Valdas Dambrauskas

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
MOŽE LI NAPRAVITI ISKORAK?

Veliki radnik s manjkom karizme: Je li Dambrauskas pravi trener za najveći rezultat Hajduka?

Što je u šest mjeseci rada na Poljudu pokazao Litavac na bijeloj klupi Valdas Dambrauskas?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. travanj 2022. 08:59

Valdas Dambrauskas ima odličnu statistiku, ali ipak je daleko od naslova prvaka. Teoretski gledano, šampionsku utrku još nije izgubio, ali teorija visi o tankoj niti. Jer, Hajduk ne ovisi samo o sebi, mora pobijediti u sve četiri utakmice do kraja uz čekanje pogrešaka Dinama i Osijeka. Ispunjenje takvih teoretskih zahtjeva traži ogromnu dozu sreće, stoga nema razloga pretjerano se baviti kalkulacijama na temu “što bi bilo ako bude” jer imamo puno materijala s kojim se može analizirati dosadašnji rad Valdasa Dambrauskasa.

Na početku njegova mandata svi su bili oduševljeni, ljudi nisu mogli doći sebi od čuda kako Hajduk igra napadački zrelo i efikasno. Bijeli su od prežaljene četvrte momčadi lige do kraja jeseni postali ozbiljni kandidat za naslov prvaka. Hajduk je dobio Rijeku i Dinamo u gostima, šest komada zabio je Lokomotivi u Kupu, a samo je rijetko viđeni peh s dva autogola Bijelima uzeo pobjedu s Lokosima u prvenstvu. Mjesec dana Hajduk je igrao nogomet koji su svi gledali. Bez obzira za koga navijaju, izvedba Hajduka nije ih ostavljala ravnodušnim.

Siva zona

Dambrauskas je unio svježu energiju u HNL, svu onu perspektivu koju je nagovještavao kao trener Gorice materijalizirao je kroz igru i rezultat s Hajdukom. Ali, na proljeće, kada se očekivalo da će Hajduk još brže krenuti uzlaznom putanjom forme, momčad je upala u “sivu zonu”. Sve se dogodilo obrnuto.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Umjesto da kvalitetnija momčad učini Hajduk još atraktivnijim, još dopadljivijim za gledanje, Bijeli su se orijentirali na pojedinačnu klasu i njihova nogometna izvedba više nije imala one karakteristike “nogometa za sladokusce”. Bijeli su nizali pobjede na startu proljeća, ali bilo je razvidno da izvedbe nisu na razini onih s kraja jeseni. Kako to objasniti s obzirom na to da je Hajduk u zimskoj stanci dobio iskusnog desnog beka (Mikanović), stopera iz Benfice (Ferro), radnog veznog iz LASK-a (Grgić), te Nikolu Kalinića kao najveće ime zimskog mercata u Hrvata. Momčad se pojačala, konkurencija u ekipi postala bitno snažnija, a uz sve to Dambrauskas je odradio pripreme s ekipom.

Izgubio igru

Svi sastojci sugerirali bi još bolji proizvod na travnjaku, ali Hajduk se u većem dijelu proljetnih dvoboja silno mučio. Poglavito se to odnosi na razdoblje od početka travnja. Svi susreti ovog mjeseca imaju gotovo isti DNK. Odlična obrana, primljen tek jedan pogodak u pet utakmica (Osijek, Šibenik, Gorica, Dinamo, Belupo), ali s dva remija Bijeli su ispustili četiri važna boda. Tijekom ožujka tek je dvoboj s Lokomotivom (4:0) bio iznimka s obzirom na to da su dva preostala prvenstvene susreta okončana remijem.

Prošle jeseni Bijeli su protiv Rijeke, Istre, Dinama i Lokomotive (dva susreta) zabili 18 zgoditaka u pet susreta. I to kakvih jer sve osim Istre igrali su na gostovanju. Na proljeće su imali obrnut raspored, više domaćih utakmica, ali pogodaka je bilo znatno manje. I bodova također. Hajduk je jesenas bio razigrana momčad, pogotke je davala igra. Na proljeće su zgodici dolazili autorizacijom individualne klase, prvo Livaje, a onda Kalinića. Kao da se kompletna momčad oslonila isključivo na njih dvojicu. Ili se Dambrauskas svojom postavkom orijentirao prema tandemu golgetera nadajući se kako će uz jaku obranu njihovi zgodici biti dovoljni za uspjehe u nizu. Obje su opcije moguće, ali činjenica jest da je Hajduk izgubio igru na proljeće.

Je li on taj?

