ANTE CIZMIC Cropix
APSOLUTNI PRIORITET

U Hajduku se priča o poštenju, strategijama, HNS-u, sucima..., a ključna stvar stoji već 40 godina

Hajduk ima doslovno amaterske uvjete za rad u Akademiji. Kompletna trenira na jednom terenu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. lipanj 2024. 09:04

Hajdukovi dioničari u četvrtak su na Glavnoj skupštini jasno poručili da nisu zadovoljni s onim što je klub napravio u proteklih godinu dana. Dapače, istaknuli su i veliku zabrinutost za Hajdukovu sutrašnjicu. Najviše ih smetaju loši rezultati, rekordno veliki budžeti, veliki minusi u poslovanju, kao i činjenica da klub ima nekoliko kredita.

Dodatno ih pak brine to što se malo toga strateškoga u Hajduku planira promijeniti. Budžet se i dalje u velikom postotku temelji na prodaji igrača i plasmanu u skupinu Konferencijske lige, što donosi puno neizvjesnosti. Neki će se igrači sigurno prodati, premda je pitanje za kakve novce, a računati na jesen u Europi čini se nerealno, jer Hajduk takav plasman nije ostvario punih 14 godina. A bez skupine KL Hajduk ne može uprihoditi 36 milijuna eura, što će donijeti nove minuse, koje poljudska blagajna više neće moći podnijeti.

Puno se pričalo o strategiji, o okretanju mladima, o tome da mora postojati član Uprave zadužen za nogomet, o odnosima s HNS-om... Dapače, pripremit će se posebna strategija koja bi trebala definirati način na koji će se Hajduk postaviti prema HNS-u. Što god to značilo.

Netko je rekao da Hajduk nije postao prvak zato što Dinamo ima dvostruko veći proračun. Zaboravilo se pri tome reći da je Hajduk završio daleko i od drugog mjesta na koje je zasjela Rijeka, a njezin je proračun tri puta manji od Hajdukovog. Rijeka je pokazala da se može nositi s Dinamom bez obzira na pet puta manji proračun. Pitanje je samo kako trošiš novac, odnosno kako radiš.

Mnogima su usta bila puna priče o Akademiji. Da, Hajduk se mora osloniti na Akademiju i stvarati kvalitetne igrače koji će mu najprije donositi rezultat, a onda kroz transfere i veliki novac. Za Akademiju ne postoji alternativa, niti će ikada postojati. Međutim, nije se pričalo o tome da Hajduk ima doslovno amaterske uvjete za rad u Akademiji. Kompletna Akademija trenira na jednom terenu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Model Našeg Hajduka postoji već 13 godina. Od prvog dana priča se o poštenju, transparentnosti, strategijama, odnosima s HNS-om, sudačkog organizacijom... A Hajduk se nije pomaknuo s mjesta po pitanju infrastrukture, koja je u svakom europskom klubu majka svih prioriteta. U Hajduku nikako da dođe na red već 40 godina. Postoje treneri koji su odbijali doći na Poljud kad su vidjeli u kakvim uvjetima bi trebali raditi. i onda se netko čudi kako Hajduk već godinama nije uspio izbaciti standardnog reprezentativca Hrvatske. Pašalić i Vlašić su važni igrači Vatrenih, ali rijetko su u udarnoj postavi. To su činjenice.

A što očekivati od sljedeće sezone? Hajduk je u prošloj podbacio jer je svlačionicu napunio s previše igrača koji nemaju kvalitetu potrebnu momčadi koja želi titule i jeseni u Europi. Većina tih igrača je i iznimno skupa, nezanimljiva tržištu i stoga će trebati vremena da ih se Hajduk riješi. S druge strane, teško je pričati o pojačanjima, jer Hajduk očito nema na raspolaganju ozbiljniji budžet koji je nužan da bi doveo kvalitetne igrače.

Trebalo bi stoga pošteno reći da Hajduk u novoj sezoni teško može napadati naslov prvaka, a još teže izboriti mjesto u Konferencijskoj ligi. Hajduk vapi za trenerom koji će - sa sportskim direktorom - postaviti neophodne standarde rada i ponašanja igrača, koji će jasno definirati koji to igrači imaju kvalitetu igrati u Hajduku.

Je li Nikola Kalinić taj koji može kao sportski direktor provesti nešto što Hajduk nije uspio postaviti na zdrave noge već 20 godina pokazat će vrijeme. Međutim, neupitno je da će za početak morati pronaći trenera koji će biti nemilosrdan u selekciji igrača, odnosno u svlačionici ostaviti samo one koji su u stanju pratiti moderne zahtjeve.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 09:18