VOJKO BASIC Cropix
NAJVEĆI DERBI

VIDEO: Dinamo izvukao remi iz penala nakon intervencije VAR-a, uvrede i crveni na Poljudu!

Modri su protiv Hajduka u 14. kolu odigrali 1:1 i time ostali vodeći s osam bodova prednosti
Piše: Jurica Radić, SNObjavljeno: 21. listopad 2022. 20:39

HAJDUK - DINAMO 1:1 (Livaja 27‘/Petković 72‘ p.)

HAJDUK (4-2-3-1): Sentić - Mikanović (od 86. Lovrencsics), Awaziem, Elez, Melnjak - Vuković (od 80. Atanasov), Fossati (od 60. Grgić) - Sahiti (od 60. Mlakar), Krovinović, Biuk (od 86. Čolina) - Livaja

Klupa: Subašić, Čolina, Borevković, Simić, Grgić, Šarić, Atanasov, Pukštas, Krolo, Lovrencsics, Mlakar, Prpić

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, J. Šutalo, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić (od 60. Bočkaj), Baturina (od 90. Ristovski), Oršić (od 60. Ivanušec) - Petković (od 85. Drmić)

Klupa: Zagorec, Ivanušec, Bočkaj, Ristovski, Drmić, Marin, Theophile, Dilaver, Menalo

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 30,000. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)


Na kraju svakome po bod za istu bodovnu razliku najvećih rivala nakon splitskog derbija. Hajduku je uvjerljivo pripalo prvo poluvrijeme, Dinamu drugo. Bijelima nije bilo dovoljno 60 minuta kvalitetne igre visokog intenziteta, Dinamo je u nastavku iskoristio pad i povlačenje hajdukovaca.

Modri su ostali na osam bodova prednosti, a Hajduk se može hrabriti činjenicom da je momčad odigrala najbolju utakmicu otkad je Karoglan na klupi Bijelih. Dojam je da je Dinamo ipak odigrao "doziranu" utakmicu s mislima na Ligu prvaka sljedećeg tjedna.

>>> SVE POGOTKE S DERBIJA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Hajduk je Dinamo stavio u podređenu poziciju u prvih 45 minuta. Totalnu dominaciju ne oslikava samo rezultat, vodstvo 1:0, već i statistika. Modri su imali jalovi posjed (54-46), ali bez udarca u okvir. Tek jedan udarac prema Sentiću uputili su u prvom dijelu što jasno potvrđuje koliko je nemoćno izgledao Čačićev sastav. S druge strane, Hajduk odlučan i ambiciozan sa sedam udaraca prema Livakoviću, od čega dva u okvir vrata.

image
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Bijeli su izgledali kao momčad iz prošle sezone. Čvrsto, kompaktno i što je najvažnije, ofenzivno postavljeno. Od prve minute su Dinamo zaustavili u središnjici igrališta s defanzivnim blokom u kojem su prednjačili Vuković i Fossati, a pomagali im i ostali suigrači, prije svih Krovinović koji je neutralizirao Mišića.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk je strpljivo napadao, selio igru i loptu u kazneni prostor Livakovića dok nije dočekao svoju prigodu. Baš kako to često biva, potpuno sam je ostao najbolji strijelac HNL-a. Kako baš Livaja, a na njega svi paze? Pitanje je uvijek isto, ali zato je Livaja klasa za koju nema odgovora. Ni načina čuvanja. Izmaknuo je pažnji čuvara, kompletne obrane i našao se u nebranjenom prostoru na drugoj vratnici.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Vodstvo iz sredine poluvremena nije probudilo usnuli Dinamo. Dapače, imao je Hajduk još jednu veliku prigodu. Preko Livaje u matnu situaciju stigao je Vuković koji je s četiri metra iskosa pucao ravno u Livakovića u 41. minuti. Korektor vezne linije imao je sjajnu prigodu okruniti svoju igru, ali još više gurnuti Bijele prema pobjedi na isteku prvog dijela. No, zadovoljni su ipak bili navijači.

image
ANTE CIZMIC Cropix

‘Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu‘, ispratila je Torcida igrače Hajduka na poluvremenu koje su Bijeli odigrali iznad očekivanja. Ili su im možda u tome pomogli blijedi i neaktivni gosti? Istina je dakako uvijek u sredini, jer staro je pravilo da se igra koliko ti protivnik dopusti. Agresivni i rezolutni Hajduk nije Dinamu ništa dopustio u prvom dijelu.

image
VOJKO BASIC Cropix

Za nastavak nije Čačić odmah posegnuo za izmjenama premda se očekivalo da će već izlaskom iz svlačionice pokušati unijeti svježu krv u anemičnu momčad. Ali, i bez promjena s klupe, počeo se dizati Dinamo, u 56. minuti Oršić je uputio prvi udarac u okvir koji je Sentić izvadio iz desnog donjeg kuta.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Nakon sat vremena igre treneri su počeli povlačiti poteze. Sahitija je zamijenio Mlakar, a Fossatija Grgić. Ante Čačić je mijenjao krila, u igru poslao Ivanušeca umjesto Oršića, dok je Bočkaj zamijenio Špikića. Nije time utakmica dobila na zanimljivosti.

