VOJKO BASIC/CROPIX
NAJVEĆI DERBI

Tresao se Poljud, tresle su se i greda i vratnica, ali na kraju su najsretniji u Rijeci i Osijeku

Hajduk i Dinamo remizirali su bez golova u vječnome derbiju u 27. kolu HNL-a
Piše: Jurica Radić, SNObjavljeno: 12. ožujak 2022. 20:02

HAJDUK - DINAMO 0:0

Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Pataki i Marjan. Četvrti sudac: Pajač. VAR: Tihomir Pejin (Donji MIholjac). AVAR: Šarić. Delegat: Vučemilović.

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Ferro (od 82. Katić), Elez, Melnjak - Grgić (od 46. Vuković), Fossati, Krovinović (od 65. Čolina) - Sahiti (od 65. N. Kalinić), Livaja, Biuk (od 46. Mlakar). Trener: Valdas Dambrauskas.

DINAMO: Livaković - Lauritsen, Šutalo, Franjić - Ristovski (od 90. Menalo), Gojak, Mišić, Bočkaj (od 70. Štefulj) - Emreli (od 56. Tolić), Petković (od 90. Jurić), Oršić. Trener: Željko Kopić.

Žuti kartoni: Petković (67 - preoštar start), Vuković (72 - preoštar start), Mišić (82 - start s leđa), trener Hajduka Dambrauskas (83 - prigovor), Štefulj (88 - preoštar start). Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Josip Šutalo.


Hajduku i Dinamu po bod u siromašnom poljudskom derbiju. Modri samozatajni, Hajduk bez snage da u visokom ritmu odigra veći dio utakmice, a time da dođe i do pobjede s kojom bi smanjio razliku na vrhu. Kalinić bez prave obrane, Livaković sa dvije dovoljno govori koliko je utakmica ostala zarobljena u taktičkim okovima.

Činjenica je da su treneri napravili svoje, ali gledatelji sigurno neće pamtiti splitski derbi po igri i uzbuđenjima. Dekor Poljuda ponovno je nadmašio izdanje s travnjaka, a nakon splitskog remija najveći profit u nedjelju mogu izvući Rijeka i Osijek sa prestizanjem Dinama. Mogu dakako još više pobjeći Hajduku koji je poslije derbija ostao s Modrima na "minus pet", ali obje momčadi će pravu dimenziju remija iz derbija znati tek nakon nedjeljnih dvoboja. Međutim jasno je da je Hajduk još jedan korak dalje od borbe za prvo mjesto.

Furiozni Hajduk na startu utakmice, baš kako je Vulić rekao u najavi "uragan u prvih 10 minuta". Formacija 4-3-3, koja se u obrani prebacivala na 4-1-4-1 sa povlačenjem krila Biuka i Sahitija, uspjela je preseliti igru na polovicu Dinama. Prvu prigodu Bijeli su kreirali u 5. minuti kada se Melnjak našao na udarcu sa 12 metara iskosa, a Livaković izvadio loptu upućenu prema lijevom donjem kutu.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Četiri minuta kasnije, Sahiti je ušao u prigodu, ali ni njegov pokušaj nije našao put do mreže Dinama. Hajduk je s velikom disciplinom u obrambenoj fazi držao Modre daleko od svojih vrata, igra se koncentrirala u 30-ak metara gostiju, ali ipak bez većih opasnosti. Dinamo je kvalitetno parirao u obrani, dopuštali su Modri igru Hajduka preko bokova, ali spremo su dočekivali ubacivanja u kazneni prostor. Početnih 35 minuta agresivni Hajduk je kontrolirao igru, a Dinamo se orijentirao na kontranapade.

Međutim, u posljednjih 10 minuta ohrabrila se i Kopićeva momčad. Hajduk je u završnici prvog dijela počeo preskakati igru dugim loptama, a jednu od takvih Livaja je pokušao prihvatiti u skoku sa Šutalom kojeg je pritom zahvatio laktom. Sudac Bel samo je verbalno opomenuo Livaju. Ali, igra dugih lopti bila je pokazatelj da se Hajduk ispuhao do finiša poluvremena. U zadnjih pet minuta Zagrepčani su složili dvije opasne situacije, dapače, najozbiljnije akcije koje smo vidjeli u prvom poluvremenu.

