DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ŽIVOT POD OPTEREĆENJEM

Transformacija Hajduka počela je njegovim dolaskom: Danas navijače zanima samo - naslov prvaka!

Torcida je na početku utakmice prvog kola poslala jasnu poruku igračima i Upravi kluba
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 19. srpanj 2022. 07:17

Nije nas briga oće li presušit Jadransko more, oćemo titule i ostvarene snove - tako su u Puli poručili navijači Hajduka, razvili veliki transparent, neumorno bodrili "bijele", pa ih na kraju utakmice pozdravljali, zadovoljni rezultatom.

Hajduk je u prvom kolu prvenstva zasjeo na prvo mjesto (jedina pobjeda s dva gola razlike), što nije neki naročiti domet, ali bi u nekim prošlim vremenima, kao kad su u prvom kolu na Maksimiru odigrali neriješeno 1:1 protiv Dinama, dežurni optimisti proglasili "miriše na titulu". Kasnije se to pretvaralo u zafrkanciju s porukom "miriše na fritulu".

Hajduk, međutim, u ovoj sezoni ima najozbiljnije namjere jurišati na naslov prvaka, što su imperativno zatražili navijači, ali i rukovodstvo kluba predvođeno neiscrpnim optimistom Lukšom Jakobušićem. Treba pripomenuti da je preobražaj Hajduka od momčadi bez pravih šansi da sudjeluje u borbi za prvaka u sastav koji je to kadar uraditi počeo instaliranjem Jakobušića u vodeću ulogu splitskog kluba, a to je bilo 31. listopada 2020. baš na utakmici u Puli (pobjeda Istre 1:0, Vuk u 86.), pa je Gospar ekspresno reagirao i pomeo s dužnosti sportskog direktora Ivana Kepčiju, savjetnika Marija Stanića i trenera Harija Vukasa.

Također, krenuo je u revolucionarnu promjenu igračkog kadra. Od onih koji su tog dana igrali u Puli ostao je danas jedino Čolina, te neupotrebljivi Dimitrov i Diamantakos.

Dakle, start Hajduka u novo prvenstvo bio je uspješan, prema očekivanjima, premda igra Hajduka nije bila naročita. Dva gola su postignuta zahvaljujući iznimnim golgeterskim osjećajima Darija Melnjaka (prvi pogodak u gostima) i Marka Livaje, splitskog kralja golova.

Uostalom, trener Valdas Dambrauskas poslije utakmice je priznao:

"Imamo dosta toga za uraditi, popraviti… Prvih dvadesetak minuta nije bilo dobro, onda smo krenuli u otvaranja obrane Istre. Tek ulazimo u rutinu odigravanja utakmica…"

Zato je trener Hajduka izrazio žaljenje zbog odgođene utakmice s Rijekom (ipak, shvaća tu logiku), pa će "bijeli" odigrati jednu prijateljsku utakmicu, kako bio ostali u ritmu. Marko Livaja, odmah na startu autor sjajnog gola:

"Ovo smo odigrali na rutinu. Zna se da su prve utakmice teške, pobjeda je najvažnija. Zahvalan sam našim navijačima koji su nas silno, kao i uvijek, podržavali."

Sada trener Dambrauskas ima prilično vremena, praktički dva tjedna do gostovanja u Varaždinu, da "dosta toga uradi", kako bi njegova momčad ipak igrala tečnije i smišljenije. I ne oslanjala se isključivo na igru pritiska, tvrdih duela, borbenosti i sposobnosti pojedinaca da iskoriste svoje prilike za postizanje gola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:06