DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
BIJELI UVJERLJIVI

VIDEO: Hajduk na krilima Marka Livaje uništio Goricu! Pogledajte i debitantski gol novog pojačanja Bijelih

Splićani su u 22. kolu HNL-a s 4:0 slavili protiv Gorice i privremeno zasjeli na drugo mjesto
Piše: Toni Roić/Sportske novostiObjavljeno: 05. veljača 2022. 16:57

GORICA - HAJDUK 0:4 (Ferro 3', Livaja 39' p., 82', Mlakar 57')

GORICA (4-2-3-1): Kotarski - Mitrović, Steenvoorden, Krizmanić, Keita - Suk (od 77. Stojanovski), Babec - Delfi (od 46. Dvorneković), Kalik (od 62. Pršir), Lovrić - Dieye (od 46. Da Cruz)

HAJDUK (3-5-2): Kalinić - Katić, Elez, Ferro (od 86. Simić) - Lovrencsics (od 75. Mikanović), Grgić, Atanasov (od 75. Sahiti), Krovinović, Melnjak (od 46. Čolina) - Livaja, Mlakar (od 60. Ljubičić)

VELIKA GORICA - Gradski stadion HNK Gorica. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)


Valdas Dambrauskas vratio se u Veliku Goricu kao trener Hajduka, savršeno pripremio utakmicu, motivirao svoje igrače do maksimuma i u furioznom izdanju Splićani su svladali Goricu s uvjerljivih 4:0. Osim tri boda, velika stvar za Hajduk su i odlični debitantski mastupi Ferra i Lukasa Grgića, koji će definitivno biti velika pojačanja u borbi za naslov prvaka, koji se u Splitu čeka 17 godina. Nastavi li s prezentacijama sličnim ovoj u Velikoj Gorici i u sljedećim utakmicama, Hajduk će se za njega definitivno boriti do posljednjeg kola.

Start iz snova portugalskog stopera Ferra, punim imenom Francisco Reis Ferreira, koji je ovoga tjedna stigao na posudbu iz lisabonske Benfice. U 3. minuti došao je u šesnaesterac Gorice i poslije ubačaja Filipa Krovinovića sjajno glavom probio vratara Kotarskog za vodstvo Splićana.

Nisu gosti mogli ni poželjeti bolji uvod, vodstvo ih je odmah psihološki rasteretilo i stavilo u položaj da ne moraju žuriti, a na trenutke jak vjetar prilično je ometao kontrolu lopte i uticao na preciznost dodavanja. Dambrauskas se odlučio za igru s tri stopera u formaciji 3-4-1-2, pa je tako Ferro i dobio priliku za debi, kao i Lukas Grgić u veznom redu, ovozimsko pojačanje iz austrijskog LASK-a.

Dok se Gorica još nije snašla od početnog šoka, mogao je Hajduk i povećati prednost u 11. minuti. Marko Livaja je iskoristio lošu reakciju obrane domaćina, na lijevoj strani je uzeo loptu i krenuo prema Kotarskom, ali ovaj je ušao u udarac i spriječio najgore.

Dvije minute potom Gorica je imala zicer za izjednačenje. Loptu je dugo vukao Lovrić, a onda u šesnaestercu uposlio Delfija, koji je mogao i pucati, ali se odlučio na dodavanje za Matara Dieyea. On je bio na petercu, ali loptu nije uspio zahvatiti. Još jednu dobru priliku imali su domaćini u 22. minuti, opet je Lovrić ubacio, ovaj put s desne strane, a Kalik je pokraj braniča gostiju uspio zahvatiti loptu, ali je otišla zamalo pokraj vrata.

Hajduk je strpljivo čekao priliku za novi bljesak, a u 37. minuti dočekao je kazneni udarac kojeg je igranjem rukom skrivio Steenvoorden. Sudac Pejin prvotno to nije primjetio, ali jest VAR. Tako je nakon dva jedanaesterca u Šibeniku, Hajduk i treći kazneni udarac u nastavku sezone zaradio nakon video provjere. Livaja ove sezone nije promašio s bijele točke, pa ni Kotarskom nije ostavio izgleda za obranu. Velikih 2:0 na poluvremenu najavilo je da gosti neće imati problema u Turopolju kao što su imali prošlih godina.

