JL
ISKAZI PRIVEDENIH

Torcidaši na sudu tvrde: ‘Mislili smo da su nas napali Boysi! Prestravili smo se kad je počela pucnjava‘

‘Nastao je opći metež, dimilo se i urlalo, a kad je policija zapucala prestravili smo se i pokušali pobjeći‘
Piše: Hajdi Karakaš JakubinObjavljeno: 23. svibanj 2022. 12:29

Dok policija intenzivno pokušava posložiti kompletan mozaik neviđenog nereda na odmorištu Desinec na autocesti Zagreb - Split u subotu navečer, a kojom prilikom je četvero ranjeno iz vatrenog oružja, 35 ih je ozlijeđeno među kojima i 21 policajac dok ih je 44 završilo u policijskim lisicama, u prostorijama velikogoričkog tužiteljstva jučer cijeli dan do kasno sinoć te rano jutros ispitivali su se osumnjičeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja nereda.

Tužiteljstvo je, doznaje Jutarnji, za ukupno 40 navijača zatražilo istražni zatvor, a nekoliko sudaca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, s obzirom da će biti održana čak četiri ročišta zbog velikog broja osumnjičenih, odlučivat će o prijedlogu tužiteljstva za njihovim pritvaranjem.

image

Velika Gorica, Općinski sud, Trg kralja Tomislava.
Privođenje uhićenih navijača Hajduka na ispitivanje

RANKO SUVAR Cropix

Neke od osumnjičenih navijača Hajduka snimili su sinoć i jutros naši fotografi agencije Cropix i to dok su u pratnji policajaca i njihovih pravosudnih kolega, izlazili iz policijskih marica s vidnom nelagodom.

Kako doznaje Jutarnji, neki od uhićenih navijača rekli su da su neopravdano privedeni jer da oni u samom napadu sudjelovali nisu. Također su dodali da su bili negdje u prvoj trećini dugačke kolone, a kad je promet stao i nije se moglo dalje, da su izašli iz vozila i krenuli pješice vidjeti koji je razlog zastoja i zašto se ne ide dalje.

- Nastao je opći metež, dimilo se i urlalo, a kad je policija zapucala prestravili smo se i pokušali pobjeći, ali su nas nedugo nakon toga, policajci koji su pješice došli s autoceste, opkolili i polegli na tlo uz ogradu - branio se jedan od mlađih uhićenih opetovano negirajući sudjelovanje u neredima. Negirao je i da je imao saznanja o eventualnom orkestriranom napadu na policiju pritom odbacujući kao možebitni razlog napada revolt nakon zabrane unošenja transparenata na stadion na nogometni sraz svog omiljenog kluba s Dinamom.

- Znate što sam ja prvo pomislio? Da su našu kolonu presreli i napali Boysi, eto to vam je prava istina - zaključio je uhićeni navijač.

Podsjetimo, na jučerašnjoj presici PU zagrebačke priopćeno je da je više stotina navijača krenulo u organizirani agresivni napad na 16 policajaca kada je prvotno dio napadača okružio policijski kombi s tri policajca i u njega ubacio bengalku. Također, na vanjskom prostoru navijači su policajce, a što se vidi i na snimkama koje je policija ustupila, gađali svime što im se našlo pod rukom pa i kamenjem, prometnim znakovima, kantama za smeće, vatrogasnim aparatima te bakljama tako da su policajci bili primorani spašavati vlastite živote, živote zaposlenika na benzinskoj crpki, ali i živote samih napadača jer su se svi nalazili na terenu benzinske gdje je, u slučaju požara, moglo doći do tragičnih posljedica.

Inače, u praćenoj koloni netom prije izbijanja nereda bila su dva autobusa, 18 kombija i 104 osobna vozila s ukupno 1500 navijača.

image

Velika Gorica, Općinski sud, Trg kralja Tomislava.
Privođenje uhićenih navijača Hajduka na ispitivanje

RANKO SUVAR Cropix

Kolika je točno pričinjena materijalna šteta na Petrolu i na dva policijska kombija još uvijek nije utvrđeno no cijeni se većom.

Kako god bilo i koji god njihovi buntovni razlozi za primitivni potez na odmorištu Desinec bili, za napad na policiju opravdanja nema.

Linker
21. lipanj 2022 13:45