DUJE KLARIC Cropix
SLAVLJE NA POLJUDU

VIDEO: Dominantni Hajduk napunio mrežu Osijeka u derbiju, Bijelima ovako nešto nije uspjelo sedam godina

Gosti su mogli proći i gore, u Splitu se u 34. kolu pojavila samo jedna momčad
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. svibanj 2023. 18:52

HAJDUK - OSIJEK 3:0 (Awaziem 26., Melnjak 50., Mlakar 62.)

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić - Sigur, Borevković, Awaziem ⚽, Melnjak ⚽ - Pukštas (od 84. Fossati), Krovinović (od 84. Grgić) - Sahiti (od 71. Brajković), Benrahou (od 79. Ćubelić), Mlakar ⚽ (od 71. Anello)- Livaja

OSIJEK (4-2-3-1): Malenica - Omerović, Čeberko, Barišić, Jurčević - Fiolić (od 81. Špoljarić), Jugović - Gržan (od 56. Lovrić), Caktaš (od 64. Nejašmić), Bukvić - Mierez


Hajduk je spreman za finale Kupa, Bijeli su u najboljoj proljetnoj utakmici na Poljudu deklasirali Osijek. Definitivno Lekinom Hajduku odgovara Osijek bez obzira s kojim trenerom igraju nogometaši kluba iz grada s Drave. Jer, pobijedio je Leko ovog proljeća svu trojicu, Pomsa, Perkovića i Tomasa. Dobru formu najavljenu u Kranjčevićevoj Bijeli su potvrdili superiornom novom "tricom". Pritom su i petu utakmicu u nizu ostali bez primljenog pogotka, ukupno je Lučić već 464 minute nesavladan. S druge strane Osječani su potpuno razočarali, prvi opasniji udarac prema splitskim vratima uputili su gosti preko Nejašmića u 80. minuti u trenucima kada je utakmica već odavno bila rezultatski riješena. Deprimirajuće loš Osijek imat će veliku borbu za europske pozicije do kraja sezone.

Pogotke s Poljuda pogledajte OVDJE

Osijek je na Poljud došao sa "živom" natjecateljskom ambicijom, Hajduk sa već osiguranim drugim mjestom, ali prema prikazanom u prvom poluvremenu izgledalo je kao da je Bijelima utakmica puno bitnija nego gostima.

Krenulo je taktički oprezno, u 20 minuta nitko nije zapucao prema vratima. Shodno tome ni u okvir, ali onda je sve najbitnije iz prvog dijela stalo u tridesetak sekundi, u dva kornera najboljeg pojedinca dvoboja, Yassine Benrahoua. Prvi je korner završio na glavi Awaziema u 25. minuti kada je udarac nigerijskog stopera sa gol-linije pored lijeve vratnice izbacio Omerović. Nisu navijači ni prežalili prigodu, a Bijeli su već u novom korneru poveli 1:0. Opet je nabacio Marokanac, a Nigerijac zabio udarcem nogom zahvaljujući iznimno lošoj reakciji kompletne obrane Osijeka. Nedopustivo za ozbiljnu momčad, jer lopta je iz kornera prošla kroz "srce" kaznenog prostora, a da pritom nitko nije uspio očistiti opasnost.

Bijeli su imali posjed, u potpunosti su kontrolirali utakmicu, a prijetili su uglavnom iz prekida. U 40. minuti ponovno je Marokanac izveo udarac iz kuta, a ovog puta skočio je Livaja čiji je udarac sa sedam metara glavom na putu prema vratima opet skinuo desni bek Omerović. Tri minute kasnije Benrahou je iz slobodnog udaraca s lijeve strane ubacio oštar centaršut u kazneni prostor, a Mlakar sa sedam metara uspio samo okrznuti loptu koja je otišla pored lijeve vratnice. Hajduk u prvom dijelu nije briljirao, ali Bijeli su uputili tri udarca u okvir vrata Malenice, dok je nemoć Osijeka najbolje oslikao podatak sa dvije nule. Bez udarca prema vratima, bez udarca u okvir. Smrzavao se vratar Lučić u prvih 45 minuta na neugodnom levantu, hladnom jugu kako se to voli reći u Dalmaciji. Osijek bez agresije u sredini, bez ideje u napadu kako zaprijetiti vratima Hajduka, do poluvremena u izdanju kakvom smo momčad s Drave najčešće i viđali ovog proljeća.