U 41. minuti lijevu vratnicu je udarcem glavom sa 10 metara pogodio Mislav Oršić na ubačaju Gojaka. Centimetri su dijeli goste od vodstva, a kako se poluvrijeme bližilo kraju sve teže je disao Hajduk. U 45. minuti osvojili su Modri loptu nakon kornera Hajduka, krenuli u tranzciju gdje je Gojak s loptom pretrčao 30-ak metara, dodao Petkoviću koji je povratnom ponovno pronašao "osmicu" Modrih, čiji je šut sa 12 metara otišao u reklame pored lijeve vratnice. Statistički Dinamo nije uputio udarac prema vratima Kalinića (pet izvan okvira), ali djelovali su gosti opasnije u završnici poluvremena.

Za nastavak je Dambrauskas sredinu osvježio Vukovićem umjesto Grgića, a napad s Mlakarom u zamjeni za Biuka. Kopić je s druge strane izvadio Emrelija poslavši na travnjak ofanzivnog veznjaka Tolića. Ali, bez obzira na promjene, igra Hajduka opet se na startu drugog dijela svela na Livaju. Zaprijetila je "desetka" Bijelih u 55. minuti natjeravši Livakovića na paradu nakon udarca sa 15 metara iskosa.

Ponovno je Livaja u 59. minuti izazvao uzdahe s tribina uputivši neugodni "felš" sa desne strane koji je dodirnuo gredu. Nakon 65 minuta uveo je Dambrauskas Kalinića i Čolinu promijenivši formaciju. Okrenuo se Hajduk u 3-4-3 gdje je Livaja otišao lijevo, Kalinić na središnjeg špica, a Mlakar desno. U obrani je Melnjak uzeo ulogu lijevog stopera, a Čolina beka.

Tražio je Dambrauskas način kako još više pritisnuti Dinamo i mora se reći da je sredinom drugog dijela Hajduk potpuno vratio kontrolu igre, ali u gustom dimu Poljuda sa potpisom Torcide nije bilo uzbuđenja pred Livakovićem. Organizirano se branio Dinamo sa čvrstim blokom u sredini i odličnim Šutalom u obrani. Za razliku od Dambrauskasa, Kopić je mijenjao "figuru za figuru".

Nije ulazio u strateške promjene, formacijski se trener Modrih držao plana zacrtanog od prve minute. Kako se bližio kraj rasla je nervoza, inače staloženi Dambrauskas "eksplodirao" je u 84. minuti, žučno prigovarao četvrtom sucu da bi ga Bel "počastio" žutim kartonom, kao i njegovog pomoćnika Skinderisa. Ali, energični Litavac nije svojim potezom pokrenuo momčad, ostalo je po bod svakome.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Gurnuo je Livaja Čolinu u šansu, ali uspio je raščistiti Franjić.

90'+1' - Nova dvostruka promjena. Ušli su Luka Menalo i Deni Jurić umjesto Stefana Ristovskog i Brune Petkovića.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90' - Nezgodno je pao Dominik Livaković, i to preko Josipa Mišića, trenutno leži na travnjaku i ukazuje mu se liječnička pomoć. Bit će sve u redu s Livakovićem...

88' - Štefulj 'mesarski' ruši Mikanovića i opravdano dobiva žuti karton. Odmah se ispričao Dinamov nogometaš...

87' - Ozlijedio se Ristovski i sam traži zamjenu. Međutim, brzo se pridigao najednom i nastavio trčkarati.

83' - Nove tenzije nakon što je Franjić srušio Livaju uz aut-liniju. Podivljao je na klupi inače smireni Dambrauskas i pritom dobio žuti karton.

82' - Posljednju promjenu radi Dambrauskas. Ušao je Nikola Katić umjesto Ferra koji se, čini se, ozlijedio.

80' - Dobro su kombinirali Tolić i Oršić, ali izbacuju to hajdukovci. Dinamovci su pojačali tempo ulaskom Marka Tolića, dobili su na svježini, ali i na kombinatorici.

76' - Kako je to loše izveo Oršić... Završila je lopta skroz na drugoj strani terena, i to u autu, čak ne u gol-autu...

75' - Sve je aktivniji Dinamo prema naprijed. Sada Fossati radi prekršaj na Toliću u zoni udarca, malo iskosa s dvadesetak metara. Izvest će to vjerojatno Mislav Oršić. Lovre Kalinić stavlja samo dvojicu u živi zid.

