milijuna eura, ipak se više očekivalo.

Dojam koji brine

Ono što posebno zabrinjava jest dojam po kojem je Mlakar na utakmicama zamjetan samo kad zabije gol. Pamtimo tek njegovu izvedbu u Gorici, kada je upisao gol i asistenciju, ali i imao nekoliko dobrih poteza u terenu. No, sve je to premalo za centarfora koji bi trebao biti važan dio momčadi koja puca na naslov prvaka. Je li Mlakar treba vrijeme za adaptaciju, je li na proljeće spreman napraviti ozbiljan iskorak ne znamo, ali znamo da će mu biti još teže, jer ako Kalinić zauzme poziciju devetke, Slovencu će akcije bitno pasti.

Marin Ljubičić ima samo 19 godina te igra svoju prvu ozbiljniju seniorsku sezonu. Tih osam pogodaka mogao je pojačati s barem još četiri da je zabio neke od velikih šansi koje je imao. Međutim, tinejdžeru se takve stvari moraju opraštati, jer s iskustvom će takve prilike bez problema pretvarati u pogotke. U svakom njegovom nastupu osjeća se nevjerojatna energija, strast i želja za pogotkom, što su odlični temelji za karijeru svakog centarfora. Kada tome pridoda i mirnoću, Hrvatska će imati odličnog strijelca koji će sigurno kandidirati i za dres reprezentacije.

image

Marin Ljubičić

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Grk niti kao poklon

Međutim, veliko je pitanje što će mu donijeti proljeće. Igrač s 19 godina najviše treba povjerenje trenera i suigrača te veliku minutažu kako bi mogao napredovati na najbolji mogući način. Ljubičić će to u nastavku sezone teško imati. Kalinićev dolazak i njemu će zatvoriti vrata udarne postave. Može Ljubičić poslužiti i kao krilni igrač, ali on nikad neće biti krilo, jer je istinski centarfor i grijeh bi bio tražiti u njemu nešto drugo.

Hajduk bi vjerojatni problem viška napadača mogao riješiti transferom jednog od njih, ali koliko je transfer u teškim tržišnim okolnostima uopće moguć? Diamantakosa ne možeš ni pokloniti, to je odavno jasno. Mlakar se nije uspio nametnuti, te je njegova aktualna tržišna vrijednost bitno ispod tih 2 milijuna eura, koliko ga cijeni Transfermarkt. Jedini od ovog napadačkog trojca koji Hajduku može donijeti novce je Marin Ljubičić. Ima samo 19 godina, na terenu pokazuje neustrašivost, veliko srce i energiju, ali i sjajne golgeterske instinkte. Daj mu poluvrijeme i Ljubičić će ući u barem jednu šansu za gol, a kad dobije mirnoću, mnoge od tih šansi pretvorit će u golove, jer zna zabiti i lijevom i desnom, a dobar je i u igri glavom.

Međutim, teško je reći koliko bi Hajduk u ovom trenutku mogao dobiti za Ljubičića. Kažu nam menadžeri da mu je realna vrijednost na razini tri milijuna eura, a da u idealnim uvjetima može dosegnuti pet milijuna. Je li to cijena za koju se isplati pustiti igrača takvog potencijala? Recimo da nije. No, što ako ostane na Poljudu, a Kalinić dolazi? Sjedenje na klupi sigurno mu neće podići cijenu, što je manji problem. Veći je što Ljubičić treba punu minutažu da stasa u vrhunskog centarfora.

Nikoličiusa i Dambrauskasa čeka veliki posao u zimi. Čeka ih i razgovor s predsjednikom Jakobušićem. Morat će i Hajduk nekoga prodati da bi zaradio, a da pritom momčad ne pretrpi gubitak koji bi se pokazao nenadoknadivim.

JESENSKI UČINAK ČETIRI NAPADAČA

MARKO LIVAJA

22 utakmice, 17 golova, 4 asistencije

Zabija svakih 113 minuta

Najbolji igrač jeseni, ne u Hajduku nego u kompletnoj ligi. Bio je odličan kao desetka, da bi eksplodirao kao centarfor. I momčad zajedno s njim. Velika bi šteta bila udaljiti ga od gola jer je iznimno efikasan, a i dalje uspijeva biti iznimno koristan za momčad po pitanju razigravanja suigrača. U tandemu s Nikolom Kalinićem mogao bi potencijalno biti još bolji.

MARIN LJUBIČIĆ

22 utakmice, 8 golova, 2 asistencije

Zabija svakih 148 minuta

Veliki poljudski dragulj, centarfor modernih manira, igrač koji stilom igre osvaja srca navijača. Jako mlad (19) i često preemotivan, promašio je dosta čistih prilika za gol, ali to ne umanjuje činjenicu da ima sjajan osjećaj za prostor i da ga velika glad za golovima vodi u svakoj sekundi utakmice. Kad se kao igrač ustabili, mogao bi imati sve da golove zabija u serijama.

JAN MLAKAR

20 utakmica, 6 golova, 2 asistencije

Zabija svakih 188 minuta

Slovenca je Hajduk doveo s velikim očekivanjima. Još kao junior zadivio je mnoge, ali karijera mu nakon toga nije išla kako je planirao, iako je dogurao do naslova prvog strijelca slovenskog prvenstva, kao i do reprezentacije. Međutim, od njega se očekivalo bitno više. Takav je dojam za sada ostavio i na Poljudu. I dalje kao da mu nedostaje glavno oružje s kojim bi zabijao u serijama.

DIMITRIOS DIAMANTAKOS

8 utakmica, bez gola i asistencije

Odigrao ukupno 188 minuta

Znamo da ne želi iz Splita, vjerojatno zato što nigdje ne može dobiti ugovor kakav ima na Poljudu. Hajduk mu je i ljetos dao nekoliko šansi, dva puta je bio starter, ali samo nas je sve zajedno uvjerio da sasvim sigurno nije igrač za Hajduk. Realno je da na proljeće više neće imati mjesta ni na klupi. Pa čak i ako Nikola Kalinić na koncu ne dođe u redove poljudskoga kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:25