Martin Baturina

 MARKO TODOROV/Cropix
ČETIRI TRENERA O DERBIJU

‘U Baturini treba uživati, Vuškovića sačuvati, Leku podržati, ali i razmišljati o budućem treneru Hajduka‘

Ilija Lončarević, Samir Toplak, Ivan Katalinić i Ivan Gudelj najavljuju nedjeljni okršaj na Poljudu
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. travanj 2023. 20:35

Uoči nedjeljnog derbija porazgovarali smo s četvoricom hrvatskih derbija o aktualnom trenutku Dinama i Hajduka, mladim igračima o kojima se sve više priča i naslovu prvaka...


Ilija Lončarević, naš najiskusniji trener (79 godina, 40 godina na klupama) kaže...

- Sad su "bijeli" i "modri" postigli izvjesnu stabilizaciju, pa računam da će konačno to biti derbi za dušu, za gušt gledatelja. A što se tiče juniora Hajduka koji su postigli izvanredan uspjeh u Europi, poručio bih vodstvu kluba da griješe ako misle da su s njima napokon uhvatili, kako se to kaže, dragog boga za bradu. Jedno je juniorska konkurencija, a drugo je probijati se u seniorskoj. Zato polako... Vidjeli smo što se događa s ekstra talentom kao što je Luka Vušković. Suviše rano je gurnut u žrvanj, odigrao je tri utakmice sjajno, sada je u logičnoj krizi. Nisam baš siguran da ga treba još jednom izložiti u ovom derbiju. Dinamo je pokazao da to radi godinama bolje. Najveća je šteta, a govorim o stanju u našim klubovima, da ljudi koji u organizacijskom smislu imaju vodeću ulogu zamišljaju kako sve znaju, pa forsiraju nove snage, mlade olako guraju isključivo zato da bi se što prije prodali.


Samir Toplak, trener stvaratelj (53 godine, dokazana stručnost u brojnim klubovima) procjenjuje...

- Očekujem zanimljivu najavu uzbudljive utrke u sljedećoj sezoni. Mnogo se raspravlja o mladim igračima, kako ih involvirati na pravi način u prvi sastav. Tu nema filozofije, radi se u prvom redu o viziji, ali i o hrabrosti. Svi vjeruju da Hajduk u ovim juniorima ima pravo bogatstvo. U prošlih deset, pa i više godina su dovođeni doslovno katastrofalni stranci koji nisu donijeli željenu kvalitetu, a uz to su bili barem 50 puta skuplji. Pokazalo se da to brdo stranaca nije donijelo napredak, zato mislim da je bolje osloniti se na svoje snage. Naravno, ne mogu svi nahrupiti u prvu momčad, ali nužno je ponuditi im priliku, pa će se iskristalizirati tko zaslužuje prvu momčad. Dinamo to godinama radi bolje, sustavnije, maju kontinuitet. Eto, taj Baturina, njega je baš užitak gledati na terenu.


Ivan Katalinić, najtrofejniji akter Hajduka (72 godine, 12 trofeja kao igrač i trener) naglašava...

- Ovo je prilika za Hajduk da se opere gorak ukus sezone. Imali smo lijepu priliku uhvatiti korak s Dinamom koji je zbog svojih problema nanizao nekoliko kiksova. Faktički, Hajduk je pomogao rivalima da ostvare veliku bodovnu razliku. Sve te priče o navodno novoj zlatnoj generaciji nisu baš utemeljene jer treba vidjeti tko je od tih mladića kapacitet za prvu momčad. To je problem jer Hajduk stalno griješi u tretmanu mladih igrača. Njih nastoje brzo prodati, a u toj trgovini važnu ulogu igraju kako roditelji tako i menadžeri. Osnovna je stručna procjena kojemu dati ugovor.


Ivan Gudelj, nezaboravni igrač Hajduka (63 godine, bogato iskustvo rada s mladima) će reći...

- Nažalost, ovo je još jedan u nizu derbija koji ne odlučuju o plasmanu. Mora se dati vremena Leki. Mislim da je trebalo podržati Karoglana, kao što je nužno razmišljati o budućem angažmanu Budimira koji je napravio izvanredni posao. Sada je pitanje kako im omogućiti usavršavanje, stjecanje iskustvo u drugim sredinama kako bi se vratili na Poljud. Isto je s ovom generacijom mladih. Tržište je neumoljivo, strani klubovi traže talentirane, vodstva kluba im udovoljavaju, prodaju se mladi kojima treba razdoblje sazrijevanja. To se može postići jedino u sklopu matičnog kluba. S Vuškovićem se krenulo u licitiranja, pretjeralo se, jer mu treba niz sezona za napredak, i kroz svoj klub i kroz selekcije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 23:59