72' - Žuti karton zaslužio je Josip Vuković zbog starta na Toliću.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

70' - Evo i Kopićeve reakcije. Izlazi Petar Bočkaj, zamijenit će ga Daniel Štefulj.

68' - Nakon dobrog Livajinog ubačaja nije se najbolje snašao Ferro, Franjić je bio bolje postavljen. Od Dinamova braniča lopta se i odbila u korner, no sudac Dario Bel nije to vidio te je dosudio gol-aut.

67' - Žuti karton za Petkovića zbog nesportskog rušenja Čoline koji je prijetio povesti kontru...

65' - Nova dvostruka promjena kod Hajduka. Ušli su Nikola Kalinić i David Čolina, na klupu će Sahiti i nedovoljno zaliječeni Krovinović.

image

Mislav Oršić, Emir Sahiti.

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

63' - Šutiraju Sahiti i Livaja, oba su udarca blokirana...

61' - Ristovski uzvraća iz daljine, lak plijen za Kalinića.

60' - GREDA MARKA LIVAJE! Lukavim je udarcem iz daljine zamalo svladao Livakovića, a lopta je odsjela na gredi!

59' - Još jednom ispao je Lauritsen! Ovog puta prošao ga je Mlakar i opalio gotovo iz identične situacije kao Livaja maloprije, a Livaković je ponovno dobro postavljen.

56' - Prvi Kopićev odgovor je Marko Tolić umjesto nevidljivog Emrelija.

54' - Strašan udarac Marka Livaje i još bolja Livakovićeva obrana! Majstorski se najbolji Hajdukov strijelac riješio Lauritsena te potom silovito opalio iskosa, a Dinamov vratar istaknuo se atraktivnom paradom!

52' - Na Bočkajev centaršut Petković ne reagira kvalitetno, njegov mlaki pokušaj glavom bez poteškoća uzima Kalinić.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

50' - Kontra Hajduka! Mikanović je sjajno prošao kroz Dinamov vezni red kao da ga nema i lijepo uposlio Sahitija koji traži Mlakara u petercu, no Lauritsen požrtvovno čisti opasnu situaciju...

47' - Gojak šutira izvana, blokiraju hajdukovci njegov udarac.

46' - Počinje drugo poluvrijeme na Poljudu. Dambrauskas je napravio dvije promjene - u svlačionici su ostali Grgić i Biuk, priliku će dobiti Josip Vuković i Jan Mlakar. Kopić na travnjak šalje isti sastav.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Prvih pola sata derbija pripalo je Hajduku. Bolji i mnogo opasniji bili su Livaja i društvo, krenuli su furiozno tražiti brzi pogodak. Dinamo se u tim trenucima grčevito branio, a prijetili su Biuk, Sahiti, Livaja, Grgić i Mikanović. Tenzije su bile prisutne od samoga početka, a više je puta zaiskrilo između temperamentnih Grgića i Bočkaja. Nakon što je pao tempo igre, Modri su došli do daha te pohvatali konce igre. U smiraju prvoga dijela Oršić je imao najbolju šansu na susretu kada je udarcem glavom pogodio vratnicu. U sudačkoj nadoknadi Gojak je zamalo šokirao Poljud i time najavio uzbudljiv nastavak najvećega hrvatskog derbija.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

45'+1' - Strašna šansa za Modre! Petković je ubacio s desne strane, Melnjak na taj centaršut zakasnio, a Gojak ljevicom poslao projektil pored Kalinićeva gola!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45' - Prijete opet hajdukovci! Sahiti je napravio dar-mar u obrani Dinama, ali nije akciju pratio Livaja...

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

42' - TRESE SE VRATNICA! Na Gojakov centaršut natrčao je Mislav Oršić, nadvisio Mikanovića i pogodio suprotnu vratnicu! U nastavku je pokušao i Bočkaj, ali samo preko grede...

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

40' - Nove tenzije na terenu! Livaja je laktom u jednome duelu udario Šutala i traže svi dinamovci kaznu za najboljeg strijelca Hajduka... Livaja je čak došao do klupe porazgovarati s Kopićem da bi objasnio o čemu se radi. Zatim se ispričao Šutalu. Sudac Bel dao mu je samo usmenu opomenu.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

35' - Nakon Bočkajeva kornera i duela sa Šutalom u petercu ostao je ležati Lukas Grgić na travnjaku. Trenutno mu liječnička služba ukazuje pomoć... Dvije minute trajala je pauza, Grgić je izvan terena u ovim trenucima. Vratio se Grgić, sve će s njim biti u redu.