Početak drugog dijela nije ponudio ništa novo u odnosu snaga na travnjaku, dapače, Hajduk je bivao još odlučniji u namjeri da poveća vodstvo. I nije Bijelima dugo trebalo, već u 50. minuti Melnjak je povisio na 2:0 s tim da je Mlakar minutu ranije na ubačaj Sahitija promašio čisti "zicer" sa četiri metra. Hajdukovci su u prvih 15 minuta nastavka gurnuli Osječane u "knockdown",

U 55. minuti sjajna lopta u prostor, Benrahou za Mlakara, ali obranio je Malenica. Prvi udarac prema vratima Lučića Osječani su uputili u 59. minuti, ali prolom zvižduka začuo se na Poljudu kada je Caktaš sa 14 metara zapucao loptu visoko preko vrata Hajduka. Samo dvije minute potom Mlakar je stavio pečat na pobjedu Bijelih i dalje je sve bilo u revijalnom tonu.

Lagano, rasterećeno, bez stresa. Osječani su u drugoj minuti sudačke nadoknade preko Špoljarića pogodili vratnicu propustivši prigodu za počasni pogodak. Na kraju, najlakše ostvarena pobjeda na Poljudu u mandatu Ivana Leke.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE Hajduk upisuje nova tri boda dominantnom 3:0 pobjedom nad Osijekom. Sačuvanom mrežom, Bijeli su obnovili uspjeh star sedam godina - sada broje pet vezanih utakmica bez primljenog pogotka u HNL-u, što im je posljednji put pošlo za rukom 2016. godine. Hajduk je drugi s 65, a Osijek ostaje četvrti s 46.

90+2‘ Trese se vratnica za kraj! Špoljarić je opucao, a Awaziem skrenuo loptu u stativu. Slijedio je pokušaj Miereza iz odbijene lopte, ali preko gola.

90‘ Igrat će se tri minute nadoknade.

86‘ Mierez je zakasnio na nisku loptu s lijeve strane i propustio zabiti utješni pogodak za Osijek.

80‘ Nejašmić je silovito potegao s distance, prohujala je lopta pored vratnice. Ostaje 3:0 za domaćine.

79‘ Benrahou izlazi iz igre uz ovacije s tribina. Večeras je Marokanac odigrao odličnu utakmicu i istaknuo se s razigravačkim sposobnostima, što je Torcida nagradila aplauzom. Ćubelić će na njihovo mjesto.

image

Benrahou

JOSKO SUPIC Cropix

77‘ Održi li Hajduk čistu mrežu, a sve upućuje na to da će se to dogoditi, bit će im to prva serija od pet utakmica bez primljenog pogotka u nizu još od 2016. godine.

71‘ Mierez je šutirao glavom nakon kornera, ali nije naciljao u okvir gola. Nakon toga, Brajković ulazi u igru na mjesto Sahitija, a Anello će umjesto Mlakara.

69‘ Nešto više od 10 tisuća gledatelja večeras prati derbi na tribinama Poljuda.

62‘ GOOOOL! Mlakar zabija za 3:0 Hajduka! Sjajno je Mlakar potegao lijevicom iz ukošene pozicije u suprotni kut. Čini se da je Malenica dirao loptu, ali nije mogao zaustaviti silovit udarac drugog najboljeg strijelca Hajduka. Mlakaru je pomogao i Jugović, koji je u pokušaju da otkloni opasnost glavom praktički asistirao napadaču Bijelih.

