Marko Capan

 TOM DUBRAVEC Cropix
NEUGODNO IZNENAĐENJE

Veliki Nikoličiusov gaf: Otkriće Ivana Leke odmah može potpisati za koga hoće i ostaviti Hajduk bez odštete!

Teško je shvatljivo kako si je Hajduk dozvolio da uopće dođe u poziciju izgubiti takvog igrača
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. veljača 2023. 07:12

Marko Capan (18) u nedjelju je na sjajan način zakoračio na seniorsku nogometnu scenu. Četiri dana ranije igrao je za Hajduk juniorsku Ligu prvaka, bio ponajbolji akter na terenu, asistent za jedini gol na utakmici. Ivan Leko, koji je s tribina gledao utakmicu, mogao se samo još jednom uvjeriti da sve što je od mladog veznjaka vidio na pripremama nije bilo nimalo slučajno i da je spreman za seniorski iskorak. Koji je Grgićeva ozljeda na zagrijavanju uoči utakmice u Varaždinu samo ubrzala.

Leko je odmah pokazao na Capana, vjerojatno na zaprepaštenje mnogih jer nakon dva poraza u nizu, na teškom gostovanju kod jako dobrog Varaždina, samo tako u momčad gura debitanta u zahtjevnoj ulozi defenzivnog veznog. Posebno zato što je Capan bio već treći (Pukštas i Prpić) junior u ulozi startera.

Capan je utakmicu odigrao bez pogreške. Na SofaScoreu je do zamjene u 64. minuti bio najbolje ocijenjeni (7.4) igrač na terenu. Bez izgubljene lopte, miran u predaji, čvrst u duelu, odgovoran u čuvanju Teklića, s nekoliko odličnih ubačaja iz kornera, a napokon i asistent za Melnjakov gol. Hajdukov je junior težak debi odradio odlično, bolje nego što su u prethodnim utakmicama odigrali daleko iskusniji igrači koje je Leko stavljao u startnih 11.

image

Marko Capan (sredini)

ANTE CIZMIC Cropix

Capan je tako u Varaždinu odmah pokazao da Hajduk u njemu ima igrača koji odmah može doprinijeti momčadi, ali i igrača koji bi sljedećih nekoliko godina trebao biti nositelj momčadi. Sve to ne čudi, jer Capan je - odmah po dolasku iz Lokomotive - s 15 godina dobio Hajdukovu desetku na leđima. I pune tri godine ona je njegova, premda je u međuvremenu promijenio nekoliko trenera koji su ga vodili od ulaznih kadeta do juniora. Svi su oni u Capanu vidjeli talenta vrijednog ulaganja. Napokon, Capan redovito nastupa za sve mlade selekcije Hrvatske, od jeseni je član U19 reprezentacije.

Zbog svega toga jako je čudna spoznaja da je Marko Capan u zadnjih nekoliko mjeseci ugovora s Hajdukom. Istječe mu koncem lipnja, što znači da je od 1. siječnja slobodan potpisati za koga god hoće i da bi u tom slučaju Hajduk izgubio pravo na odštetu. Ne treba ni naglašavati kakav bi to udarac bio za Splićane.

Naravno da je Capanov agent Matej Škegro već koncem godine imao na stolu nekoliko ponuda, što hrvatskih klubova, što iz inozemstva. Nećemo o imenima tih klubova, ali nije teško pretpostaviti tko bi ga iz Hrvatske mogao "napadati". Igre koje je Capan pružio na pripremama samo su pojačale interes, koji je nakon utakmice u Varaždinu "eksplodirao". Tko ne bi besplatno doveo igrača koji je standardni reprezentativac U19 selekcija, koji tri godine nosi Hajdukovu desetku i koji je u seniorskom debiju na teškom gostovanju i još težem trenutku za Splićane odigrao takvu utakmicu?

Veliko je pitanje što je u međuvremenu radio Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius, odnosno zašto Capan odavno nema potpisani profesionalni ugovor? Ili zašto ga barem nije potpisao odmah nakon završetka zimskih priprema, kad je shvatio da Leko u njemu itekako vidi igrača za Hajduk. Jer očito neki na Poljudu nisu bili takvog stava...

Capan je - kažu nam ljudi koji dobro poznaju i njega i obitelj koja živi u Bjelovaru - iznimno dobro odgojen mladić, tih, potpuno posvećen nogometu, uvijek željan treninga i utakmica. Marko je i veliki navijač Hajduka, stoga je sve ponude koje je imao na stolu ostavio sa strane, jer najprije je želio vidjeti što će reći Hajduk.

Međutim, sada smo već duboko u veljači, a Nikoličius još nije povukao konkretan potez. Znamo da je Hajduk u zadnje vrijeme izgubio Marka Brkljaču i Luku Kapulicu, dva velika talenta koja su besplatno napustila Poljud. Jesu li mogli biti Hajdukova budućnost nikada nećemo doznati, ali kod Capana je sve već viđeno. Capan je ozbiljan član seniorske svlačionice.

I teško je shvatljivo da si je Hajduk dozvolio da uopće dođe u poziciju da izgubi takvog igrača. Mladića čiji će financijski zahtjevi zasigurno biti daleko manji od nekih starijih kolega u svlačionici. Premda je već sad igrač njihove razine i premda će Hajduku po svemu viđenom donijeti daleko unosniji transfer.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 13:46