DAMIR KRAJAC Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Upadne li Hajduk u mlin Dinamu, mogao bi to zaista biti spektakl, ali brutalan i ne za oči mlađih od 18...

Pored želje da se ritualno ‘zgazi‘ najvećeg suparnika, u igri je ovaj put i nešto više
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. veljača 2023. 07:11

Sjever dolje rasprodan je dva dana prije utakmice, a Jug će biti pun kao oko. Suočen s viješću o velikom interesu Boysa i Torcide za derbi Dinama i Hajduka, površni konzument nogometnih vijesti mogao bi pomisliti da Hrvatska doslovce treperi u iščekivanju spektakla, svi su na iglama i neizvjesnost se može rezati nožem, premda su u stvarnosti neki davni revijalni derbiji na Trofeju Marjan nosili više elektriciteta od ovog nedjeljnog.

Sudar "plavih" i "bijelih" ovih dana, da citiramo pjesnika, autentično je osrednji. Takav je jer je Hajduk preslab da začini šampionsku utakmicu i kampanju SuperSport HNL-a odvuče u smjeru dramatične završnice.

BBB-ovci u prvom planu

Pobjedom u derbiju Dinamo bi odmaglio "bijelima" nedostižnih 11 bodova, uz utakmicu u rukama, što bi Anti Čačiću dopustilo da već prvih dana ožujka stavi šampanjac na hlađenje. Niti remi na većoj mapi ne bi značajnije promijenio odnose snaga, podjela bodova ostavila bi "plave" u komfornoj zoni, s pravom da u nastavku sezone više rotiraju i afirmiraju igrače s manjom minutažom. Porazom bi domaćin pozvao Hajduk da pokuša uhvatiti priključak na tablici, ali i ta optička varka u vidu "minus pet" objektivno bi malo značila Ivanu Leki uz postojeći roster i cijelu ovu neveselu situaciju s ozljedama. 45-godišnjak svjestan je da se tek treba spustiti u rudnik, gdje ga čeka teško krampanje.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Otkud onda uoči takvog derbija na umjetnom disanju pojačan interes oba seta ultrasa za utakmicu? Pored poslovičnog folklora koji prati ovakve utakmice, želje da se ritualno "zgazi" najvećeg rivala, u igri je ovaj put i nešto više. Tiče se uloge navijača u svakodnevnom životu kluba, njihove želje da ne ostanu puki konzumenti, nego i sudionici ili čak sukreatori klupske politike. Usred turbulentne borbe za vlast u klubu BBB-ovci su upravo isplivali u prvi plan kao onaj jezičac na vagi koji bi mogao donijeti pobjedu struji Mirka Barišića, ali uz uvjet da predsjednik i saveznici otvore klub članstvu i demokratiziraju ga usvajanjem izbornog pravila "jedan član, jedan glas". Hajdukova se vojska za tu vrstu navijačke inkluzivnosti već pobrinula, vjerojatno i presavjesno, s obzirom na to da je u jednom trenutku narodna demokracija postala samoj sebi svrha, pa smo slušali infantilne parole o "rezultatu koji je trend, dok je ideal vječan". Ako je svoju bitku na ovom poligonu već dobila, Torcida sada dolazi masovno kako bi pokazala da je rezultat i te kako bitan, jer na papiru je momčad i dalje u borbi za oba trofeja.

Krpanje sastava

Ali da bi kampanju obilježenu oscilacijama pretvorio u "hajdučko proljeće", Ivanu Leki će trebati nešto više od korektne igre. Trebat će joj majstor za specijalne efekte, kakvog su "bijeli" posljednji put u Maksimiru pronašli u liku Janija Atanasova. Golčinom za foršpane s 30 metara u posljednjim sekundama prvog dijela Makedonac se u kolovozu prošle godine pobrinuo za napetost, koja se prelila u petnaestak minuta drugog poluvremena. Onda je Martin Baturina golom vratio priču u ravnotežu, i do kraja meča gosti su nestali pod kopitima plave konjice (4-1).

Istrčali su pritom u nemjerljivo jačem sastavu (Biuk, Awaziem, L. Kalinić u sastavu, Sahiti, Melnjak i N. Kalinić ušli s klupe) od ovog koji će Leko pokrpat. S viškom tinejdžera na terenu vodi momčad kao na maturalac, iako ga s druge strane čeka serijski šampion, najjača momčad lige, puna pojedinaca koji u derbiju prepoznaju priliku da obogate biografije ili se približe oku izbornika.

Upadne li Hajduk u mlin Čačićevim nogometašima, mogao bi to zaista biti spektakl, ali brutalan i ne za oči publike mlađe od 18...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 17:47