Dobitnik Boro Primorac

 JOSKO SUPIC Cropix
ŽIVOTNO PRIZNANJE

Veliki Arsene Wenger u Splitu: ‘Uspjeh koji je on napravio s Hajdukom zaista je senzacionalan‘

Dodijeljene su nagrade klubovima i sportašima koji su značajno doprinijeli razvoju sporta u Splitu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. rujan 2023. 17:21

Na svečanosti obilježavanja Dana splitskog sporta u prostorijama Hrvatskog doma u Splitu najvišu nagradu “Fabjan Kaliterna” za životno djelo dobili su Milivoj Bebić i Boro Primorac. Po primitku priznanja, Primorac je zahvalio Splitu i Hajduku.
- Velika je ovo stvar. Što se tiče uspjeha Hajduka, čestitke idu mojim suradnicima, igračima i cijelom klubu, jer ovo je kolektivni sport. Hvala i mojoj supruzi koja me trpi, ona je nakon 40 godina u Londonu rekla “dosta više, idemo u Split” - kazao je Primorac izazvavši veliki pljesak.

Šurjak ga nagovorio da dođe

Boro Primorac rođen je u Mostaru 5. prosinca 1954. godine, igrao je za Velež od 1971. do 1976. da bi od 1977. do 1983. nosio dres Hajduka. Odigrao je 283 utakmice, postigavši 53 zgoditka. Od 1983. do 1986. igrao je za Lille, da bi od od 1986. do 1992. igrao za Cannes. Od 1996. do 2018. član je stručnog stožera Arsenala s glavnim trenerom Arseneom Wengerom. Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 14 utakmica, pet kao igrač Veleža, te devet kao igrač Hajduka. Sudionik je Olimpijskih igara 1980. u Moskvi. Od 2019. je u Hajduku kao voditelj Akademije, a kruna njegova rada je osvajanje drugog mjesta u finalu Lige prvaka mladih.

image
JOSKO SUPIC Cropix

- Znao sam da je hrvatski mentalitet sklon momčadskim sportovima, a naš je fokus bio na nogometu. Prvo samo radili dvije godine u Japanu, a onda 22 u Arsenalu. Dolazio je kod mene kući gledati nogomet, ja sam išao kod njega. Inteligentan je čovjek, izuzetno lojalan i diskretan. Zaljubljenik je u nogomet i voli igrače. Svaki igrač iz klubova u kojima smo radili ima lijepe uspomene na Boru. Zna posložiti prioritete i dati kratku i jasnu ocjenu situacije - kazao je Arsene Wenger, trenutno Voditelj svjetskog razvojnog centra FIFA-e u Zürichu, u izjavi za Hajduk TV.

- S Borom ću ostati prijatelj do kraja života. Anegdote? Ima ih mnoštvo, najviše je smiješnih situacija bilo u Japanu, jer nismo znali jezik. Za Boru mogu reći da nije puno trčao na treningu, ali je uvijek imao odličnu tehniku. Čestitam Bori i Hajduku, njihov je rezultat u Ligi prvaka mladih zaista senzacionalan - poručio je Wenger.

image

Milivoj Bebić

JOSKO SUPIC Cropix

Ivica Šurjak, Primorčev nekadašnji suigrač, objasnio je kako je Boro došao među Bijele.

- Predsjednik Kirigin me zvao i rekao mi, pokušaj ga nagovoriti da potpiše za Hajduk. Ali, mora ići i netko iz uprave. Kirigin mi je rekao, jedna je dimenzija kada dođe kapetan i razgovara. Primorac zna da ga Hajduk želi, ali mora znati da vi igrači stojite iza toga, da ga želite u svlačionici. Još mi je rekao, stavi kapu, nemoj ići po danu. I tako sam otišao u Mostar. Rekao sam mu “znam da te traže Zvezda i Partizan, ali nema ništa ljepše nego živjeti u Splitu”. Nakon toga je Primorac rekao ocu, idemo u Split - ispričao je Ivica Šurjak.

Dodao je i anegdotu s poznate utakmice protiv HSV-a.
- Uzeo sam loptu iako je bio “penal” na meni. Ali, Ivić je rekao “daj Bori, nemoj ti, neka se Boro iskupi za pogrešku”. Igrao je fantastično glavom, a kao čovjek je bio skroman. Nije bilo njemu ni do TV ni do novinara. Krasan i kao čovjek i kao igrač. Svi mi zajedno trebali bismo povesti više računa o tim igračima, da ne bi nestali nakon osvojenog drugog mjesta. Mogli su nagradu dobiti i Mužinić i Buljan koji su također obilježili godine Hajduka - rekao je Šurjak.

Nagradu Mihovil Rađa za fair play i čestitost u sportu dobio je Nenad Šarić iz Šahovskog kluba Mornar u kojem djeluje već 30 godina.
- Čast mi je govoriti pred ovolikim brojem sportaša, ovo je kruna mog rada u sportu koji će se, dakako, nastaviti - kazao je Šarić.

Nagrada Hajdukovoj akademiji

Posebno priznanje dobio je Hrvački klub Split za 70 godina osnutka. Nagradu je predsjedniku kluba Tomislav Radanoviću uručio zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Stipe Čogelja, a u prigodnom filmu povijest kluba opisao je Hrvoje Karninčić.
- Hrvanje mi je dalo sve, predajem hrvanje na fakultetu, živim hrvanje od šest godine. Od hrvanja se nikada neću rastati - poručio je Karninčić, a veteranski viceprvak Ivo Smrke dodao:

- Krenuo sam s 12 godina u hrvanje, a danas nam je cilj da se djeca s ulice dovedu u hrvanje.

Posebno priznanje Splitskog saveza športova dobila je i Akademija Hajduka, odnosno juniori Bijelih koji su postali doprvaci Lige prvaka mladih krajem travnja u Ženevi. Nagradu je primio predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić.

- Hvala na priznanju, uvijek je lijepo kada te kod kuće priznaju. Nije samo Split odao priznanje, nego i HOO. Sportaši imaju strast, a mi ćemo im biti potpora - kazao je Jakobušić.

Bezmalinović: Bebu smo gledali kao boga

Predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić uručio je nagradu Milivoju Bebiću, jednom od najboljih vaterpolista 20. stoljeća, olimpijskom pobjedniku iz Los Angelesa 1984. godine.

- Hvala prijateljima koji su me predložili, upravnom odboru na čelu s predsjednikom Andrijom Polićem i glavnim tajnikom Vlatkom Škiljom. Posebno mi je zadovoljstvo, dosta sam trofeja osvojio, ali ovo mi je jedna od najdražih nagrada. Svaka nagrada obvezuje - rekao je slavni vaterpolist.

Biranim riječima o Bebiću su govorili njegovi suvremenici.

- Gledali smo ga kao boga, njegovi potezi u bazenu odudarali su od ostalih igrača. Za mene je jedan od najboljih svih vremena. Uz Faraga i Milanovića - kazao je Mislav Bezmalinović.

- Bebu sam upoznao s 15 godina, ali već tada sam vidio da će biti veliki igrač. Došao je od rezerve do glavnog igrača u malo vremena. S obzirom da smo igrali u POŠK-u, s njim sam najviše igrao. Dobro sam ga upoznao kao igrača, ali i čovjeka. Triput najbolji igrač svijeta, a za mene je ostao najbolji napadač na svijetu - kazao je Deni Lušić.

Linker
03. svibanj 2024 00:28