TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
HAJDUK - DINAMO

Važna obavijest za navijače uoči najvećeg hrvatskog derbija, evo što poručuje policija prije okršaja na Poljudu

U petak s početkom u 18h na Poljudu je na rasporedu najveći derbi hrvatskog nogometa
Piše: SNObjavljeno: 20. listopad 2022. 14:40

Uoči okšaja Dinama i Hajduka oglasila se splitska policija čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘U petak, 21. listopada 2022. s početkom u 18.00 sati u Splitu, na gradskom stadionu Poljud odigrat će se nogometna utakmica između HNK Hajduk i GNK Dinamo. Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija - uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranja utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za gostujuće navijače - prihvat navijača u Dugopolju

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske obavit će prihvat organiziranih i neorganiziranih skupina navijača na izlazu s autoceste A1- naplatna postaja Dugopolje. Kod naplatne postaje Dugopolje na snazi će biti posebna regulacija prometa.

Sve organizirane skupine navijača koje budu putovale autobusima, bit će upućene izravno na stadion Poljud.

Za sve ostale gostujuće navijače koji će putovati neorganizirano, osobnim ili kombi-vozilima, osiguran je parking kod naplatne postaje Dugopolje pod policijskim nadzorom, odakle je organiziran prijevoz autobusima do stadiona Poljud i natrag.

Preporučujemo svim gostujućim navijačima da na naplatnu postaju Dugopolje dođu najkasnije do 15 sati, što je ujedno i krajnje vrijeme dolaska u kojemu se posjetiteljima može osigurati pravovremeni ulazak na stadion.

Ulazak u stadion

Posebno još jednom napominjemo svim posjetiteljima kako prilikom ulaza moraju imati:

- kupljenu ulaznicu,

- javnu ispravu s fotografijom

S obzirom na pojačani interes posjetitelja za ovo javno okupljanje, pozivamo posjetitelje da se na dan utakmice pravovremeno upute prema stadionu. Ulazi u stadion bit će otvoreni od 15.30 sati pa pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion.

Posebna regulacija prometa na području grada Splita

Građane obavještavamo da će na dan utakmice organizator i policija ograničiti kretanje vozila tako da će se:

- od 12.00 sati do završetka osiguranja uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta Hemingway, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

- od 14.00 sati će se uspostaviti blokada prometa u ulici Zrinsko-Frankopanskoj - od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru te u ulici Put Supavla - od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara, i javnog prijevoza i vozila s propusnicom).

Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona pa savjetujemo da ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.

Još jednom upozoravamo vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje. Prometni redari će, zajedno s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila posebno u ulicama Zrinsko-Frankopanska, Hrvatske mornarice, VII Kaštela i Put Supavla te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta.

Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljene i oprez ako dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ukoliko bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području Grada Splita.

Savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu te da ako su u mogućnosti koriste javni prijevoz, radi izbjegavanja gužve.

Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:

- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,

- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti

-pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice - audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilazne pravce te će sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, tri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje ulicama Put Supavla, VIII. Mediteranskih igara i Put Lore.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje na poštivanje uputa i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu‘, poručuje policija.

Linker
30. studeni 2023 04:46