Dapače, gledali smo dugo razdoblje "mrvljenja" igre u sredini. Nadmetanja u kojem su oba suparnika teško pronalazila koridore kroz koje bi ugrozili Sentića, odnosno Livakovića. Ali, bilo je evidentno da je Hajduk spustio ritam iz prvog dijela.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Izjednačenje nije "mirisalo", nije Dinamo toliko snažno pritisnuo, međutim bila je dovoljna i jedna pogreška Awaziema da se Pajač odluči za kazneni udarac. Petković je sigurnom realizacijom vratio Dinamo u comfort zonu, priuštio je Modrima ugodnu situaciju, a Karoglana natjerao na razmišljanje kojim putem do pobjede.

Koliko je Dinamo bio inferioran u prvom dijelu, toliko je Hajduk imao podređenu ulogu u nastavku. Bez udarca prema vratima (dva prema golu) s posjedom od 31%. Brojke su jasne, Hajduk je u drugom dijelu izgubio moć i to ga je koštalo pobjede.

image
ANTE CIZMIC Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+5‘ - Bočkaaaj! Izgledao je opasno njegov projektil s vrha šesnaesterca, ali zapravo otišao je visoko na tribine taj pokušaj...

90‘+5‘ - Žuti karton dobio je Robert Ljubičić zbog prekršaja.

90‘+4‘ - Grgić je jurnuo u kontru, imao je i boljih rješenja, no odlučio se na udarac iz daljine koji lakoćom hvata Livaković.

90‘ - Igrat će se čak osam minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Taktička izmjena kod Dinama - Ristovski umjesto Baturine.

87‘ - Šansa Hajduka! Iako se opet ne vidi gotovo ništa od nove dimne zavjese, ponovljena snimka pokazuje da je Mlakar bio u izglednoj poziciji, ali blokira ga pravovremeno netko od Dinamovih braniča.

image
VOJKO BASIC Cropix

86‘ - Odmah Karoglan uvodi još dvojicu. Čolina i Lovrencsics zamijenit će Stipu Biuka i Dinu Mikanovića.

85‘ - Reagira i Čačić - izlazi strijelac Petković, mijenja ga Josip Drmić.

82‘ - Izvrsna Šutalova reakcija... Mlakar je dijagonalom tražio Biuka, a Dinamov ga stoper maestralno ‘pročitao‘ i presjekao njegov pas te time spriječio gotovo siguran pogodak.

80‘ - Ulazi Jani Atanasov umjesto Josipa Vukovića.

75‘ - Posjed lopte je 59 % - 41 % u korist Dinama.

74‘ - Šutalo ruši Livaju i dobiva žuti karton.

>>> PETKOVIĆEV IZJEDNAČUJUĆI POGODAK I SITUACIJU UOČI JEDANAESTERCA POGLEDAJTE OVDJE <<<

72‘ - GOOOL! Sentić u jednu, Petković sigurno u drugu stranu - Dinamo je izjednačio na Poljudu!

70‘ - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Pajač je pogledao snimku i odlučio da je Awaziemovo držanje rukama dovoljno za najstrožu kaznu, usput je Nigerijac dobio i žuti karton! Čuju se salve zvižduka i uvreda s Poljuda, a pomoćni trener Goran Karoglan dobio je i crveni karton!

image
VOJKO BASIC Cropix

68‘ - PREGLEDAVA SE VAR! Petković je pao ispred peterca u duelu s Awaziemom, Pajač je prvo pokazao da se igra dalje, a zatim je stao i pričekao reakciju VAR sobe.

Ide Pajač samostalno pogledati snimku!

65‘ - Nastavlja se derbi uz blagu dominaciju Modrih, ali bez većih prigoda. S velikim oprezom igraju obje momčadi.

63‘ - Traje kraći prekid zbog gustog dima koji je nastao nakon bakljade na poljudskim tribinama. Na travnjaku se apsolutno ništa ne vidi.

image
ANTE CIZMIC Cropix

60‘ - Po dvije zamjene sa svake strane. Karoglan uvodi Mlakara umjesto Sahitija i Grgića umjesto Fossatija. Kod Dinama ulaze Bočkaj i Ivanušec, izaći će Špikić i Oršić.

57‘ - Raste Dinamo iz minute u minutu... Petković je izuzetno pokretljiv, često mijenja poziciju sa Špikićem, a Baturina je sada sjajno ubacio za Oršića koji opasno šutira ljevicom, odlazi to od bloka u korner.

56‘ - Prva veća šansa Dinama! Oršić je opalio iskosa, iz one ‘svoje‘ pozicije - gađao je bliži kut koji Sentić spremno zatvara!

55‘ - Dinamo izgleda konkretnije u nastavku, iako Hajduk i dalje stoji dobro, strpljivo vreba svoje šanse bez ulaska u nepotreban rizik.

50‘ - Sijevnula je kontra nakon što je Sahiti oduzeo posjed Oršiću, no zatim Mišić prekršajem zaustavlja Fossatija. I opet hajdukovci traže karton, Pajač bez odgovora.

