Benjamin Perasović je protekle tri i pol godine bio na čelu NO Hajduka

 JOSKO PONOS Cropix
NAKON SKORO ČETIRI GODINE

Velika promjena u upravi Hajduka, Bijeli biraju važne funkcije: ‘To je najveći događaj u radu Našeg Hajduka‘

Nasljednike aktualnih nadzornika birat će čak 50.000 članova društva Naš Hajduk
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. lipanj 2022. 10:16

Natječaj za četvrte izbore za Nadzorni odbor HNK Hajduk Split raspisan je posljednjeg dana svibnja, a na ovogodišnjim izborima sudjelovat će najveći broj članova do sada, koji će birati pet članova Nadzornog odbora čija će obveza u iduće četiri godine biti nadzirati rad Uprave splitskog nogometnog kluba. Broj članova Našeg Hajduka trenutačno je 73.843, ali jasno je da neće svi imati pravo glasa s obzirom na to da među njima ima i mnoštvo maloljetnih osoba.

Dizanje kriterija

No, kako se doznaje od Našeg Hajduka, trenutno je oko 50.000 članova s pravom glasa, što je uistinu rekordna brojka za izlazak na klupske izbore.

"Možemo već sada kazati da će se kandidirati dovoljan broj redovnih članova Hajdučke zajednice koja je i osnovana kako bi, uz savjetodavnu ulogu, predlagala kandidate za izbore. Uz njih priliku za kandidaturu imaju i svi oni koji prikupe minimalno pedeset potpisa podrške članova. Naravno, jedni i drugi moraju zadovoljavati ostale uvjete natječaja", pojasnio je tajnik Našeg Hajduka Luka Domikulić.

Među traženim kriterijima na ovim izborima stavljen je dodatni naglasak na one koji imaju iskustvo u upravljanju i nadziranju većih sustava.

"Detaljnom analizom i kroz razgovore s brojnim stručnjacima došli smo do zaključka kako je za sustav veličine Hajduka potrebno imati Nadzorni odbor koji ima iskustva u djelovanju u takvim sustavima uz nužno razumijevanje konteksta Hajduka. Tim kriterijima smo se i primarno vodili prilikom izbora inicijalnih redovnih članova Hajdučke zajednice. Svakim izborima ljestvicu kriterija podižemo jer smatramo kako je samo najbolje dovoljno dobro za Hajduk",opisao je detalje oko kriterija Domikulić.

Izbori se održavaju s jednim krugom glasovanja koje će biti na rasporedu 15. srpnja, a glasovanje je baš kao i na prošlim izborima elektronsko. Svi članovi će se već mjesec dana ranije moći registrirati za sudjelovanje.

"Izbori za Nadzorni odbor su najveći događaj u radu Našeg Hajduka. To je cilj zbog kojeg prikupljamo članove i otkupljujemo dionice. Upravo kroz izbore u punom smislu riječi živimo Hajduk kao klub svojih navijača", najavio je ovaj važan događaj predsjednik Našeg Hajduka, Toni Baletić.

Aktualni Nadzorni odbor pod vodstvom Benjamina Perasovića na čelu je Hajduka od kraja prosinca 2018. godine i prema svim saznanjima ni Perasović, kao ni članovi njegovog Nadzornog odbora, neće se kandidirati za novi saziv.

Moralna obveza

Pred tri i pol godine Perasović je jasno postavio cilj...

"Ovaj Nadzorni odbor želi dodatno mobilizirati energiju svih Hajdukovih navijača", poručio je Benjamin Perasović 20. prosinca 2018. prilikom inauguracije Nadzornog odbora koji sada već broji svoje posljednje dane.

Od jeseni 2011. Naš Hajduk kroz izbore članove bira Nadzorni odbor Hajduka, a u mandatu aktualnog Nadzornog odbora s Perasovićem na čelu promijenjena su tri predsjednika. Krenuli su s Jasminom Huljajem, koji je odstupio u ožujku 2019. godine vrativši se na posao u svom farmaceutskom cehu, zatim je došao Brbić, koji je otišao nakon godinu i devet mjeseci. Brbić je ispunio moralnu obvezu napustivši klub nakon izjave “odlazim ako ne uđemo u kvalifikacije Lige prvaka”.

Golemi rizik

Nakon dva mjeseca izbora i konzultacija, Nadzorni odbor je izabrao Lukšu Jakobušića, predsjednika koji je Hajduku donio novu energiju, ali što je još važnije i trofej pobjednika Kupa nakon devet godina čekanja. Perasovićev ćemo Nadzorni odbor pamtiti po samozatajnom radu, s rijetkim medijskim istupima. Ali, najviše će se pamtiti po pragmatičnom načinu na koji je izabran trofejni Jakobušić.

"Ovaj Nadzorni odbor je sada na polovici svoga mandata, svjestan da je izbor predsjednika Uprave i najvažniji zadatak odbora i zbog toga smo htjeli iskoristiti sva raspoloživa sredstva. Pružili smo priliku svima da se prijave u skladu s propozicijama natječaja, a pružili smo priliku i ljudima kao što je Lukša Jakobušić, koji su bili istaknuti kandidati u prethodnim izborima za predsjednika. Lukša se nije prijavio na natječaj iz različitih razloga, a između ostalog jer su u njemu bili traženi formalni uvjeti. U nekoliko glavnih diskursa o tome što treba imati predsjednik Hajduka, diskurs da treba imati fakultet je dosta jak. Lukšina diploma nije nostrificirana, pa su se tu pojavili određeni problemi, međutim, Nadzorni odbor ima pravo imenovati predsjednika bez natječaja. Nigdje ne kršimo nikakav zakon ili statut, htjeli smo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da bismo izabrali najboljega. Kad pogledate poduzetničku stranu, sportsko iskustvo, onda dobijete ovu logičnu odluku", naglasio je Perasović krajem listopada 2020. prilikom predstavljanja Jakobušića za predsjednika uprave Hajduka.

Preuzeo je Perasović golemi rizik, koji se do kraja mandata pokazao velikim pogotkom. Rezultat je opravdao izbor, Jakobušić je s osvojenim trofejem Hrvatskog nogometnog kupa napravio da se i Perasovićev Nadzorni odbor u povijesti piše pod “trofejni”. Od jeseni stiže nasljednik, kojemu je Perasović rezultatima ostvarenima u tek završenoj sezoni definitivno podigao letvicu očekivanja.

AKTUALNI NADZORNI ODBOR HAJDUKA

Benjamin Perasović

(predsjednik odbora)

Sergije Popović

(zamjenik predsjednika odbora)

Tin Laušić

(član odbora)

Marko Mustapić

(član odbora)

15.

srpnja održat će se glasovanje i to elektronskim putem

Najvažniji termini

Službenom objavom na web stranici Hajduka rečeno je kako se zainteresirani kandidati mogu prijaviti do 14. lipnja, a zatim će uslijediti razdoblje od dva tjedna u kojem će se provjeravati prijave i žalbe. Imena kandidata objavit će se 1. srpnja, slijede potom izbori, koji će se održati 15. srpnja elektronskim putem, a novi Nadzorni odbor s radom kreće od 1. rujna ove godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 22:02