VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
POGLED UNATRAG

U crnoj statistici nereda svijetli samo rezultat: Evo kako je Hajduk prolazio na Poljudu bez podrške navijača

Dosadašnja iskustva poljudskog kluba bez navijača u hrvatskoj ligi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. travanj 2024. 14:40

Duga kronologija huliganskih nereda na Poljudu dobila je, na žalost, još jedan nastavak.

Prvi veliki neredi u HNL-u zabilježeni su u travnju 2000. godine kad je upadom navijača prekinuta utakmica Hajduk - Šibenik u trenutku vodstva gostiju 2:1. Sličilo je na invaziju koju su huligani priredili u srijedu navečer, samo što je tada prekinuta utakmica, a navijači sa sjevera, koji su okupirali teren, ciljali su igrače Hajduka kao metu na travnjaku. Trener Matković smijenjen je nakon tog susreta, a Hajduk je kažnjen s jednom utakmicom bez gledatelja.

Međutim, već u prvoj sljedećoj prigodi, dva i pol tjedna kasnije, uslijedio je novi teški incident. Prekinuta je još jedna utakmica, finalni kup-dvoboj Hajduka i Dinama (2:0), koji je sudac Kovačić okončao u 85. minuti zbog navijačkih nereda na tribinama, pokušaja da se sa sjevera probije zaštitna ograda i krene na zapadnu tribinu. Zbog toga je Hajduk dobio novu kaznu od tri domaće prvenstvene utakmice na praznom Poljudu.

image
CROPIX Cropix

Potom je jedna utakmica kazne stigla u veljači 2006. godine zbog rasističkih vrijeđanja tamnoputih igrača Dinama u izgubljenom splitskom derbiju (0:1).

U kolovozu 2009. ponovno je Hajduk dobio jednu utakmicu praznog stadiona zbog nereda na prošlosezonskom derbiju s Dinamom (2:2). Pet godina kasnije, u listopadu 2014., neredi su bili na stadionu u Dugopolju (trganje stolica, ugrožavanje sigurnosti) za vrijeme utakmice Hajduk - Rijeka (1:1), što je Bijele koštalo dva susreta bez publike te jeseni. Ali, čim se odradila ta kazna, došla je nova zbog nereda navijača Bijelih na utakmici u Zadru s istoimenim domaćinom, pa je tako Hajduk te jeseni odigrao tri susreta u nizu pred praznim tribinama Poljuda.

U ožujku 2017. na utakmici Hajduk - Rijeka (1:1) huligan se spustio sa sjeverne tribine, ušao na travnjak i s motkom u ruci krenuo na igrače Rijeke. Teški incident koštao je Hajduk dva susreta bez gledatelja.

Posljednja sankcija stigla je u listopadu 2018. godine kad su Bijeli kažnjeni s četiri utakmice bez gledatelja zbog nereda navijača na utakmici s Dinamom (0:0) kad je vatrogascu na tartan stazi uslijed topovskog udara otkinut dio prsta.

Koronavirus i sankcija

Još dvije utakmice bio je Hajduk kažnjen igranjem bez nazočnosti navijača na Poljudu, ali sankcija nije realizirana uslijed prekida prvenstva zbog pojave koronavirusa. Naime, disciplinski sudac HNS-a kaznio je Hajduk početkom ožujka 2020. s dvije utakmice praznog Poljuda zbog pretjerane upotrebe pirotehnike na dvoboju Hajduka i Dinama (0:2). Međutim, deset dana nakon tog dvoboja prvenstvo je prekinuto, a u nastavku se ionako igralo bez gledatelja. (jr)

U crnoj statistici nereda svijetli samo rezultat. Bijeli su u tih 15 susreta bez gledatelja izgubili samo dvaput, od Zadra i Zagreba. Upisali su osam pobjeda i pet remija.

PRAZNI POLJUD

Travanj/svibanj 2000.

Hajduk - Zagreb 5:0

Hajduk - Osijek 1:0

Hajduk - Varteks 0:0

Srpanj 2000.

Hajduk - Marsonia 2:0

Veljača 2006.

Hajduk - Inter 3:2

Kolovoz 2009.

Hajduk - Zadar 0:1

Listopad i studeni 2014:

Hajduk - Lokomotiva 2:2

Hajduk - Osijek 2:1

Hajduk - Zagreb 0:2

Ožujak 2017:

Hajduk - Slaven Belupo 1:1

Hajduk - Cibalia 3:0

Listopad, studeni i prosinac 2018.

Hajduk - Rijeka 1:1

Hajduk - Inter 3:0

Hajduk - Slaven Belupo 2:2

Hajduk - Istra 1961 3:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 17:21