46‘ - Vraćamo se na Poljud. Nema promjena ni u jednom ni u drugome sastavu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Apsolutna dominacija Hajduka u prvome poluvremenu Vječnoga derbija. Modri su ostali na jednoj jedinoj poluprilici - onoj Mislava Oršića s dvadesetak metara. Upornim i agresivnim presingom nadigrali su igrači splitske momčadi Čačićeve nogometaše. Za zasluženo vodstvo Bijelih pobrinuo se Marko Livaja, mrežu je zatresao nakon Krovinovićeva kornera i Melnjakove asistencije, a prepuni je Poljud eruptirao. Pomoćni trener Goran Karoglan najavio je da na početku drugoga dijela neće biti promjena, za razliku od Alena Peternaca koji je izrazio nezadovoljstvo ovakvom igrom Dinama.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45‘ - Petković dugačkom dijagonalom traži Oršića, no Sentić je brži na toj lopti. Slabašan je ovo odgovor Modrih.

41‘ - Strašna šansa Hajduka! Livaja je zavrnuo jednu povratnu na peterac gdje se Josip Vuković izborio za posjed između Mišića, Perića i Šutala, opalio je ‘špicom‘, a Livaković uz mnogo muke obranio taj zicer! Potpuno je nadigran Dinamo u prvome dijelu...

35‘ - Krovinović iz kornera traži Livaju u petercu, Šutalo u posljednji trenutak izbija u novi korner. Šesti po redu.

33‘ - Livaja već po tko zna koji put leži na travnjaku nakon duela s nekim od Dinamovih braniča, ovaj put je u pitanju bio Dino Perić. Traže hajdukovci opomenu za nogometaše Modrih, Pajač zasad samo smiruje tenzije.

image
VOJKO BASIC Cropix

27‘ - GOOOL! Krovinović je izveo korner i pronašao Melnjaka koji u padu daje na suprotnu vratnicu gdje se nečuvan našao Livaja i poentirao za 1:0! Eruptirale su poljudske tribine...

>>> LIVAJIN POGODAK ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE

24‘ - Prvi pravi udarac Dinama prema golu - Oršićev projektil s oko 20 metara prohujao preko grede Sentićeva gola.

22‘ - Pada Livaja u duelu sa Šutalom! Ponovno Sahiti dobro centrira u peterac, Livaja je uspio uputiti udarac preko gola, no sapleo se o noge Dinamova braniča - tražili su svi hajdukovci najstrožu kaznu, a sudac Pajač pokazao je da nema reakcije VAR sobe.

image
ANTE CIZMIC Cropix

21‘ - Biuuuuk! Na Sahitijev centaršut mladi krilni napadač Hajduka glavom gađa preko gola.

18‘ - Uzvraćaju dinamovci... Nakon upitnoga kornera koji je Oršić izborio u duelu s Mikanovićem, skočio je najviše Šutalo, no uz faul u napadu.

14‘ - Šansa Bijelih! Šutirao je Melnjak s dvadesetak metara, blokira ga Šutalo.

image

Josip Vuković

VOJKO BASIC Cropix

13‘ - Traje ofenziva Hajduka. Vukovićev centaršut odbio je Perić u novi korner za Bijele.

7‘ - Krovinović traži Awaziema u šesnaestercu, uspijeva raščistiti Dinamova obrana ovu potencijalno neugodnu situaciju.

5‘ - Podjednako agresivno krenule su obje momčadi u derbi. Visokim presingom traži se kontrola posjeda, zasad Hajduk ima blagu prednost nošen bučnom podrškom poljudskih tribina. Awaziem je tražio Livaju jednom dugačkom loptom, ipak u zaleđu se našao istureni ofenzivac Bijelih.

18.00: Počeo je Vječni derbi na Poljudu! Kapetan Bijelih Marko Livaja pokrenuo je loptu s centra. Glavni je sudac Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline.

image

Ante Čačić i Mislav Karoglan

VOJKO BASIC Cropix


>>> 17:30: I poljudske su tribine već solidno popunjene. U svečanoj su loži i predsjednik HNS-a Marijan Kustić te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. S nestrpljenjem se iščekuje početak ‘vječnog derbija‘.

image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix
image
VOJKO BASIC Cropix

>>> 16.45: Stigli su sastavi!

U splitskoj momčadi neće biti nedovoljno oporavljenih Nikole i Lovre Kalinića. Na vratima će stajati 21-godišnji Karlo Sentić, dok će u veznome redu startati Josip Vuković umjesto očekivanog Anthonyja Kalika.

Trener Modrih Ante Čačić odlučio je na klupi ostaviti Luku Ivanušeca, a priliku će dobiti Martin Baturina. Odmorit će i ozljedama načetog Stefana Ristovskog umjesto kojega će startati iranski desni bek Sadegh Moharrami.

>>> 16.30: Splitski će stadion opet biti prepun, rijeke navijača slijevaju se prema ‘poljudskoj ljepotici‘...

image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix

image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix
image
JAKOV PRKIC Cropix

image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix
image
DUJE KLARIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 05:52