OD NJEGA PUNO OČEKUJU

Veliko pojačanje Hajduka samo za SN: Evo zašto sam odabrao baš ovaj klub, mogao bih se naviknuti na trofeje

‘Prije nego što sam došao, provjerio sam sve o klubu. Znam da se naslov čeka već 18 godina...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. srpanj 2023. 18:22

Yassine Benrahou, 24-godišnji marokanski playmaker Hajduka, simpatičan je sugovornik. Francuski je njegov prvi jezik, ali služi se i engleskim. I to nije na "little". Dobro se sporazumijeva, dapače, ugodno priča. Yassi, za prijatelje u svlačionici.

- Tako su me prozvali čim sam došao, pa je ostalo - kaže nam skromni Marokanac.

Kakve su impresije nakon šest mjeseci u bijelom dresu?

- Lijepih šest mjeseci sam proveo u Hajduku. Odlično je sve prošlo, sviđa mi se momčad, sviđa mi se grad. Igrali smo dobro, uzeli smo trofej, sretan sam zbog polusezone koju sam odigrao. Ali, isto tako znam da trebamo biti još bolji.

Benrahou je stigao iz francuskog drugoligaša Nimesa, na početku je bilo dosta skepse glede pitanja koliko će pomoći Hajduku. Je li pojačanje ili prinova, špekuliralo se prvih mjesec dana. Ali, kasnije je Benrahou potvrdio da nema mjesta sumnji. Kakva su bila vaša očekivanja kada ste dolazili u Hajduk? I zašto ste izabrali Hajduk?

- Kada sam počeo razgovarati s mojim agentom, provjerio sam sve o klubu i navijačima. Ljudi koji znaju nogomet svjesni su da je Hajduk bio i ostao veliki klub. Ali isto tako je istina da nije na mjestu koje se očekuje. Znam da se naslov prvaka čeka već 18 godina.

Kompletnu karijeru do angažmana u Hajduku proveo je Benrahou u Francuskoj. U mlađim kategorijama igrao je u Akademiji Bondy zajedno s Mbappeom. Nije imao nikakvih dodirnih točaka s hrvatskim nogometom. Što ste znali o Hrvatskoj, o nogometu u zemlji u koju dolazite?

- Moram priznati, nisam znao puno stvari. Međutim, kao navijač i nogometni zaljubljenik znao sam da Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika, a reprezentacija je jednom osvojila drugo, a dvaput treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Kada imate na umu tako velike rezultate, onda vam je jasno da se radi o nogometnoj naciji. Nisam puno razmišljao, prihvatio sam ponudu odlaska u Hajduk.

Kako ste doživjeli HNL protekle polusezone?

- Iznenadio sam se s ligom, jer većina klubova želi igrati. Neću pritom ligu uspoređivati s francuskim prvoligašima. U Francuskoj je 20 klubova, u Hrvatskoj samo 10, ali francusko prvoligaško društvo je više temeljeno na atleticizmu. Momčadi su tjelesno spremnije, međutim u HNL-u se više teži nadigravanju.

Kako ste doživjeli Marka Livaju?

- Svi znamo sve o njemu. Ne trebam o tome ni govoriti, jer njegov nogomet govori za njega. Veliki je igrač, reprezentativac. I to nije to slučajno. Napravio je velike stvari i zaista je lako igrati s njim. Priča jezikom nogometa, a to je najljepše za suigrače. Međutim ne mogu vam reći kako bi se snašao u francuskom nogometu, trebao bi otići u tamošnju ligu pa bismo dobili odgovor na to pitanje.

Prije Hajduka seniorski nogomet igrao je Benrahou u Bordeauxu i Nimesu, koji su bili najbolji trenuci dosadašnje karijere?

- Kada potpišete prvi profesionalni ugovor, kada počnete sa svojim klubom, svaki je taj trenutak prekrasan. Bordeauxu pripadaju moji najbolji trenuci karijere prije dolaska u Hajduk.

