TOM DUBRAVEC Cropix
DOMINACIJA BIJELIH

Valdas Dambrauskas je doista majstor za ‘male‘ utakmice, u njima mu je učinak jednostavno - fantastičan

Hajduk je dobio utakmicu koju je morao dobiti. Dobio ju je uvjerljivo, zabio je pet golova, dominirao svih 90 minuta.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. rujan 2022. 09:46

Iskazao je doduše i određene slabosti koje je Slaven Belupo kaznio s vodstvom od 1:0 nakon prvog poluvremena. Ponovno smo vidjeli previše nesigurnosti u obrani, previše napadačkih pogrešaka, ali i dobili potvrdu da Gergõ Lovrencsics doista više nije ni izbliza igrač kojeg smo prije godinu dana često isticali kao ponajboljeg igrača Bijelih i kao igrača koji ponašanjem, način na koji trenira i prilazi utakmicama može biti samo primjer svima u svlačionici. Nažalost, mađarski bek se u međuvremenu zagubio i cijelu ovu godinu igra daleko ispod svoje razine.

Hajduk tako ima problem rezervnog desnog beka - Mikanović je neupitno prvi izbor - kojeg je sinoć sjajnom igrom pokrio David Čolina. Međutim, nerealno je očekivati da Čolina bude stalnije kvalitetno rješenje za desni bok, jer Čolina je izraziti ljevak koji se najbolje snalazi na lijevoj strani terena.

Vladas Dambrauskas i sinoć je potvrdio koliko je dobar trener u utakmicama koje Hajduk objektivno mora dobiti jer igra protiv bitno slabijeg suparnika. U 19 takvih utakmica Hajduk je upisao 16 pobjeda i samo tri remija. Jednom je kiksao kod Lokomotive (3:3) u Zagrebu, drugi put protiv Istre u Puli (1:1), a treći put kod Slaven Belupa u Koprivnici (0:0). Osvojio je litavski stručnjak 51 od mogućih 57 bodova u "malim" utakmicama, kada s druge strane nije netko od terceta Dinamo, Osijek ili Rijeka. Dambrauskas je također u svim domaćim utakmicama na Poljudu protiv tih ipak slabiji suparnika savršen, potpisao je samo pobjede. Ima 10 pobjeda i 28:6 gol-razliku.

Nije to međutim sve. Dambrauskas je i u Kup utakmicama na Poljudu savršen Pobijedio je na Poljudu Goricu i Rijeku. I u europskim utakmicama sa slabijima ima 100-postotni učinak, jer je doma pobijedio Vitoriju (3:1), koja je realno igrački slabija od Hajduka.

Dambrauskasov i Hajdukov problem u ‘velike‘ utakmice. Hajduk je u ovoj sezoni igrao dvije takve i obje je izgubio. Villarreal i nećemo brojati u tu statistiku, Španjolci su svijet za sebe. Ukupno Dambrauskas u tim ‘velikim‘ okršajima ima tek 15 bodova u 11 utakmica. Što je ispod 50 posto. Kako igramo četverokružni sustav tako je jasno da Hajduk ne može do naslova prvaka ne popravi li bitno postotak osvojenih bodova u derbijima s Dinamom, Osijekom i Rijekom. S njima igra 12 puta tijekom sezone, što je trećina utakmica. I zato ono staro pravilo da se prvenstvo osvaja u ‘malim‘ utakmicama za HNL ne vrijedi još kako je formirana Liga 10.

Stoga ćemo realno pretpostaviti da će Hajduk slaviti u petak na Šubićevcu, koliko god tamo teren bio u problematičnom stanju. Pravi veliki izazov u vidu derbija Splićane čeka 14. rujna kada na Poljud u zaostaloj utakmici prvenstva stiže Rijeka. Koja je sinoć dobila novog trenera i koja će u sljedećih 10-tak dana svakako podići razinu igre i razinu ozbiljnosti momčadi.

Rijeka je utakmica koju Hajduk mora dobiti, kao što je morao dobiti i Slaven Belupo. Vidjet ćemo koliko su Hajduk i Dambrauskas naučili iz poraza protiv Dinama i Osijeka, odnosno iz svih poraza u prošloj sezoni.

A pobjedu protiv Slaven Belupa treba arhivirati, pohvaliti Čolinu, pohvaliti Nikolu Kalinića, navijače zbog velike posjete i sjajne atmosfere, a ona i cijelu momčad jer nije napravila korak unatrag nakon primljenog gola...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 00:49