Arhivska fotografija

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
OFENZIVNI VEZNJAK

U susjedstvu je radio razliku, no je li dovoljno dobar za Hajduk? ‘Kreativan je i voli se nadigravati‘

Slovenski trener Dušan Kosič otkriva nam koliko vrijedi hajdukovac koji je bio odličan na posudbi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. lipanj 2024. 00:31

Madžid Šošić (21) je među 10-ak igrača na Hajdukovim pripremama koji se pokušavaju nametnuti novom treneru Gennaru Gattusu. Iz Šošića je jako dobra sezona u Radomlju, zabio je 9 golova uz 3 asistencije, te je po specijaliziranoj stranici Sofascore po ocjenama bio četvrti igrač slovenske lige. Dovoljno da zasluži malo pomniju analizu.

Šošić je ofenzivni veznjak koji je na Poljud stigao s 18 godina, kao velika nada Željezničara. Nakon što je odradio juniorsku sezonu u dresu Hajduka Šošić je u ljeti 2021. otišao na posudbu u Zrinjski. Nažalost, u Mostaru su mu odmah otišli križni ligamenti koljena zbog čega je propustio kompletnu sezonu.

U ljeti 2022. uslijedila je nova posudba, ovaj put u Radomlje, klub koji je Hajdukova filijala. Tamo je tadašnji mladi reprezentativac BiH izgurao kompletnu sezonu bez ozljede, što je već bila svojevrsna pobjeda tog mladića. Sezonu je završio s 3 gola i 5 asistencija u 30 nastupa. U prošloj se sezoni Šošić nametnuo kao prvi igrač momčadi. Sa svojim je igrama Šošić zaslužio poziv BiH izbornika Sergeja Barbareza, te je upisao debi u prijateljskoj utakmici s Italijom (0:1). Ušao je u zadnjoj minuti...

Je li taj građom poprilično sićušan (visok je 172) mladić dovoljno dobar kalibar za Hajduk? Poznati slovenski trener Dušan Kosič gledao ga je u te dvije sezone u Radomlju, a i dobro ga je zapamtio. Naime, Kosič je proljetos bio trener Domžala kojeg je Radomlje u prvenstvu pobijedilo 2:0, a strijelac oba pogotka bio je - Madžid Šošić.

- Upozoravao sam svoje igrače prije utakmice baš na Šošića, naglasio kako mu uvijek morao biti blizu, jer je opasan kad ima prostor s loptom u nogama. Međutim, nismo ga dobro čuvali i tako nam je zabio dva pogotka - prisjetio se Dušan Kosič.

image

Arhivska fotografija

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Kakav je igrač Šošić?

- Na prvu ga mnogi malo podcijene jer je dosta sitne građe, ali brzo promijene stav kad ga vide s loptom na terenu. Šošić je pravi vezni igrač, voli igrati ofenzivnije, voli biti blizu gola, jer ima odličan udarac s obje noge. Jako se dobro snalazi u malom prostoru, a još bolje osjeća igru i prostor, te je izvrstan kad ulazu u međulinijske prostore. Kad primi loptu, maksimalno je izravan, ide okomito, te se ne libi pucati iz svih pozicija.

Dakle, klasična "desetka"?

- Rekao bih da se u toj poziciji najbolje osjeća. Voli izaći malo sa strane pa dijagonalno krenuti prema golu, ali nisam ga doživio kao krilnog igrača. Nije igrač koji se oslanja na brzinu, ili na trčanje u dubinu bez lopte. Rekao bih da je Šošić veznjak koji doista odlično osjeća prostor te će brzo doći tamo gdje ga ideja igre odnese.

Kakav je u fazi obrane?

- U Radomlju je - kako sam ja to doživio - imao manje zahtjeve u igri prema nazad. Međutim, rekao bih da je to samo pitanje zahtjeva koji su postavljeni ispred njega. Kondicijski je izgledao dobro, tako da sam siguran da može igrati i klasičnog veznog igrača.

Je li Šošić dovoljno dobar da bi mogao igrati u Hajduku?

- Rekao bih da može igrati u svakoj momčadi koja teži igri. Šošić je kreativan mladić, voli se nadigravati, te mu je uvijek suparnički gol u glavi. Teže će proći u momčadi koja se više oslanja na destrukciju. Napokon, on je i lagani igrač, kojem treba brza lopta kako bi mogao realizirati ideju koju neupitno ima. U Radomlju je bio igrač koji je radio razliku, a još je uvijek jako mlad. U Hajduku će mu vjerojatno trebati neko vrijeme za adaptaciju, posebno zato što je Hajduk puno jači od Radomlja te će imati daleko manje ovlasti u igri. No, jako je mlad, doživio sam ga kao igrača koji želi raditi i napredovati, a ima jako dobar igrački karakter. Rekao bih da će se sigurno "potući" za mjesto u momčadi - zaključio je Dušan Kosič.

Stranica Sofascore otkriva da je imao 3,2 uspješna driblinga po utakmici, što je jako dobar podatak. Hajduk neupitno treba veznjaka koji zna zabiti, te koji se ne libi driblati, pa mu je Šošić svakako zanimljiv. S druge strane u duelima mu je uspješnost bila ispod 40 posto, što ukazuje na to da mora ojačati tijelo. Kod Gattusa će teško proći igrači koji nisu spremni za maksimalni fajt na svakoj utakmici.

Vidjet ćemo je li talentirani Šošić već spreman na takav nogomet...

ŠOŠIĆ U RADOMLJU

64 odigranih utakmica

4348 minuta na terenu

13 postignutih pogodaka

8 upisanih asistencija

IGRAČI KOJI SU DOŠLI NA PRVO OKUPLJANJE

Ivan Lučić, Lovre Kalinić, Toni Silić, Borna Buljan, Filip Uremović, Zvonimir Šarlija, Josip Elez, Ferro, Dominik Prpić, Marino Skelin, Dario Melnjak, Ismael Diallo, Šimun Hrgović, Fahd Moufi, Luka Hodak, Mihael Žaper, Filip Krovinović, Anthony Kalik, Yassine Benrahou, Luka Jurak, Madžid Šošić, Ivan Ćubelić, Marko Capan, Noa Skoko, Emir Sahiti, Leon Dajaku, Roko Brajković, Bruno Durdov, Marko Livaja, Mate Antunović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 04:56