TOM DUBRAVEC Cropix
LANI BURA, SADA ZATIŠJE

Uz splitskog dragulja samo jedan još igrač u blagajnu Hajduka može donijeti milijunsku zaradu

Prva od tri etape prijelaznog roka je zaključena, a na Poljudu nikad mirnije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. srpanj 2022. 12:52

Bez prodaje, s tek nekoliko poslova oko posudbi i jednim raskidom. U dolasku također posudbe i Lovre Kalinić s novim ugovorom, ali svi transferi odrađeni su bez odšteta. Jedinu zaradu za sada nosi Domagoj Bradarić, igrač koji je još pred tri godine napustio Poljud, a njegova vrijednost pruža dividendu i kada nije igrač Bijelih. Prelaskom iz Lillea u Salernitanu donijet će i Hajduku 500.000 eura što je zarada ekvivalent poslu s Jairom iz prošlog ljeta. Ali, ovog ljeta još čekamo da se pojavi neki novi Jairo iz kadra Bijelih koji bi mogao donijeti barem pola milijuna zarade.

image

Stipe Biuk

TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Međutim, da ne biste pomislili kako se čeka samo pola milijuna, treba ipak naglasiti da se Hajduk nada jednom, ali pravom milijunskom transferu. Barem na nivou Marija Vuškovića čiji je prelazak u Hamburger SV prošle sezone poljudsku blagajnu obogatio s četiri milijuna eura. Ali, ove sezone trebao bi jedan igrač premašiti Vuškovića, jer očito je da nema sredine. Ili su milijuni ili igrači odlaze besplatno.

Posavec u Aalborgu

Gratis je otišao Josip Posavec, nekoć veliki pretendent i na mjesto u A reprezentaciji, što je bilo i logično s obzirom da je Posavec bio čuvar mreže mlade reprezentacije Hrvatske. I to ne samo u kvalifikacijskom ciklusu, već i na europskoj smotri održanoj prije četiri godine u Italiji i San Marinu. Na EP za U21, Posavec je kod izbornika Gračana bio prvi vratar, a te iste sezone došao je na posudbu u Hajduk. Godinu poslije, u ljeto 2019. potpisao je četverogodišnji ugovor koji je raskinuo prije nekoliko tjedana prethodno pronašavši novi angažman u danskom Aalborgu. Posavec je najveće ime dosadašnjeg ljetnog mercata na Poljudu, a premda su se nekoć na Poljudu nadali velikom transferu, na kraju je potpisan rastanak s tri plaće otpremnine. S posudbe u Hajduku vratili su se u svoje klubove stoperi Ferro i Katić, a na posudbe su otišli Marin Ljubičić (LASK) i Ivan Dolček (Šibenik). Obojica na godinu dana s naglaskom da Austrijanci imaju i opciju otkupa ugovora za 2,4 milijuna eura. Pet izlaznih poslova bez obrtaja kapitala, a isti takav je i jedini ulazni, onaj s posudbom Tonija Borevkovića iz portugalske Vitorije Guimaraes.

Prije godinu dana u isto vrijeme sve je “gorjelo” na Poljudu, ulazni transferi nizali su se gotovo svakog tjedna. Do sredine srpnja već smo imali Mlakara iz Brightona, Lovrencsicsa iz Ferencvarosa, Eleza iz Hannovera... igrači su dolazili sa svih strana Europe. Krovinović je već u Lisabonu spakirao kovčege i kupio kartu za Split u jednom smjeru, a puno se pričalo o mogućem dolasku Fossatija i još jednog stopera.

Pitanje Mlakara

Iznimno je prometno bilo na Poljudu prije godinu dana, čak se i tada spominjao Biuk kao najveći izvozni proizvod Bijelih. Jasno, zajedno s Vuškovićem za kojeg se znalo da će u ljeto 2021. otići iz Hajduka. Biuk je 12 mjeseci kasnije ponovno najveća tržišna nada Bijelih. Drugog igrača na toj razini nema, jer Livaja nije na prodaju, to je svima jasno. Bez obzira je li Hajduk ima ponuda od pet ili sedam milijuna eura, Livaja ostaje i tu nema razgovora.

