JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
‘PLAVO‘ TUROPOLJE

Valdas Dambrauskas ne može računati na popust, pobjede protiv Hajduka su uvijek najdraže

Velikogoričani će imati golem motiv u dvobojima s dva najtrofejnija hrvatska kluba
Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. travanj 2022. 16:48

Udruga hrvatskih nogometnih trenera udijelila je Samiru Toplaku priznanje za najboljeg trenera mjeseca ožujka, kada je pobjedama nad Rijekom i Hrvatskim dragovoljcem, te remijem s Osijekom, vratio Goricu u život poslije šest prvenstvenih poraza u nizu, da bi u travnju nastavio seriju trijumfom u Šibeniku i remijem s Istrom 1961.

Tako bez poraza Toplak dočekuje sljedeća dva kola kada će Gorica igrati s dva najveća hrvatska kluba Hajdukom i Dinamom, te direktno odlučivati o borbi za naslov prvaka. Ako bilo kome otkine dva ili sva tri boda, može to biti presudno za šampionske ambicije Splićana i Zagrepčana, iako ni jedni ni drugi neće previše drhtati pred Toplakovim sastavom. Pogotovo se to odnosi na Dinamo, koji u 15 ligaških utakmica kroz četiri sezone ima 14 pobjeda i samo jedan remi s Goricom, koju je prošle sezone svladao nakon produžetaka i u polufinalu Kupa.

Hajduk ima lošiji skor s Velikogoričanima, pio je gorke pilule i porazima u prvenstvu i s dva ispadanja u Kupu, ali krajem prošle i u ovoj sezoni trend se posve promijenio u korist splitskog kluba. Pobjeda 4:0 na Poljudu prošlog proljeća najavila je potpuni debakl Gorice u borbi za europsko mjesto, dok je u aktualnom prvenstvu dvaput slavio u Velikoj Gorici. Na Poljudu je bilo 0:0, dok je u polufinalu Kupa pobijedio 2. ožujka 2:1 i time potpisao otkaz dotadašnjem treneru Krunoslavu Renduliću.

Najveća slavlja

Pobjede nad Hajdukom uvijek su se u Velikoj Gorici najviše i najburnije slavile, dok su porazi od Dinama doživljavani “pod normalno” što se donekle može pripisati “plavom Turopolju” i velikoj bazi navijača Dinama u ravnici južno od Zagreba. Većina navijača i simpatizera Gorice su zapravo dinamovci, pa je posve logično da im je Hajduk najveći rival i da ga je najslađe pobijediti. Ipak, najtužniji su bili u svibnju prošle godine, kada je Dinamo u za njega posve nevažnoj utakmici išao punom snagom i slavio 3:0, a Gorici je osvojeni bod garantirao Europu, koju je definitivno izgubila porazom u zadnjem kolu u Rijeci.

Jednom smo pitali legendarnog ekonoma Gorice Franju Kovačića zvanog Pevec, koji je uz predsjednika Nenada Črnka u klubu od 2009. i gašenja Radnika u korist Gorice, zašto se ne tuguje previše poslije poraza od Dinama? Odgovor je bio izbjegnut jer je kazao “mi bismo žestoko proslavili i pobjedu nad Dinamom, ali je problem što to još nikada nismo doživjeli”.

Što se igrača i trenera Gorice tiče, dvojbe nema. Iako se bore samo za peto mjesto, koje nema europski značaj, oni bi dali sve da mogu svladati i Hajduk i Dinamo. Popust ne može očekivati ni njihov bivši i omiljeni trener Valdas Dambrauskas, niti Dinamo, koji će sigurno napuniti tribine gradskog stadiona u nedjelju, 24. travnja.

Isti način

Samir Toplak nije se odrekao sna da jednog dana vodi i neki veći klub od Gorice, a na pitanje doživljava li angažman u Turopolju kao odskočnu dasku, bez dvojbe je odgovorio - da. Igrači dišu na isti način, još dok su bili u najvećoj krizi, Hrvoje Babec je poručio “mi ćemo do kraja prvenstva sigurno otkidati bodove kandidatima za naslov prvaka”, a nije samo on taj iz redova Gorice koji gaji ambiciju da bi u budućnosti mogao i obući dres Dinama ili Hajduka. Najbolja formula za takav doseg je biti najbolji u dvobojima protiv njih...

TOPLAK S GORICOM

26. kolo prvenstva

(Velika Gorica - 6. ožujka 2022.)

Gorica - Hrv. dragovoljac 4:0

27. kolo prvenstva

(Osijek - 13. ožujka 2022.)

Osijek - Gorica 0:0

28. kolo prvenstva

(Velika Gorica - 19. ožujka 2022.)

Gorica - Rijeka 1:0

29. kolo prvenstva

(Šibenik - 2. travnja 2022.)

Šibenik - Gorica 0:1

30. kolo prvenstva

(Velika Gorica - 8. travnja 2022.)

Gorica - Istra 1961 1:1

GORICA vs. HAJDUK

Liga 15 6 4 5 19:27

Kup 3 2 0 1 6:3

Ukupno 18 8 4 6 25:30

-16

bodovni je zaostatak Gorice za Hajdukom u HNL-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:56