JAKOV PRKIC Cropix
ONI SU SE ISTAKNULI

Tri kralja Hajduka u protekloj sezoni! Livaja je prvi, ali bez jednog su ‘Bijeli‘ gubili, a drugi je izašao ‘iz sjene‘

Tko su bili najbolji pojedinci splitskog kluba u sezoni u kojoj je osvojen Kup
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. lipanj 2022. 16:40

Ljeto je na pragu, kraj je sezone i svode se računi. Pravo vrijeme da vidimo tko je nosio Bijele proteklih deset mjeseci, tko su bili junaci kampanje koja je rezultirala osvojenim Kupom. Trofej potpisuje momčad, svi imaju zasluge, ali tri igrača su obilježila sezonu Hajduka. Po njihovim igrama i učinku pamtit će se godina u kojoj je Hajduk prekinuo trofejnu sušu. Marko Livaja, Filip Krovinović i Dario Melnjak tri su “kralja” protekle sezone. Zašto baš njih trojica?

Ukroćeni temperament

Livaju je najlakše obrazložiti. S 32 gola i 12 asistencija kreirao je učinak koji će se teško ponoviti. Doseg koji je višestruko nadmašio sve što je do sada radio. Nikada u karijeri nije imao dvoznamenkasti broj pogodaka u prvenstvu, a ovu je sezonu završio s 28 zgoditaka u HNL-u. Apsolutni rekorder Hajduka, zlatna kopačka nacionalne lige, Žuta majica SN-a, igrač koji je obilježio sezonu u cjelokupnom hrvatskom nacionalnom prostoru. Livaja kao pokretač današnjeg Hajduka, igrač čiji će pečat nositi cijela generacija koja je osvojila Kup 2022. Jednom će se pisati, u doba kada je Livaja igrao za Hajduk. U samo 15 mjeseci koliko je proveo u bijelom dresu u HNL-u, postao je ikona splitskog kluba, ali i jedan od karizmatičnijih igrača otkada se igra hrvatska liga. Ukrotio je svoj temperament, nogometno znanje stavio isključivo u funkciju momčadskog uspjeha i Livaja se premetnuo u najvećeg junaka HNL-a, a shodno tome i Hajduka.

image
NIKOLA VILIC Cropix

Livaja je prvi, a Krovinoviću smo dodijelili drugu poziciju. Statistika nije njegov najjači adut, da se gledalo samo po brojkama, s pet zgoditaka i šest asistencija ne bi Filip bio u statusu “Tri poljudska kralja”, ali njegov je doprinos značajniji od gole statistike. Bez Krovinovića Hajduk je gubio ključne utakmice. Toliko puta smo napisali, Livaja je najvažniji, ali bez Krovinovića dolaze porazi. Ozlijedio se na startu utakmice u Šibeniku i Hajduk je ostao bez bodova sredinom listopada. Nije potom igrao protiv Gorice u remiju na Poljudu, niti u porazu u Koprivnici. Tri utakmice, jedan bod, a sve tri bez Krovinovića. Idemo dalje. Vratio se na travnjak na Rujevici i Hajduk je krajem studenoga došao do iznimno važne pobjede. Tri mjeseca kasnije ponovno je imao problema s ozljedom i Bijeli su bez svog kreativnog veznog odigrali jadranski derbi na Poljudu. Opet nije išlo, novi poraz upisan je bez Krovinovića. Da su kojim slučajem Bijeli imali 26-godišnjeg veznjaka na svim spomenutim dvobojima, tko zna kakvu bi danas priču pisali i prema kojem bi europskom ždrijebu gledali. Ali, stvarnost se mora prihvatiti, kao i činjenica da je Hajduk bez Krovinovića bitno drukčija momčad. S Krovinovićem ima sigurnost, ima kreativnu dimenziju u sredini terena. Zato je Filip jedan od ključnih igrača sezone.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Godine nisu prepreka

Zadnji, ali ne i najmanje važan, junak iz sjene Dario Melnjak. Na predstavljanju krajem rujna prošle godine ostao je u drugom planu, Mikrofoni su bili upereni prema Danijelu Subašiću. Srebrni Vatreni, hrvatski heroj sa SP-a, nekadašnji vratar Bijelih. Svi epiteti za junaka dana bili su u Subašića. Iza njega je na red čekao Dario Melnjak. Lijevi bek iz turskog Rizespora, još uvijek poznatiji kao “bratić Marka Roga”. Osam mjeseci kasnije Melnjak je u prvom planu, njega kamere kadriraju, njegove se traže izjave. Melnjak je utisnuo duboki trag u osvajanju Rabuzinova sunca. U nogometu nitko sam ne pobjeđuje, ali četiri pogotka u polufinalu i finalu Kupa ostat će zabilježeni kao ostvarenje koje će pamtiti generacije.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Livajinih 28 u prvenstvu i Melnjakova četiri u dvije završne utakmice vrijedne trofeja, pisat će se kao dva povijesna ostvarenja. Melnjak se potvrdio kao igrač pored čijeg imena s pravom piše “uža specijalnost Kup”. Pritom treba imati na umu, Melnjak je lijevi bek. Ukupno pet zgoditaka u sezoni za igrača zadnje linije. Ali, Melnjak očito nije “obični bek”, ima u njemu snažnog osjećaja za pogodak. Iz drugog plana je došao do Hajduka, a potom se izborio za status jednog od ključnih igrača sezone. Melnjak je definitivno igrač koji je ove sezone najviše napredovao u Hajduku. Ni godine nisu prepreka, može se i s 29 u životnom kalendaru do velikih djela. Uostalom, i Livaja je tek godinu dana mlađi, a Krovinović tri. Iskustvo je ipak nenadoknadiva kategorija, potvrđuju to i “Tri poljudska kralja”.

Livaja je bio junak i prije 12 mjeseci, a uz njega su se istaknula dvojica mladića

Koga smo prije 12 mjeseci imali u ulozi junaka? Naravno, Livaju prije svih. Ali, mora se reći, tada neočekivanog junaka Livaju. Nitko nije očekivao da će Livaja postati karizmatični vođa, da će za tri mjeseca u Hajduku obilježiti jednu prilično sumornu sezonu koja je imala skromni cilj plasmana u Europu. Jedina je razlika što je Livaja prošle godine predvodio Bijele s brojem 11 na leđima, dok je ove sezone nosio “desetku”. Uz Livaju sezonu su u manje od dva mjeseca pojavljivanja na travnjaku obilježila dva talenta generacije 2002, Stipe Biuk i Marin Ljubičić. Posebno je Biuk oduševio navijače, njegovi driblinzi, pogoci i asistencije promovirali su tog 18-godišnjaka u igrača koji najviše obećava.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 05:10