ANTE ČIZMIĆ/Cropix
TALISMAN BIJELIH

Veliki pothvat Livaje u finišu sezone. Posljednji kome je ovo pošlo za rukom bio je Mario Mandžukić

Martin Baturina bio je najbliži kapetanu Hajduka po broju asistencija, a Matija Frigan po golovima
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 28. svibanj 2023. 23:46

Hajduk je pred gotovo 20 tisuća gledatelja zaključio sezonu na Poljudu, trijumfom protiv Šibenika (3:0) proslavivši osvajanje Kupa i ispraćaj velikana Danijela Subašića u igračku mirovinu. ‘Bili‘ su nakon posljednjeg zvižduka krenuli s feštom, a trener Ivan Leko poručio je da su njegovi igrači htjeli ljudima dati "zadovoljstvo pobjede i dobrog nogometa.‘‘

Osim toga ovom su utakmicom zabilježili i neke rekorde. Naime, Hajduku je ovo bila osma službena utakmica u nizu bez primljenog gola. Ovdje u statistiku ulazi i finale Kupa protiv Šibenika (2:0), a jedini trener kojemu je ovo ranije pošlo za rukom je Damir Burić koji je jednak uspjeh ostvario 2015 godine., ali isključivo u prvenstvenim utakmicama.

Osim toga, u kasnije odigranom susretu na Maksimiru gdje je Dinamo s 4:1 protiv Gorice slavio novi naslov u vitrinama kluba, Martin Baturina asistirao je kod drugog pogotka, po 12. put u sezoni. Međutim, Marko Livaja imao ih je 13, a kako je kapetan Hajduka i najbolji strijelac lige s 19 pogodaka, onda je i njemu pošlo za rukom nešto što nitko nije napravio već 14 godina.

Mario Mandžukić do sada je bio posljednji kojemu je takav uspjeh pošao za rukom. On je u sezoni 2008./2009. u dresu Dinama bio najbolji strijelac (16 golova) i asistent (11) lige.

I dok je Baturina pratio Livaju u asistencijama, prvi iza njega u borbi za najboljeg strijelca lige bio je Matija Frigan iz Rijeke koji se zaustavio na 14 pogodaka te je Livaja drugu godinu za redom najbolji strijelac lige. Posljednji dvostruki topnik domaćeg prvenstva bio je Ivica Olić, najprije u dresu Zagreba u sezoni 2001./02., a onda i u dresu Dinama sezonu kasnije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:08