Valdas Dambrauskas

 NIKOLA VILIC Cropix
BRUŠENJE FORME

Trener Hajduka ne želi gubiti ni na pripremama! Ovo su Dambrauskasova tri plusa i tri minusa u porazu

Rano je, ali još jednom se pokazalo da svaka utakmica traži maksimalan pristup i najjači kadar
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. lipanj 2022. 17:41

Rijetki su porazi Hajduka u mandatu Valdasa Dambrauskasa. Tek je dvaput Litavac izgubio u službenim utakmicama otkad vodi Bijele. S Rijekom i Dinamom u zadnjem kolu.

Natjecateljski je karakter izražen u Dambrauskasa, ne voli gubiti niti na prijateljskim, a kamo li u susretima koji nose bodove, odnosno, prolaz u kupovima. Međutim, prva je utakmica na pripremama, a protivnik ipak momčad koja posjeduje klasu čak i kada igra dva susreta "day by day".

- Ovo je prva utakmica i znamo odakle smo krenuli. U Austriju smo došli prije šest dana i vjerujem da je do sada bilo produktivno. Ako govorimo o utakmici, možemo pričati o prvom i drugom poluvremenu jer su različite momčadi igrale. Ali, baš smo to htjeli. Složiti dvije podjednake momčadi i dati priliku svima po 45 minuta. Mislim da u ovom trenutku trenažnog procesa i ne možemo tražiti više. Noge su još teške. Još nismo na nivou na kojem želimo biti, ali cilj nam je da se brzo i unaprijedimo - kazao je Dambrauskas uz dodatak:

image
VOJKO BASIC Cropix

- Rano je još za neki sud.

Istina, rano je, ali još jednom se pokazalo da svaka utakmica traži maksimalan pristup i najjači kadar. Posebno kada je s druge strane suparnik koji je prvak države - CFR Cluj. Za Hajduk odličan protivnik u startu priprema jer bolje je pogreške ispravljati dok ima vremena, a pogrešaka je bilo...

Hajduk je pod Dambrauskasom proteklih osam mjeseci krasila prije svega odgovornost u igri. Litavac je stvorio model kontroliranog nogometa u čijoj natjecateljskoj formi nikada nije bilo prostora za improvizaciju. Ako se ozbiljnije analiziraju dva poraza u prvenstvu, doći će se do jednostavnog zaključka - u oba poraza Hajduk nije bio nadigran. U prvom je izgubio uslijed individualnih pogrešaka u postavljanju prilikom prekida, a u drugom, u zadnjoj utakmici prvenstva, Bijeli su pokleknuli u nekontroliranom jurišu za pobjedom u dubokoj sudačkoj nadoknadi. Izgubili su u situaciji koja će se teško ponoviti u mandatu Dambrauskasa.

Međutim, s Clujom su izgubili jer su bili nadigrani u prvom dijelu. Da, tu je razlika. Nadigrani, potisnuti pred vlastiti kazneni prostor, s obranom koja se morala "utvrditi" pred svojim šesnaestercem. Dobro je znano da onaj kome se zadnja linija brani u svom kaznenom prostoru ne prolazi dobro, pa tako nije ni Hajduk.

U nastavku su mogli barem kozmetički promijeniti rezultat i ukupni dojam, ali u konačnici će se rezultat pamtiti samo po tome što je Dambrauskas izgubio utakmicu bez postignutog pogotka. Bitno je da je Litavac vidio u kakvom mu je stanju momčad nakon jedanaest dana priprema jer slijedi tjedan u kojem se brusi forma.

Čekaju nas tri utakmice u samo četiri dana, od srijede do subote tek je petak slobodan za Bijele. HSV, zatim nadasve Gent i na kraju u subotnje jutro mađarska Kisvarda, reći će nam koliko je Hajduk spreman za Superkup. Konture momčadi su jasne, kada je ostao isti i bez obzira na poraz u prvom susretu, nema razloga za zabrinutost. Pripreme postoje da se momčad spremi za sezonu, a Hajduk ima i kadra i vremena da nastavi gdje je stao krajem svibnja.


Tri plusa

Vezni u nastavku

- istrčala je nova momčad predvođena Livajom, ali i konkretnija u veznom redu s Vukovićem i Grgićem, koji su znatno bolje kontrolirali sredinu u odnosu na ekipu iz prvog dijela. Agresivniji, jači na lopti, s podrškom kvalitetnijih bokova, igru su prenijeli na polovicu Cluja. Bitno konkretniji, ozbiljniji Hajduk u nastavku, prvenstveno zahvaljujući sredini vezne linije i bekovima.

Biuk

- pokazao je "znakove života", čak i više od toga, jer njegovi driblinzi po lijevom krilu plijenili su najveću pozornost u drugom dijelu utakmice s Clujom. Dobro je počeo pripreme, uz više koncentracije u realizaciji mogao bi Biuk vratiti osmijeh na lica navijača, i što je još važnije, osvježiti svoj status u momčadi.

Šarić

- vratio se s posudbe u Radomlju i premda u prvom susretu nije iskazao sav potencijal, vidljivo je da zaslužuje šansu u kontinuitetu. Još će trebati 21-godišnjem napadaču vremena na adaptaciju prema zahtjevima Dambrauskasa, veliki je skok naći se u momčadi Bijelih u odnosu na razinu gdje je igrao prošle sezone, ali hitrina i probojnost krilnog napadača sugeriraju solidnu perspektivu.



Tri minusa

Prvi dio

- predstavljalo je 45 minuta za zaborav jer Hajduk nije složio opasniju akciju prema vratima Balgradeanua. Rumunji su najviše napadali preko Deaca na desnoj strani, ali prečesto su imali slobodu kretanja u sredini. Bez igrača u bloku odigrali su kompletnu akciju za drugi pogodak, a to je ono što Dambrauskas nikada nije dopuštao.

Vezni red

- bio je ključni dio momčadi u prvom poluvremenu jer Fossati i Atanasov nisu se uspjeli nametnuti u kontroli igre. Previše prostora za Boatenga i bivšeg igrača Randersa, Hammershay-Mistratija, a premalo Hajdukovog presinga na loptu i potiskivanja suparnika na njegovu polovicu. U redu, prva je pripremna.

Napad

- ostali su bez konkretnog udarca Kalinić i Mlakar, od kojih se ipak očekivalo da više traže loptu, da se nude u dubinsko primanje, međutim, činjenica je da ni vezni red nije napravio igru s kojom bi "hranio" napadače, vjerojatno i Krovinović osjeća posljedice početka priprema, težih treninga prvog tjedna u Austriji.

Rumunjima nitko nije zabio

CFR Cluj je iskusna momčad, pet puta zaredom odnijeli su titulu najbolje momčadi Rumunjske, a to nije slučajno. Kao što nije slučajno da su u četiri test-susreta ostali čiste mreže. Koper, Napredak, Partizan i Hajduk, kvartet je suparnika s kojima su Rumunji napravili 8:0.

BIJELI U AUSTRIJI

25. lipnja 2022.

Cluj - Hajduk 2:0

29. lipnja 2022.

Hajduk - HSV

1. srpnja 2022.

Hajduk - Gent

2. srpnja 2022.

Hajduk - Kisvarda

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 15:40