33' - Mikanović je izašao kao pobjednik u duelu s Petkovićem što su prepune poljudske tribine popratile zaglušujućim uzdahom oduševljenja... U nastavku akcije na krilima neprekidne pjesme Torcide opalio je Marko Livaja s oko 30 metara iskosa, a Livaković to bez većih poteškoća hvata u ruke.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

30' - Splasnuo je početni pritisak Hajduka i napokon su do daha došli Modri. Tek su sada spojili nekoliko dodavanja te su se Bočkaj i Oršić približili golu, a Ferro spremno razriješio situaciju...

25' - Pao je Ristovski u šesnaestercu Hajduka u duelu s Ferrom! Skočili su svi dinamovci i tražili najstrožu kaznu, Bel je samo pokazao da se igra dalje...

23' - Grgić traži Livaju u petercu, izgledalo je opasno, ali Livaković uz Franjićevu pomoć uspijeva neutralizirati prijetnju.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

21' - Zaiskrilo je između Bočkaja i Grgića! Uspjeli su reagirati i Sahiti i Franjić te smiriti situaciju, a i Bel je nastupio autoritativno... Tenzije su prisutne od prve sekunde poljudskoga derbija, atmosfera je u potpunosti naelektrizirana.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

20' - Mikanović je oštro centrirao u peterac, čisti na vrijeme Šutalo.

19' - Sahiti je pokušao izvana, ide to visoko iznad gola.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

17' - Sahiti i Livaja otvorili su prostor Mikanoviću koji se dobro ubacuje i uspijeva izboriti novi korner.

14' - Biuk je opet dobro prošao po lijevoj strani i produžio do Melnjaka koji gura Grgića u šansu, ali udarac austrijskog veznjaka blokira Mišić.

10' - Torcida neprekidnim navijanjem od prve minute stvara fantastičnu atmosferu na prepunome Poljudu. Veličanstven ugođaj za praznik nogometa, vrijedan najvećega hrvatskog derbija.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

9' - Prijeti sada Biuk! Njegov solo-prodor napravio je pravu pomutnju u obrani Modrih, zatim je zavrnuo do Sahitija na suprotnoj strani koji nepotrebno traži Grgića i uspijeva to raščistiti Dinamova obrana.

7' - Hajduk je imao prvi korner na utakmici, a Bočkaj je pritom dobro zatvorio ulazak Marka Livaje u prostor...

5' - Kakva šansa za Bijele! Melnjak je iz poluvoleja opalio iz blizine, ostavili su ga samog Dinamovi braniči, a Livaković refleksno brani!

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

3' - Vrlo grubo startali su i jedni i drugi. Prvo je u jednome duelu Mišić završio na tlu, da bi nedugo potom Grgić s leđa srušio Petkovića. Nakon toga Franjić u zračnome duelu ruši Grgića... Jake su tenzije na sredini terena.

18.00: Počeo je derbi na Poljudu! Spektakularna je atmosfera na prepunim poljudskim tribinama...

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix


- ipak ništa od tandema Kalinić - Livaja u napadu Hajduka! Puno se pričalo o tome koliko su njih dvojica zasad kompatibilni u vrhu napada, na kraju se Dambrauskas odlučio za formaciju 4-2-3-1 s Livajom u vrhu napada, Krovinovićem kao ofenzivnim veznim te Biukom i Sahitijem na krilima. Kalinić je (valjda) džoker s klupe.

Nije ostao dužan ni Željko Kopić. Malo tko je očekivao Mahira Emrelija u startnoj postavi, no trener Dinama očito se pouzdaje u brze protuudare i brzinu Azerbejdžanca. Modri su bez Ademija, Theophilea i Ivanušeca, stoga su ostala desetorica logičan izbor...

-----------------------------------------

17.58: Uoči samog derbija na zagrijavanju je stradao Dominik Livaković. Navodno je dobio snažan udarac loptom u lice i dugo mu se ukazivala pomoć. Prema prvim informacijama, stisnut će zube reprezentativna 'jedinica' i braniti na ovome važnom okršaju.