Ostaje pritom i kompletna “kičma” ekipa s “friško” potpisanim Lovrom Kalinićem, zatim njegovim prezimenjakom Nikolom, te Krovinovićem u veznom redu. Četiri najiskusnija nisu upitna, a pritom je Sahiti uz Biuka u prvom redu ljetnog mercata. Kako se prošle godine pazilo na Vuškovića i pritom osluškivalo što kažu Nijemci, Škoti, Talijani i Nizozemci koji su se zanimali za tada 19-godišnjeg stopera, tako danas gledamo prema Biuku i Sahitiju. Za sada trećeg potencijalnog “milijunaša” nema na vidiku. Mogao bi im se priključiti Mlakar ako nije ugašen interes poput onog što je imala Pisa prošle zime s ponudom od dva milijuna eura. Međutim, prema riječima njegovog menadžera, Hajduk je tada tražio četiri, a koliko može dobiti ovog ljeta intrigantno je pitanje s neizvjesnim odgovorom.

Zato Biuk ostaje najzanimljiviji izvozni proizvod Hajduka. Koja je cijena za 19-godišnjeg krilnog napadača logično je pitanje na koje samo tržište može pružiti precizan odgovor. Prošle godine se špekuliralo da Celtic nudi pet milijuna eura za Vuškovića, pa je na kraju otišao na posudbu kroz koju se pokazalo da u konačnici vrijedi četiri. Nije isključeno da sličan proces prodaje odradi i Biuk, ali jasno, s većom cijenom, jer ipak je napadač u pitanju. Biuk bi trebao nadmašiti Vuškovića, ali prema trenutnom stanju na tržištu teško da može ući u Top 3 transfera Bijelih gdje su se sa inicijalnom odštetom smjestili Nikola Vlašić (8,7 milijuna eura), Nikola Kalinić (7 milijuna) i Domagoj Bradarić (6,5 milijuna).

Biuk je Hajdukov favorit za mercato, uz njega Sahiti gdje se nade Hajduka polažu na razini od 3,5 do 4 milijuna eura što dakako ne znači da će se visoko zacrtani cilj u konačnici i ispuniti. Ali, razvidno je prema kome gledamo u sljedeće dvije etape mercata kada je o izlaznim poslovima riječ. Na ambicioznim krilima leti Hajduk na mercatu!

Ulazna enigma

Nema tajne, jer sve je tajna. Tako bi se jednostavno u jednoj rečenici mogao opisati "modus operandi" Hajduka kada je riječ o dovođenjima igrača. Rijetko se u proteklih godinu i pol dana, u tri mercata s predsjednikom Lukšom Jakobušićem i Mindaugasom Nikoličiusom događalo da neko ime izađe u javnost prije službene objave. I danas se inzistira na istom modelu funkcioniranja.

Očekuje se da bi Hajduk mogao posegnuti za veznjakom i stoperom, da će se Bijeli osnažiti u dvije linije, ali nitko ne može jamčiti da će se to zaista i dogoditi. Umirio se "transferni Hajduk", kao da Bijeli čekaju otvaranje Europe, možda čak i ždrijeb nakon kojeg bi se moglo reagirati s novim angažmanom. Ali, nije ni to daleko, u ponedjeljak već stižu vijesti iz Nyona s kim se Hajduk bori za play off kvalifikacija Konferencijske lige.

Koga je sve Hajduk doveo u ljeto 2021.

Filip Krovinović (Benfica)

Marco Fossati (Monza)

Gergo Lovrencsics (Ferencvaros)

Josip Elez (Hannover)

Josip Vuković (Osijek)

Nikola Katić (Rangers)

Jan Mlakar (Brighton)

Danijel Subašić (bez kluba)

Dario Melnjak (bez kluba)

Najveći inicijalni izlazni transferi splitskog kluba

1. Nikola Vlašić (Everton) 8,7 mil. €

2. Nikola Kalinić (Blackburn) 7,0 mil. €

3. Domagoj Bradarić (Lille) 6,5 mil. €

4. Ante Palaversa (Man. City) 6,3 mil. €

5. Senijad Ibričić (Lokomotiv M.) 5,0 mil. €

6. Niko Kranjčar (Portsmouth) 4,5 mil. €

7. Ivan Strinić (Dnjipro) 4,0 mil. €

Mario Vušković (HSV) 4,0 mil. €

9. Toma Bašić (Bordeaux) 3,8 mil. €

10. Igor Tudor (Juventus) 3,7 mil. €

Ante Vukušić (Pescara) 3,7 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:36