Mijo Caktaš trebao bi biti veliko pojačanje Osijeka

 NK OSIJEK
BJELICA NIJE POGRIJEŠIO

U Caktašu vide ‘atomsko pojačanje‘ koje će promijeniti odnose u HNL-u: ‘Može sam riješiti utakmicu‘

Sve će oči biti uprte u novo pojačanje bijelo-plavih od kojeg se očekuju golovi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. siječanj 2022. 07:39

Osijek u Miji Caktašu vidi "atomsko pojačanje", očekuje da će njegove rakete "spaliti" HNL mreže i bitno promijeniti odnos na tablici zabijenih pogodaka. Iako se radi o ofenzivnom veznjaku, a ne klasičnoj špici, Nenad Bjelica i ekipa iz Gradskog vrta od Caktaša traže prije svega - golove! U 20 kola Bijelo-plavi postigli su ih 29, čak 13 manje od Rijeke u istom broju nastupa, po efikasnosti su na diobi petog i šestog mjesta sa Šibenikom koji je jednako puta matirao suparnika. Osim Rijeke ispred su Dinamo, Hajduk i Lokomotiva.

Caktaš je igrajući za tri prvoligaška kluba Hajduk, ruski Rubin iz Kazanja i saudijski Damac u 286 utakmica dao 105 golova i tome dodao 34 asistencije. Samo u Prvoj HNL ima 185 igara, 81 pogodak i 27 dodavanja za gol. Brojke sugeriraju da su se obratili pravom čovjeku za izbavljenje iz ofenzivne prosječnosti. Dok je igrao za Hajduk znalo se govoriti da više igra Caktaš nego ekipa oko njega, što podatak da kao veznjak ima daleko veći broj pogodaka nego asistencija također ukazuje, no svaka je ekipa druga priča. Bjelica je uvjeren kako će se uklopiti kao da je rođen na Dravi, biti čovjek prevage, ujedno i timski igrač koji matira vratare, ali i kreira šanse kolegama. Da će puniti listu strijelaca i izravno i neizravno. Bjeličin autoritet, znanje i iskustvo u tome mogu odigrati veliku ulogu.

Caktaš se u HNL vratio nakon što je bio "zaleđen" u Hajduku po derbiju na Rujevici 10. veljače 2021. godine jer nije potpisao novi ugovor, kada je zabio za pobjedu 1:0. Svjetla glavne pozornice potom je na Poljudu preuzeo Marko Livaja, a može li on biti u Slavoniji isto što i Livaja za Hajduk i Josip Drmić za Rijeku? Ili čak povesti Bijelo-plave prema kruni?

Stanko Bubalo, nekad zvani Ronaldo iz Turčinovića, koji je nosio dres i Osijeka i Hajduka, a danas je pomoćni trener Širokog Brijega kaže:

"Caktaš će biti pravo pojačanje za Osijek. Teško je reći može li pratiti Livaju i Drmića jer to što oni rade je fantastično. Takav je Caktaš bio nekad, nadam se da će opet. U Osijeku svi očekuju da će donositi prevagu. Želim mu da doista bude kao Livaja. Bjelica je procijenio da mu treba čovjek koji zabija golove i osigurava pobjede. Caktaš i Mierez moraju eksplodirati ako se Osijek želi boriti za prvo mjesto."

U Damacu je u 17 nastupa u četiri navrata bio strijelac...

"Nismo ga gledali neko vrijeme pa nas jako zanima kakvim će se predstaviti. Bjelica nije pogriješio. On i Nino Bule htjeli su ga i ranije, sad ga imaju. Nije isto igrati u Hajduku i Osijeku, no možda će u Gradskom vrtu pružiti još više."

Mato Neretljak također je igrao na Dravi i podno Marjana. Bivši hrvatski reprezentativac danas je pomoćnik izbornika Ognjena Vukojevića u U-20 reprezentaciji.

"Naravno da će Caktaš biti pojačanje za Osijek. Radi se o kvalitetnom momku i dobrom igraču. Žao mi je što je s Hajdukom završilo kako je završilo, no on je sigurno kvaliteta više za svaki klub u Hrvatskoj", uvjeren je Neretljak te o njegovim najvećim vrlinama kaže:

"On je igrač koji dolazi iz drugog plana. Jak je jedan na jedan, daje puno golova. Vrstan je majstor kao druga špica. Osijeku će donijeti točno što mu treba jer Bjelica je izgradio izvrsnu obrambenu liniju, a u njemu ima to željeno ofenzivno pojačanje. Sam bi mogao riješiti neke utakmice..."

Zašto s Hajdukom nije učinio više?

"O tome mogu govoriti samo kao gledatelj jer nisam bio detaljno upoznat što se događalo u klubu, no Hajduk nije imao kvalitetnu ekipu, Caktaš je jednostavno bio daleko bolji od drugih, prevaga u mnogim utakmicama, ali to nije uvijek bilo dovoljno za dobre rezultate. Svaka momčad bi poželjela imati što više igrača kao što je Caktaš."

Uklopit će se u Bjeličin sustav?

"Radi se o odličnom treneru, njegova momčad je kompaktna, obrambeno jako dobra, puno je utakmica dobio s jednim golom razlike, na disciplinu. Siguran sam da će Caktaš biti discipliniran, igrao je vani, zna što je profesionalizam, a njegova klasa nije sporna."

Na kraju smo obojicu pitali kakva je razlika igrati za Osijek i Hajduk. Bubalo je član jedine generacije Bijelo-plavih koja je osvojila trofej - Hrvatski kup 1999. godine. Neretljak je stigao nakon toga 2000. godine. Kasnije su se zaputili prema Splitu...

Bubalo je kazao:

"Davao sam golove za Osijek i Hajduk, ali veći je pritisak u Splitu. U Osijeku je bilo rasterećenije, iako smo imali dobru momčad. Velika je to razlika."

Neretljak je rekao:

"Hajduk je klub s najviše navijača, nije lako nositi teret njegovog bijelog dresa. Duže nije bio prvak, možda se probudi. Osijek od tog kupa nema trofej, nema takav pritisak što je nekad lakše za igrače. Iako bez pritiska nema ni velikih dometa."

Kome dajete najveće šanse za naslov prvaka?

"Moram biti iskren i reći da je Dinamo ponovno ispred svih, a volio bih da titulu osvoji Hajduk", odgovorio je Neretljak koji je kao trener radio u više klubova iz BiH, a ima ambicije i da se okupa u Hrvatskoj ili negdje u Aziji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:00