Litavac je u ruke dobio momčad koja je isključivo složena za rezultat. Igranje mladih nada palo je potpuno u drugi plan. Biuk i Ljubičić su ostali u sjeni potjere za rezultatom jer Dambrauskas je iskustvo pretpostavio mladosti. Čak i kada je igrao Biuk je bio predodređen za prvog igrača koji izlazi s travnjaka.

Činjenice i dojam su razvidni, dvije premise daju pitanje za konkluziju - je li Dambrauskas trener koji će Hajduk odvesti do titule? Pritom nije pitanje samo za ovu sezonu, nego vrijedi i za sljedeću. Mnogi su u odgovoru skloni kazati kako je Litavac kvalitetni i odgovorni stručnjak, ali da pritom nema karizmu na svojim leđima iznijeti šampionski teret.

Još uvijek Dambrauskas može osvojiti Kup, ali bez obzira na rezultat koji ostvari u poljudskom finalu za mjesec dana Litavac je očito pokazao sve prednosti i mane svog rada. Ozbiljan, odgovoran, trener koji je povezao defenzivne karike, ali nije uspio s dvojicom vrhunskih “špiceva” Kalinićem i Livajom od Hajduka napraviti atraktivnu napadačku momčad.

Nema spora, Bijele je doveo blizu Rima, ali još im malo nedostaje da bi Papu vidjeli. Može li Dambrauskas napraviti taj iskorak, je li pravi trener za najveći rezultat? Pitanje vrijedi i za sljedeće sezonu.

Dambrauskas prvak države prema osobnom učinku

Rezultat je bio razlog odlaska Valdasa Dambrauskasa s klupe Ludogoreca. Osvajanje naslova prvaka je nešto što se podrazumijeva za klub iz Razgrada. Pritom je Dambrauskas ostao bez Kupa, gdje ga je u polufinalu zaustavio CSKA. Ali, to nije bio problem, nevolje su nastale u trenutku kada je Litavac ostao bez Lige prvaka. Tri prepreke je prošao, eliminirao Šahtar Soligorsk (1:0, 1:0), zatim Muru (0:0, 3:1), grčki Olympiacos (1:1, 6;3), ali je zapeo u finalu protiv Malmöa (0:2, 2:1). Loše je potom krenuo u Europskoj ligi osvojivši bod u dva početna susreta (Midtjylland 1:1, Crvena zvezda 0:1). Upravo ga je poraz od Beograđana koštao mjesta trenera s kojeg je smijenjen početkom listopada prošle godine. Mjesec dana kasnije stigao je na Poljud...

A gledajući brojke od trenutka kada je postao trener Hajduka, Valdas Dambrauskas je prvak! Sve kritičare uvijek može ušutkati činjenicom da je osvojio najviše bodova otkad je sjeo na klupu Bijelih. Vodio je 19 utakmica upisavši omjer 12-6-1, osvojivši pritom 42 boda. Tri više od Dinama, šest je u plusu pred Osijekom, a Rijeci je pobjegao čak 12 bodova.

Zašto Hajduk nije prvi ako je Dambrauskas najbolji po osvojenim bodovima, logično je pitanje. Ali, jednostavan je i odgovor. Prije dolaska Dambrauskasa Hajduk je s njegovim prethodnikom Gustafssonom uzeo tek 21 bod u 13 dvoboja. Tu je nastala razlika koju Litavac nije uspio do kraja anulirati unatoč najboljem učinku u HNL-u u zadnjih šest mjeseci.

Usporedimo li učinak Dambrauskasa s momčadima koje su proteklih godina osvajale naslov prvaka, u dva od pet slučajeva Litavac bi s učinkom od 74 % došao do titule. Naime, Dinamo je u dva navrata imao manje bodova nego li je u postotku osvojio Dambrauskas. Statistički pokazatelji istinski su vjetar u leđa Litavcu, ali u konačnici - njegov je Hajduk ipak treći na tablici.

DAMBRAUSKAS S BIJELIMA U HNL-u

Hajduk - Hrv. dragovoljac 2:0

Rijeka - Hajduk 2:3

Hajduk - Istra 1961 4:0

Dinamo - Hajduk 0:2

Lokomotiva - Hajduk 3:3

Hajduk - Osijek 0:0

Šibenik - Hajduk 1:3

Gorica - Hajduk 0:4

Hajduk - Slaven Belupo 3:1

Hrv. dragovoljac - Hajduk 0:3

Hajduk - Rijeka 1:3

Istra 1961 - Hajduk 1:1

Hajduk - Dinamo 0:0

Hajduk - Lokomotiva 4:0

Osijek - Hajduk 0:0

Hajduk - Šibenik 2:1

Hajduk - Gorica 1:0

Hajduk - Dinamo 1:0

Slaven Belupo - Hajduk 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 08:20