ANTE CIZMIC Cropix
NOVA ‘ŽRTVA‘ NA POLJUDU

U Hajdukovu taboru otvara se delikatan problem: Rješenje? Postoji samo jedno...

Talijanski stručnjak ne trpi nedisciplinu. Osjetili su to na svojoj koži i Perišić i Sahiti, sad i Pukštas
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 08. listopad 2024. 15:19

Škvadra trenera Gennara Gattusa raspjevala je navijače, klimaks radosti na tribinama dogodio se u završnici utakmice, u 88. minuti, kada je kapetan i motor momčadi Marko Livaja spretno, na uobičajeni način, nakon idealnog dodavanja Biuka s lijeve strane, spremio loptu u mrežu Antonija Đakovića, čuvara šibenske mreže.

U toj usklađenosti između igrača na terenu i gledatelja na tribinama, krije se zasluga trenera, koji je i ovaj put šokirao javnost, u pozitivnom smislu, na račun svoje nepopustljivosti, kada je iz sastava za ogled sa Šibenikom eliminirao Rokasa Pukštasa, najvrednijeg pojedinca Hajduka na tržištu. Možda nekome izgleda da je razlog trenutnog odbacivanja Pukštasa banalan, to da je imao svoj privatni individualni trening, ali za Gattusa je takvo ponašanje dokaz neposluha.

Izgubio status

Talijanski trener je nakon prihvaćanja angažmana na Poljudu postavio neke uvjete, među kojima je zahtjev za doslovno apsolutnom disciplinom, pravim drilom u odnosu na obveze i prava prvotimaca. Zato su svi stavili svoje potpise na taj kodeks ‘Gigija‘. Već se svjedočilo kako je trener, istina na jednu utakmicu, odbacio Emira Sahitija s popisa putnika za Ovčje otoke, također kako je navodno reagirao na jednu nepristojnu poruku Ivana Perišića, pa je u više navrata inzistirao na dosljednosti da se svi moraju ponašati profesionalno, prema mjeri Gattusa.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Sada se dogodilo da je Pukštas, koji je to znao raditi i ranije pod drugim trenerima, trenirao prema svojoj volji, pa su u prošlosti, kada bi se otkrilo da na nekim terenima trči, skače, šutira, svi bili oduševljeni njegovom predanošću radu, što Gattuso ne dozvoljava.

Trener je bez dlake na jeziku objasnio da ga najviše brine to kako mladi Amerikanac, kako se to u narodu kaže, "sluša, ali ne čuje", pa se logično može zaključiti da je nezadovoljan, pa i revoltiran zbog tretmana, jer nakon izdržane kazne zbog tri kartona i neigranja protiv Gorice (4-1), u sljedećoj utakmici na Rujevici nije bio u početnom sastavu, ušao je u igru u 77. minuti, tek kada je Anthony Kalik fizički iznemogao.

Pukštasu se ranije odobravala volja za dodatnim treninzima s privatnim kondicijskim stručnjakom, ali aktualni šef ne dozvoljava. I tako se u trenucima sveopćeg zadovoljstva u taboru Hajduka, pogotovo kod pripadnika "prgave familije", otvara delikatan problem, koji se jedino može riješiti Pukštasovim naklonom prema treneru, odnosno da prevlada njegovo razumijevanje u odnosu na zahtjeve struke. Pukštas je, to je poznato, trenutačno jedini pravi eksponat Hajduka na tržištu, još od ranije je vodstvo kluba složilo stajalište kako on vrijedi desetak milijuna eura. No, pokazalo se da se toliku cijenu na "mercatu" ovog ljeta nije moglo postići, djelomično i zbog trapave izjave predsjednika Ivana Bilića, kako Hajduk nema sredstava za dovođenje igrača, ali ipak najviše zbog slabijih igara Pukštasa prošlog proljeća, kao i posustajanja momčadi u borbi za naslov.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zbrka s prodajom

Bivši predsjednik Lukša Jakobušić dogovorio je s Pukštasom da brigu o njegovom plasmanu na tržištu vodi poznati menadžer Andy Bara, s obzirom na to da se pokazalo kako se Amerikanac Henry Codron na europskom tržištu baš ne snalazi. Pukštas je bio uvjeren da će napustiti Poljud, on je priželjkivao Bundesligu, pa kad se kao mogući kupac njegovih usluga pojavila jedino Parma, baš i nije bio zadovoljan. A i Bara je odustao od posla, s obzirom na to da je Jakobušić udaljen s Poljuda, te zbog otezanja vodstva Hajduka glede davanja punomoći.

Aktualno vodstvo vjerovalo je da će za Amerikanca ostvariti zamišljenu cijenu od desetak milijuna (Parma je nudila upola manje). Uglavnom, događa se da u zdravom tkivu svlačionice najskuplji igrač "Bijelih" generira nezadovoljstvo, što bi moglo loše završiti, u prvom redu za Pukštasa, koji ima ugovor do 2027. Stoga Amerikanac nije u prilici svojeglavo se ponašati.

image


RANKO SUVAR Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. listopad 2024 15:19