ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
TAKTIKA BIJELIH

Uklopiti Nikolu Kalinića s Livajom u napadu bit će najveće iskušenje za Dambrauskasa, ovo su dvije opcije

Najveće iznenađenje u početnom sastavu kontra Gorice je uloga pričuve za solinskog centarfora
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. ožujak 2022. 07:38

Hajduk je pobijedio, eliminirao Goricu u polufinalu Kupa, a pritom je Dambrauskas iskazao pragmatičnu reakciju nakon prošlosubotnjeg poraza u jadranskom derbiju. Promijenio je sustav, vratio se igri s četvoricom u zadnjoj liniji pri čemu je Ferro, kao najslabija obrambena karika iz susreta s Rijekom, preselio na klupu za utakmicu s Goricom. Sustav 4-3-3 pokazao se učinkovitijim, ali ostali su i neki upitnici.

Primjerice, hoće li posuđeni igrač Benfice i dalje ostati na klupi. No, pitanje Ferra ipak je u dubokoj sjeni tzeme Nikola Kalinić. Jer, najveće iznenađenje u početnom sastavu kontra Gorice je uloga pričuve za solinskog centarfora. Iskusni 34-ogodišnji centarfor ušao je u igru s klupe u 65. minuti upisavši treći nastup u povratničkom mandatu na Poljudu sa naglaskom da je premijerno ušao s klupe. Kalinić je i prije 10 dana bio u pričuvi za dvoboj sa Hrvatskim dragovoljcem, međutim tada je bilo razvidno da će Litavac poštediti svog napadača u susretu sa posljednjeplasiranom ekipom lige. Ali, Kup dvoboj sa Goricom bio je ogled sasvim drukčijeg predznaka. Zato se logično postavlja pitanje kako će Dambrauskas uklopiti Kalinića u početnu postavu kroz sljedeće prvenstvene utakmice.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Hajduk se Gorici suprostavio u sustavu 4-3-3 gdje je Fossati imao ulogu korektora vezne linije, a ispred Talijana su u vezi odigrali Sahiti i Grgić. U napadu su Mlakar i Biuk dobili uloge krilnih napadača, dok je Livaja, kao i prošle jeseni kod Dambrauskasa, bio središnji "špic". Istureni napadač sa slobodom kretanja lišen obrambenih obveza. Nastavi li Dambrauskas igrati u sustavu 4-3-3, ili 4-2-3-1 kada se vrati Krovinović, jasno je da će doći do novog "miješanja karata". U sustavu 4-3-3 sa kompletnim kadrom, Krovinović ulazi u veznu liniju i ostaju tri mjesta u napadu.

Livaja je siguran, ali ako ulazi Kalinić, onda bi se najbolji strijelac HNL-a trebao pomaknuti na jednu od krilnih pozicija. Ide li Livaja desno, lijevo ostaje Biuk, a Kalinić je središnji. Je li Hajduk u takvoj koncepciji previše ofenzivan, sa manjkom obavezne igre u prednjoj liniji? Da, logično pitanje i opravdana bojazan s obzirom da sva tri napadača imaju skromnu defanzivnu komponentu. Pritom treba dodati još jedan detalj iz stručnog aspekta. Kalinić je godinama navikao na igru dubine kao što je primjerice bilo u Veroni. Međutim, u Hajduku bi se više trebao orijentirati na igru u kojoj je okrenut leđima suparničkim vratima. U tri dosadašnja nastupa nije imao značajniji učinak što još više potvrđuje tezu o procesu adaptacije na uvjete igre. Bez obzira je li sustav 4-2-3-1 ili 4-3-3, otvorena pitanja su gotovo identična.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Prošle jeseni Dambrauskas je Krovinovića postavljao u ulogu polušpica, a Livaju na "devetku". S obzirom da je ove zime dobio i Grgića za ulogu korektora vezne linije, ima dovoljno igrača za konkurenciju na "šestici". Ali, u svakom sustavu sa četvoricom u zadnjoj liniji, mora razmišljati kako će razmjestiti napadače oko središnjeg špica Kalinića, jer 34-ogodišnji napadač je isključivo "devetka". Jasno, postoji opcija igre i bez Kalinića kao što je bio slučaj prošle jeseni gdje je također Dambrauskas varirao između 4-2-3-1 i 4-3-3 sa Livajom i Krovinovićem u ulogama realizatora, odnosno kreatora.

Nakon svega izrečenog nismo ništa pametniji, niti je rješenje konačno. Kako uklopiti Kalinića sa Livajom u napadu Hajduka bit će najveće iskušenje za Dambrauskasa u stvaranju pobjedničke momčadi pred važne utakmice koje dolaze. U nedjelju Istra, ali već potom slijedi poljudski derbi s Dinamom. Kako ćemo znati je li Dambrauskas uspio u svom naumu ? Vrlo jednostavno, rezultat je uvijek mjerilo uspješnosti. Rezultat će nam reći kako je Litavac riješio svoj najveći upitnik.

OPCIJE SASTAVA SA KALINIĆEM

4-2-3-1: L.Kalinić – Mikanović, Elez, Katić, Melnjak – Grgić, Fossati – Livaja, Krovinović, Biuk – N. Kalinić

4-3-3: L.Kalinić – Mikanović, Katić, Ferro, Melnjak – Grgić, Fossati, Krovinović – Sahiti, N.Kalinić, Livaja.

BEZ KALINIĆA:

4-2-3-1: L. Kalinić – Mikanović, Elez, Katić, Melnjak – Fossati, Grgić – Sahiti, Krovinović, Biuk – Livaja.

4-3-3: L.Kalinić – Lovrencsics,, Elez, Ferro, Čolina – Grgić, Vuković, Krovinović – Mlakar, Livaja, Biuk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 22:55