Zašto ste iz Bordeauxa pred tri i pol godine preselili u Nimes?

- Kao i svaki mladi igrač, želio sam više minuta. S 21 godinom borio sam se za veću prisutnost na travnjaku.

Čim je prešao u Nimes, zabio je i pogodak koji još uvijek pamti.

- Da me netko pita koji mi je najljepši pogodak u karijeri, uvijek bih izabrao slobodni udarac u debiju za Nimes.

Pogodio je slobodni udarac u trećoj minuti sudačke nadoknade za potvrdu pobjede (2:0) protiv Reimsa. Tako je Benrahou krenuo u Nimesu. U Hajduku je trebao vrijeme adaptacije. Prvih mjesec dana nije bilo na razini koju su navijači očekivali.

- Ali, vjerujte mi, nisam nezadovoljan. Trebalo je malo vremena za aklimatizaciju, za uklapanje u novu sredinu.

Prilikom dolaska Marokanca u Hajduk razgovarali smo s francuskim kolegama koji se nisu mogli načuditi zašto je Benrahou izabrao odlazak u jednu, za njega, sasvim novu ligu.

- Znam da je bilo upitnika oko mog izbora, ali dobro sam sve proučio prije dolaska u Hajduk. Projekt je bio baš po mojoj mjeri. Na početku mi je trebala adaptacija, igrao sam po 10-20 minuta, međutim s vremenom se sve promijenilo. Nemam nikakvih loših uspomena sa starta u Hajduku.

Koja vam je utakmica ostala u srcu, koja vam je najdraža u proteklih šest mjeseci u bijelom dresu?

- Ima nekoliko utakmica, ali nekako mi je najbolja zadnja sa Šibenikom na našem stadionu. Pogodak i asistencija, to je učinak kakav češće želim. Ali, kada sve zbrojim, iz prve polusezone najvažniji je trofej.

Prvi u karijeri 24-godišnjeg Marokanca. Kako ste proslavili osvojeni Kup s Hajdukom?

- Iskreno, dugo nisam bio svjestan da sam osvojio trofej. Bio mi je prvi u karijeri, još nemam tu naviku osvajanja. Ali, mogao bih se s Hajdukom naviknuti na trofeje. Sljedeće godine moramo donijeti još nešto navijačima.

Odlična iskustva po gradu Splitu ima Benrahou. Od siječnja je stanovnik grada pod Marjanom. Živi kod glavne bolnice i najbolje poznaje relaciju do stadiona.

- Grad mi se zaista dopada, ali nisam puno vidio od Splita. Moj kvart mi je najdraži.

I u njegovom kvartu puno je navijača Hajduka kao i u svim splitskim četvrtima. I ne samo splitskim. Ali, Benrahou je u susretima sa svojim susjedima osjetio kako se živi za Hajduk.

- Pozdravljaju me, čestitaju, Svi me prepoznaju i, moram naglasiti, puni su ljubavi i respekta prema Hajduku.

Navijači su i nestrpljivi.

- Znam, moramo nešto dobrog napraviti sljedeće sezone, a pritom mislim da bi nam start u sezonu mogao biti ključno razdoblje. Igramo s najjačim protivnicima, tu će se vidjeti u kojem ćemo smjeru krenuti.

Velike su ambicije također u Europi.

- Igrao sam jednom europske kvalifikacije s Bordeauxom. Puno i ja očekujem ovog ljeta s Hajdukom.

Koja je generalna nogometna ambicija?

- Igrati u nekoj od liga na vrhunskoj razini, ali sada sam primarno fokusiran na Hajduk.

Benrahou ima dvostruko državljanstvo, Maroka i Francuske. Koja je ambicija na nivou reprezentacije?

- Ne bih o tome pričao, igrat ću najbolje svoj najbolji nogomet pa što bude. Nemam opterećenje, budem li pravi onda će se lako o tome razmišljati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 17:06