17.55: Najveći hrvatski derbi sudit će 33-godišnji Dario Bel iz Osijeka. Pomoćnici Belu bit će Goran Pataki iz Đakova i Marjan Tomas iz Osijeka, dok će četvrti sudac biti Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline. VAR sudac bit će Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, a AVAR Kruno Šarić iz Županje.

image

Dario Bel

RONALD GORISC/CROPIX Cropic

17.45: Špikić u zadnji tren otpao zbog crijevne viroze

Nije Željko Kopić mogao računati na Arijana Ademija, Dinu Perića, Kevina Theohilea, Luku Ivanušeca i Martina Baturinu zbog ozljeda, a uoči same utakmice ostao je bez još jednog igrača, koji je u zadnje vrijeme jako dobro koristio minutažu. Dario Špikić, koji je dio karijere proveo u Hajduku, odakle se, preko Gorice, vratio u Dinamo, otpao je iz konkurencije prije same utakmice. Razlog je crijevna viroza, koja je napala Dinamovo krilo. Ipak, Kopić je u Split poveo sve raspoložive snage pa je imao dovoljno igrača za popunjavanje zapisnika. (Tomo Ničota)

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

17.35: Velike su gužve na ulazu u poljudski stadion. Redovi se protežu od jednog ulaza do drugog...

Pročitajte što o tome piše Slobodna Dalmacija.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/ CROPIX Cropix

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

17.20: Derbi su na presici najavili trener Željko Kopić i prvotimac Modrih Amer Gojak:

– U dobrom smo stanju, u pozitivnom ozračju očekujemo najveći hrvatski derbi, veselimo se utakmici, novom izazovu i radimo sve da budemo na pravoj razini – naglasio je Kopić.

Kakva je situacija s ozljedama, tko ide u Split?

–Imamo još jedan trening i tada ću odrediti popis putnika. Pod upitnikom su i Kevin Theophile i Dino Perić i Arijan Ademi i Luka Ivanušec.

U zadnje je vrijeme puno kritika na račun Hajdukove obrane.

– Možemo pričati o jednoj utakmici, činjenica je da nisu odigrali dobru utakmicu protiv Istre, ali protiv Gorice su u prvom poluvremenu bili jako dobri, U konačnici se sve svodi na to kako ćemo m i reagirati. Moramo biti na pravoj razini. Vidio sam kroz tjedan da je razina koncentracije kod svih igrača visoka, da smo pravi, da je dobra energija na treninzima, a i u zadnjem smo dvoboju bili kvalitetni tako da su svi preduvjeti za ozbiljnu utakmicu – zaključio je trener Kopić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Na sličan način razmišlja i Dinamov vezist Amer Gojak.

– Očekuje nas teška utakmica s puno želje, borbe i trke, Mi je dočekujemo spremni, puni samopouzdanja i nadamo se da ćemo odigrati kako treba. Nitko ne gleda kakvi su rezultati bili prije. Maksimalno smo motivirani, znamo što ta utakmica znači našim navijačima i nama. Hajduk je jaka momčad s dobrim igračima, ali mi gledamo sebe, imamo kvalitetu i nadamo se pobjedi. Moj najdraži derbi? Onaj na Poljudu kad sam u asistirao El Arabiju Hilalu Soudaniju za pobjedu. To mi je jedan od dražih, imam dosta takvih utakmica, svakoj se radujem. Veseli me i to što će biti i velika podrška naših navijača – dodao je Gojak.

-----------------------------------------

17.00: Evo što je Torcida u službenome priopćenju poručila svojim navijačima:

-----------------------------------------

Najava: Tomo Ničota

16.00: Navijači pristižu u velikome broju. Kod poljudskoga bazena okupljena masa pjeva navijačke pjesme, a snimljen je i dolazak interventne policije.

Video: Tomo Ničota

Prolazak Lukše Jakobušića navijači su dočekali spontanim aplauzom. Atmosfera je veličanstvena i na Poljudu se očekuje pravi spektakl.

Video: Tomo Ničota

Uoči najvećeg derbija stiglo je priopćenje iz Torcide u kojemu se poziva da se na stadion dođe sat vremena prije početka utakmice zbog pripremljene koreografije.

Video: Tomo Ničota


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 10:52