Na početku drugog dijela strateg domaćih Krunoslav Rendulić zamijenio je Dieyea i Delfija, a ubacio Cruza i Matiju Dvornekovića, koji je kao najstariji igrač Gorice igrao u svim utakmicama protiv Hajduka kroz četiri sezone. Pokušala je Gorica napraviti pritisak i doći barem do smanjenja zaostatka, ali dva pokušaja Lovrića u 48. i 54. minuti sigurno je zaustavio vratar Lovre Kalinić.

Utakmica je definitivno prelomljena u 56. minuti kada je Livaja pronašao Mlakara, a ovaj pogodio za 0:3. Pomoćni sudac je podigao zastavicu, ali je bio u krivu i tako je VAR dono još jedan gol Hajduku.

Domaći su bili potpuno nokautirani, a gosti motivirani dotući ih do kraja, što im je i uspjelo u 82. minuti. Poput Portugalca Gerra i Lukas Grgić je u debitanstskom nastupu odigrao izvrsno, započeo je akciju, koju su Sahiti i još jedan debitant (povratnik u bijeli dres) Dino Mikanović pretvorili u asistenciju za 17. prvenstveni gol Livaje i konačnih 0:4. Hajduk je s dvije pobjede u ovoj sezoni definitivno skinuo prokletstvo Turopolja i poslao šampionsku poruku konkurenciji...


KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Šroler opasno prijeti iz slobodnjaka, ali odlazi njegov pokušaj preko gola!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

86' - Izlazi debitant Ferro uz gromoglasan aplauz navijača Bijelih, a zagrljajem ga je dočekao i trener Dambrauskas... Ulazi Stefan Simić.

82' - GOOOL! Debitant Lukas Grgić povukao je ovu akciju i pronašao Sahitija koji pak šalje upotrebljiv ubačaj za Mikanovića, a povratnik u Hajduk isprve daje za Livaju i njegov drugi gol na utakmici... Hajduk ima 4:0 u Velikoj Gorici!

80' - Opasni Livajin projektil iz tog slobodnjaka prohujao je pored gola!

79' - Babec povlači Livaju s leđa pa ulazi i on u sučevu bilježnicu. Prekršaj je u zoni udarca.

77' - Kako mijenja Dambrauskas, tako mijenja Rendulić. Vlatko Stojanovski novo je ime na travnjaku, na klupu će Joey Suk.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

75' - Dvostruka zamjena kod Hajduka. U igri su Dino Mikanović i Emir Sahiti umjesto Lovrencsicsa i Atanasova.

74' - Steenvoorden ruši Ljubičića koji je bio u prilici pobjeći i ugroziti Kotarskog, a Pejin mu promptno pokazuje žuti karton.

71' - Još jednom prijeti Krovinović s poludistance, bilo je to puno bolje ovog puta, no spreman je na desnoj vratnici vratar Domink Kotarski.

62' - Reagira odmah i Krunoslav Rendulić. Umjesto Anthonyja Kalika u igri je Jurica Pršir.

61' - Šutira sada Atanasov visoko iznad gola Gorice.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

60' - Nova zamjena kod Bijelih. Izlazi strijelac Jan Mlakar uz aplaudiranje Torcide, mijenja ga Marin Ljubičić.

60' - Mogao se proslaviti i danas izvrsni Filip Krovinović, međutim njegov šut slabijom, lijevom nogom odlazi pored gola.

57' - GOOOL! Čudesna osovina Krovinović-Livaja-Mlakar urodila je plodom kada je slovenski napadač efektno finiširao nakon Livajina dodavanja kojim je izbacio kompletnu obranu Gorice... Prvo je označeno zaleđe, no nakon pregledavanja VAR snimke bilo je očigledno da Mlakar utrčava pravovremeno i Hajduk vodi 3:0!

54' - Opasan udarac Kristijana Lovrića iz slobodnjaka! Dosta prizemno išla je ta lopta, a Kalinić još jednom sigurno intervenira.

51' - Atraktivno pokušava Da Cruz škaricama, ipak blokira ga Elez. Brazilac je tražio najstrožu kaznu jer je smatrao da je branič Hajduka rukom zaustavio udarac, VAR soba nije se oglasila.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

48' - Nova prijetnja Kristijana Lovrića! Još jednom šutira ljevicom iskosa, a Kalinić maestralno brani!