59‘ Caktaš je pokušao s ruba 16-erca nakon što se Mierez borio s Awaziemom. Udarac odlazi daleko iznad gola, a Poljud je svog bivšeg igrača "počastio" zvižducima.

image
DUJE KLARIC Cropix

58‘ Još jednom se Hajduk opasno približio malenici. Sahiti je potegao s 10-ak metara nakon gužve i odbijenih lopti u 16-ercu, ali samo u blok.

56‘ Lovrić ulazi u igru na mjesto Gržana.

54‘ Nova šansa za Hajduk! Mlakar je opalio iskosa nakon što je Benrahou "podvalio" loptu u kazneni prostor, no pogađa Malenicu.

image
DUJE KLARIC Cropix

50‘ GOOOOL! Melnjak zabija za 2:0 Hajduka! Melnjak je započeo akciju dodavanjem ka Mlakaru, koji šalje u sredinu prema Pušktašu. Mladi hajdukovac opucao je u osječki blok, a na odbijenu loptu naletio je Melnjak i udarcem u desni kut udvostručio vodstvo domaćina s Poljuda.

49‘ Mlakaj je opucao s peterca nakon oštrog ubačaja Sahitija s desna, ali loše je zahvatio loptu i poslao ju "nebu pod oblake". Hajduk je življe ušao i u drugo poluvrijeme.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme na Poljudu!


KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45‘ Igrat će se minuta sučeva dodatka.

44‘ Mlakar je najviše skočio na Benrahouv centaršut iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi pored gola.

40‘ Još jednom Osječani nadomak gol-linije čiste loptu! Benrahou je ubacio iz kornera, Livaja je najviše skočio, a opet se Omerović našo na pravom mjestu.

image
DUJE KLARIC Cropix

37‘ U izostanku uzbuđenja na poljudskom travnjaku, spomenimo da je stoper Awaziem sada treći najbolji strijelac Hajduka u ligaškoj domeni s pet postignutih golova. Ove sezone više su zabili samo Mlakar (8) i Livaja (19).

32‘ Osijek je zavladao posjedom nakon primljenog gola, ali teško dolazi do opasne zone domaćina.

26‘ GOOOOOL! Awaziem je zabio za 1:0 vodstvo Hajduka! Benrahou je ubacio iz kuta, nitko nije ispravno reagirao, pa je lopta stigla do Awaziema, koji s ruba peterca neobranjivo poteže desnicom za vodstvo Bijelih. Silovit udarac braniča Hajduka, "rasporio" je mrežu gostiju.

25‘ Opasna šansa pred Malenicom! Nakon ubačaja Benrahoua, Awaziem je bio najviši u skoku, a Omerović je s crte skinuo loptu!

24‘ Fiolić je očistio jedan oštar ubačaj domaćina s desne strane. Bit će korner, može li Hajduk nešto konkretno izvesti iz prekida?

image
DUJE KLARIC Cropix

22‘ Izrazito slabašan tempo u prvih 20-ak minuta. Hajduk je potpuno bezopasan, Osijek ne izgleda ništa motiviranije iako je veći ulog dolazi s njihove strane stola. Gledamo bezidejne promjene strane, manjak rizika i tek jedan udarac (izvan okvira) prema vratima u režiji Osijeka.

16‘ Prvo je Melnjak ubacio s lijeve strane, a onda i Livaja sa suprotne, ali nijedna lopta nije pronašla igrače u bijelom.

14‘ Evo prvog udarca na utakmici! Fiolić je ubacio iz kornera, a Barišić je najviši u skoku, no gađa u blok. Bit će novi korner.

10‘ I dalje bez pravog udarca prema vratima... Tu i tamo ukaže se kakav bezopasan ubačaj, dojam je da u početnoj fazi nedostaje ideje i kreativnosti.

5‘ Nismo vidjeli ozbiljnu šansu u prvim minutama, Osijek trenutno plete mrežu pred kaznenim prostorom Hajduka, ali ne stvara opasnost pred Lučićem.

1‘ Počinje ogled Hajduka i Osijeka na Poljudu! Gosti su prvi s loptom.

Linker
18. svibanj 2024 17:09