JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
ZABLISTALI GRGIĆ I LIVAJA

Upozorenje šest dana prije starta HNL-a: Hajduk na hladnom Poljudu remizirao sa šestom momčadi BiH

U prijateljskoj utakmici u hladnom Splitu upisan tek remi s Veležom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. siječanj 2022. 16:18

HAJDUK – VELEŽ 1:1 (1:0 - Livaja (59), 1:1 - Pršeš (89).

SPLIT Stadion Poljud. Gledatelja 1.252. Sudac: Ante Terzić (Split). Pomoćnici: Pavić i Sarić.

HAJDUK (4-2-1-3): Subašić (od 66. Silić) - Lovrencsics (od 61. Čolina), Katić, Elez (od 61. Elez), Melnjak (od 75. Ćubelić) - Fossati (od 61. Atanasov), Grgić (od 61. Vuković) - Krovinović (od 66. Pukstas) - Mlakar (od 61. Ljubičić), Livaja (od 75. Kačaniklić), Biuk (od 66. Brkljača). TRENER: Valdas Dambrauskas.

VELEŽ (4-2-3-1): Bogdanović (od 71. Jeličić) - Ćosić (od 61. Džanković), Isić (od 61. Zvonić), Zeljković (od 61. Bajrić), Radović (od 46. Salčin) - Radovac (od 71. Drina), Hasanović (od 46. Pršeš) - Dejanović (od 46. Ovčina), Anđušić (od 61. Vehabović), Peco (od 46. Brandao) - Zajmović (od 61. Haskić). TRENER: Feđa Dudić.


U drugoj pripremnoj utakmici Hajduk je u skromnoj predstavi na hladnom Poljudu odigrao neriješeno s osmoplasiranom momčad Premier lige BiH, mostarskim Veležom. Konačni rezultat ohrabrenje je za goste na početku priprema, a Dambrauskasu dobro upozorenje za njegove igrače na šest dana prije početka drugog dijela prvenstva. Hajduk u "nižoj brzini", Bijeli su djelovali umorno, stoga ne čudi krajnji rezultat.

image

Lukas Grgić

JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Hajduk je poveo preko Marka Livaje koji je na utakmici imao dva udarca prema vratima Veleža. Jedan u prvom i pogodak u drugom. Odličan je dupli pas s Livajom u 59. minuti odigrao Lukas Grgić, izbacio je "desetku" Bijelih u mat situaciju koju je udarcem s 10 metara iskosa s desne strane Livaja pretvorio u 1:0. Velež je u završnici pokazao više, imali su Rođeni dvije-tri obećavajuće situacije iz kojih su u 89. minuti uspjeli matirati Silića. Loptu su Bijeli izgubili na sredini terena, nije se snašla obrana Hajduka u tom neobičnom pokušaju dodavanja, a Velež je istrčao polukontru iz koje je Ovčina s desne strane povratno asistirao Omaru Pršešu čiji je udarac s 12 metara pogodio desni donji kut.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Počeo je Hajduk s očekivanom postavom, ali ipak su izostala dvojica, Lovre Kalinić i Marin Ljubičić. Prednost je na desnom krilu dobio Mlakar ispred Ljubičića koji je krenuo s klupe, dok je Lovre Kalinić bio na tribinama. Odmor je namijenio Dambrauskas 31-godišnjem vrataru, isto kao i stoperu Stefanu Simiću koji nije participirao u dvoboju s Veležom.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Malo toga smo vidjeli u prvom dijelu premda je Hajduk u jakoj postavi s Livajom u "špicu" obećavajuće krenuo. U 7. minuti Biuk je s lijeve strane, na osam metara iskosa, dobio loptu od Livaje i zapucao pored gola. Minutu kasnije ponovno je Biuk u akciji, ovog puta je Krovinović okomitom loptom gurnuo ljevokrilnog napadača Bijelih u šansu. Špicom je pucao Biuk s deset metara, ponovno pored vrata.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Nakon početnih desetak minuta inicijative i presinga, ugasio se Hajduk. Nije pritom ni Velež imao izrazitih šansi koje bi sugerirale promjenu rezultata. Iz pokušaja Rođenih može se izdvojiti akcija iz 14. minute, kada je dugu loptu u prostor primio Peco. Na rubu šesnaesterca Bijelih zakasnio je Katić, nije stigao pokriti ni Lovrencsics, pa se ugurao Peco pokušavši s 15 metara iznenaditi Subašića, no Elez je ipak stigao odbiti u korner. Slijedilo je gotovo 20-ak minuta borbe na sredini terena, bez ideje i kreacije koje bi promijenile rezultat.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

U 33. minuti niz pogrešaka obrane Bijelih u vlastitom kaznenom prostoru. Prvo je lopta preskočila Lovrencsicsa, pa je zatim na drugi centaršut kratak u skoku bio Grgić, da bi na kraju Anđušić iz okreta s 15 metara šutirao preko vratiju.

Najbolju prigodu prvog dijela propustio je Mlakar u 37. minuti. Krovinović je povukao iz sredine, uposlio Livaju koji je produžio prema Mlakaru, a slovenski napadač izašao je sam pred Bogdanovića koji mu je uspio ući u šut, tijelom odbiti u korner. Iz kornera je pokušao Katić, nogom s deset metara, ali opet je lopta otišla pored vrata. Aktivni Livaja pronašao je Mlakara u 40. minuti, ali umjesto da krene prema vratima, Slovenac je šutirao s 12 metara iskosa, lagano u ruke Bogdanovića. Za kraj poluvremena priliku je sam izborio Dženan Zajmović. "Devetka" Veleža uzeo je loptu u skoku Fossatiju, sjurio se prema vratima Subašića, ali udarac s 14 metara iskosa otišao je pored lijeve vratnice.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Drugi dio dvoboja otvorio je novom prigodom Stipe Biuk kojem je u 52. minuti pokušaj obranio vratar Bogdanović. Ostao je Biuk na širokom prostoru s Isićem, ušavši u kazneni prostor izborio se za šut, ali vratar Rođenih odbio je loptu u korner.

Precizniji od Biuka bio je Livaja zabivši pogodak minutu prije početka serije promjena igrača. Nakon izmjena, u posljednjih pola sata, zabilježili smo po jednu veliku prigodu s obje strane. Toni Silić obranio je udarac Vehabovića s više od 20 metara, a dvije minute kasnije, u 74. je Ljubičić ispred praznih vrata htio biti nesebičan, neuspješno je pokušao asistirati Melnjaku umjesto da zabije lagani pogodak. Promašaje Bijelih na kraju je kaznio Pršeš za konačni remi.

Bijeli u utorak (25. siječnja) igraju posljednju pripremnu utakmicu, na Poljudu će im protivnik biti drugoligaš Varaždin.

Hajduku penali

Kao i nakon dvoboja sa Širokim, malobrojni su se gledatelji na Poljudu zabavljali gledajući revijalno izvođenje kaznenih udaraca. Hajduk je bio uspješniji, svih pet izvođača Bijelih je pogodilo mrežu Jeličića, dok je s druge strane Toni Silić obranio udarac Salčina.

JEDANAESTERCI: 1:0 - Ljubičić, 1:1 - Haskić, 2:1 - Atanasov, 2:2 - Brandao, 3:2 - Vuković, Salčin - Silić obranio, 4:2 - Čolina, 4:3 - Pršeš, 5:3 - Katić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:39