47' - I odmah na startu prijeti Lovrić! Njegov opasan udarac blokira Katić, a na odbijanac natrčava Da Cruz... Spetljao se Brazilac, uputio je bezopasan i jalov šut iskosa koji bez poteškoća hvata Kalinić.

46' - Počinje drugo poluvrijeme u Velikoj Gorici. Dvije promjene napravio je Kruno Rendulić. U svlačionici su ostali Delfi i Dieye, a priliku dobivaju Matija Dvorneković i Caio Da Cruz. Dambrauskas je iz sastava izvadio Darija Melnjaka, zamijenit će ga David Čolina.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajduk je poveo vrlo rano, već u 3. minuti pogodak je zabio debitant Portugalac Ferro koji je u ovome prijelaznom roku pristigao iz Benfice. Gorica se nije predavala, Lovrić je nekoliko puta zaprijetio i bio uvjerljivo najopasniji domaći igrač. Ipak, najraspoloženiji igrač na drugoj strani Filip Krovinović isprovocirao je jedanaesterac za goste koji je u veliku prednost za Bijele pretvorio najbolji ovosezonski strijelac Marko Livaja.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

39' - GOOOL! Siguran realizator je Marko Livaja! Na svoj karakterističan način poslao je loptu u jednu, a Kotarskog u drugu stranu... Hajduk vodi 2:0! Prvome strijelcu Bijelih ovo je šesti ovosezonski gol iz penala - iz isto toliko pokušaja.

36' - PROVJERAVA SE VAR ZBOG POTENCIJALNOG JEDANAESTERCA! Opasni Krovinović ponovno ubacuje jednu upotrebljivu loptu koja se nezgodno odbija do Suka i Nizozemac očigledno igra rukom... Tihomir Pejin išao je na intervenciju VAR sobe pregledati snimku te je odmah dosudio najstrožu kaznu!

33' - Opet dolazi do verbalnog sukoba! Sada Lovrić vrlo oštro starta na Ferra i još jednom mora reagirati sudac Pejin kako bi pomirio zaraćene strane.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

32' - Zaiskrilo je nakratko između Suka i Livaje... nakon prekršaja Nizozemca na napadaču Hajduka došlo je i do verbalnog okršaja. Sjatili su se gotovo svi igrači obje momčadi, međutim uspio je Pejin smiriti strasti. Završilo je usmenom opomenom obojici.

30' - Nova Lovrićeva šansa! Spretno je u padu opalio ljevicom, uspio je samo okrznuti Melnjak ovaj pokušaj, a blokirao je na kraju - njegov suigrač Dieye!

22' - Lovrić opet ubacuje, Katić nakratko odbija, ali samo do Kalika koji se nije dobro snašao jer mu bježi lopta od noge u gol-aut.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

20' - Sjajna je atmosfera u Velikoj Gorici. Torcida žestoko bodri svoje ljubimce ne samo vokalnim, nego i instrumentalnim izričajem... prisutne su trube i bubnjevi na velikogoričkoj gostujućoj tribini, a navijači neprekidnom pjesmom od prve minute stvaraju zaglušujući ambijent.

13' - Centimetri su dijelili Goricu od pogotka! Nakon izvrsne akcije Delfi dolazi u posjed na desetak metara iskosa i - umjesto da šutira po golu - pokušava nesebično asistirati Mataru Dieyeu koji je ipak prekratak na toj dijagonali...

11' - Kakva prilika za Hajduk! Grgić je izborio loptu nakon Steenvoordenove pogreške i potom gurnuo Livaju u šansu, ofenzivac Bijelih izbio je sam pred Kotarskog, no vratar Gorice dobro je zatvorio svoj kut...

6'- Šansa za Goricu. Dieye je bio u prilici u pet metara, ali dobro je reagirao Melnjak i omeo ga pri pokušaju udarca glavom.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

3' - GOOOL! Krovinović je ubacio iz slobodnjaka s lijeve strane, Ferro i Atanasov ostali su potpuno sami na drugoj vratnici jer je Dieye zakasnio u reakciji, a pojačanje iz Benfice u svom debiju nakon samo tri minute glavom pogađa za vodstvo Hajduka!

1' - Žestoko je počelo u Turopolju! Lovrić je prihvatio jedno dubinsko dodavanje i opalio po golu, ipak - nije bilo žestine u tom udarcu te je Kalinić lakoćom neutralizirao prijetnju.

1' - Počela je utakmica u Velikoj Gorici! Glavni je sudac Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 14:53