Dario Špikić

 RONALD GORSIC Cropix
INTERVJU ZA SN

Veliki talent postao prvotimac Modrih: ‘Dinamov cilj je uvijek pobijediti Hajduk, s Livajom ili bez njega!‘

Dario Špikić, Dinamov krilni napadač najavio je za SN veliki derbi u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. srpanj 2023. 14:07

U Dinamo je Dario Špikić (24) stigao prije nešto više od dvije godine iz Gorice. Tiho i radišno probio se do statusa Dinamovog prvotimca i skrenuo pozornost na sebe. Kad danas pričamo o prvoj jedanaestorici Modrih, onda uopće ne razmišljate je li on ‘unutra‘, jer naravno da jest. Špika, kako ga zovu je dio udarne momčadi Modrih koju već sad svi znaju napamet. Moglo bi ga nazvati ‘turopoljski top‘, ali taj nadimak je već zauzet za njegov od susjeda, legendarnog Dinamovog Turopoljca Stjepana Deverića.

Startao je u Udarniku iz Kurilovca, potom je otišao u ondašnji velikogorički Radnik (današnja Gorica), ali je već s osam godina došao u Dinamovu omladinsku školu. U kojoj je bio skoro 11 godina, pa je nezadovoljan tretmanom otišao u Split 2018. godine, igrao je za drugu momčad Hajduka. Krešimir Gojun, njegov bivši trener iz Dinama, pozvao ga je da dođe u Split, uspio je nagovoriti njega i obitelj. Na kraju je ispalo da je to jedna loša epizoda, nije se uspio nametnuti, pa je nakon godinu i pol potpisao za Goricu. Igrao je dobro u Gorici, primijetili su ga tamo gdje je već bio, u Dinamu. Maksimirski klub je platio milijun eura odštete za igrača koji je proveo niz godina u njihovoj školi. Igrao je za sve mlađe selekcije Hrvatske.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Nakon potpisa za Dinamo, ostao je na posudbi u Velikoj Gorici, a onda se definitivno priključio prvacima. Može igrati na oba napadačka boka, ali bolje se snalazi na desnom. Dobar je dribler, sklon asistencijama, idealan je suigrač, ali nedostaje mu realizacija. U predvečerje novog okršaja Dinama i Hajduka pitamo ga hoće li Modri sutra opet pobijediti Majstora s mora?

- Želimo pobijediti svaku utakmicu. Tako naravno i ovu. Pobjeda u Superkupu nam daje vjetar u leđa kao i fantastična atmosfera koju stvaraju naši navijači. Želja nam je nastaviti startni pozitivni niz koji je počeo pokalom u Superkupu i na najbolji način ući u sezonu i dočekati nova europska iskušenja - kaže nam u uvodu Špikić

Splićani će ovoga puta u momčadi imati Marka Livaju? Može li on uništiti Dinamove ambicije?

⁃ Koncentrirani smo isključivo na sebe. Ne zamaramo se s protivnicima. Sigurno da Livaja daje dodatnu kvalitetu Hajduku, ali s njim i bez njega u splitskoj momčadi naš cilj ne jednak.

Što ste saznali o Hajduku prošle subote? Je li Dinamo i dalje bolji? Hoće li u HNL-u zadržati superiornost?

⁃ Rano je bilo što prognozirati. Koliko god to bila važna utakmica i još k tome derbi za trofej, taj susret od subote još ulazi u one tzv. pripremne utakmice. Noge su još teške i vidjet ćemo tko će biti bolji i uspješniji u kasnijoj fazi. Ja naravno vjerujem u nas, te da ćemo na kraju ponovno pokazati da smo najbolji.

Bi li dečki Ivana Leke bili u velikom šoku da ih nakon Superkupa pobijedite i u prvom kolu prvenstva? Mislite li da bi to moglo usmjeriti daljnji tijek HNL-a? Što bi moguće dvije uzastopne pobjede značile za Dinamo?

- Ma naravno da ne. Prvenstvo tek počinje, igra se ogroman broj utakmica. Bilo bi glupo i naivno donositi ikakve zaključke nakon prvog kola. Naravno, na psihološkom planu sigurno da bi puno dobili da u petak trijumfiramo, jer bi pobjedom odmah na startu uhvatili prednost od tri boda. To bi bilo super, ali ponavljam, igra se jako puno utakmica i prerano je za ikakve prognoze. Idemo kolo po kolo, utakmicu po utakmicu…

U Superkupu igrač utakmice bio je Martin Baturina kojem ide sjajno protiv Hajduka. Hoće li i u petak opet on biti najbolji Dinamovac, hoće li opet odlučiti? Što mislite o njemu, je li on buduća velika plava zvijezda?

⁃ A sve ste vidjeli. Sjajan igrač. Odlično je krenuo u novu sezonu i samo nastavio sa sjajnim igrama od prošle. Pokazuje iz utakmice u utakmicu da se radi o sjajnom igraču i vjerujem da ćemo još puno toga vidjeti od njega ove sezone. Daj Bože da on ili bilo koji drugi naš igrač bude igrač utakmice i da ponovno razveselimo naše navijače.

Je li vrijeme da Dario Špikić bude igrač utakmice protiv Hajduka?

⁃ Meni je najbitnije da kao momčad budemo pravi. Da osvojimo tri boda na otvaranju HNL-a. Ako još k tome ostavim dobar dojam na terenu, nitko sretniji od mene.

Ulazite u prilike, ali nekako vam nedostaje realizacija? Zašto?

⁃ Možda mi fali malo mirnoće u završnici. Radim na tome. Drago mi je da dolazim u prilike i svjestan sam da moram više prilika pretvarati i pogotke. Kao i svakom igraču želja mi je postići pogodak. Radim na tome i vjerujem da će mi se i realizacija poboljšati.

Japanac Kaneko koji stiže kao novi igrač zapravo igra na vašoj poziciji? Čini li vas to malo nervoznim, nespokojnim?

⁃ Ne znam dolazi li. To vidim samo iz medija. Svaka konkurencija je dobrodošla. Vjerujem u sebe i znam koliko mogu dati Dinamu. Nastavljam naporno trenirati i raditi. Fokusiran sam samo na utakmice, ne razmišljam o tome tko će doći, o možebitnim pojačanjima. Ako netko i dođe imamo dovoljno utakmica za svakog igrača. Svi znamo kakav ritam nas čeka od sljedećeg tjedna, a i sam trener je rekao nekoliko puta koliko su nam bitni svi igrači zbog rotacije.

Plaši i li vas mogućnost da se prodaju Livaković, Petković, Šutalo ili Ivanušec? Sva četvorica ili netko do njih? Bi li Dinamo bez njih mogao obraniti naslov prvaka Hrvatske?

⁃ Svaka momčad koja ostane bez takvih igrača imala bi težak zadatak da ih nadomjesti. Kroz povijest Dinamo je svake godine ostajao bez sjajnih igrača, ali se uvijek snašao i pronašao sjajne zamjene koje su kroz nekoliko sezona također postali sjajni igrači. Ne bojim se za Dinamo. Volio bih kao i svi da dečki ostanu s nama, ali opet znam kakvo je tržište danas i znamo da Dinamo živi od prodaje. Kako god bude uvjeren sam da će klub reagirati na najbolji mogući način - zaključio je Dario Špikić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 19:33