TOM DUBRAVEC Cropix
BIJELI SE NAMUČILI

VIDEO: Hajduk nakon zvižduka u prvom dijelu slomio Goricu. Zabijali Livaja i Kalinić, gosti promašili dva zicera

Lekina je momčad protiv posljednjeplasirane momčadi HNL-a pružila siromašnu predstavu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. veljača 2023. 19:05

HAJDUK - GORICA 2:1 (Livaja 59., Kalinić 78./Bralić 64.)

Hajduk: Sentić - Ferro (od 62. Kalinić⚽), Simić, Prpić? - Lovrencsics? (od 72. Mikanović), Pukštas, Fossati?, Capan (od 72. Benrahou), Krovinović - Anello? (od 62. Letaj), Livaja⚽

Gorica: Radošević - Tomečak, Steenvoorden?, Bralić⚽, Krizmanić - Pršir, Mrzljak - Vujnović (od 82. Fućak), Mitrović (od 73. Štiglec), Ndockyt?(od 57. Majstorović) - Jurić (od 58. Matavž)


Na derbi Hajduk stiže sa "minus osam" nakon iznimno teške pobjede protiv posljednjeplasirane momčadi HNL-a. Namučio se Hajduk s Goricom kao što se mučio i svim protivnicima u proljetnoj polusezoni, a varaždinska četvorka ipak nije bila znak buđenja momčadi, definitivno nije bila signal povratka u formu.

Bijeli su do pobjede stigli na pogon svojih iskusnih "špiceva", na individualnu klasu Livaje i Kalinića. Dvoboj smo najavili kao susret "propusne obrane i jalovog napada" s obzirom na to da je Hajduk devet prvenstvenih u nizu primio pogodak, a Gorica šest HNL dvoboja zaredom nije poentirala. Hajduk je nastavio svoj niz, a Gorica postigla pogodak nakon 111 dana. Utješna nagrada za goste mada su po igri zaslužili bod, ali Bijeli ipak imaju pojedince koji stvaraju razliku. Tu je ključ pobjede u siromašnoj nogometnoj predstavi.

Gromoglasnim zvižducima ispraćeni su hajdukovci na poluvrijeme poslije 45 minuta ničega. Bez trke, agresije, ideje, sa "odsječenim" Livajom, na kraju jasno i bez opasnosti po vrata Radoševića. Odigrao je Hajduk prazno, bezlično, poluvrijeme što je izazvalo očekivano nezadovoljstvo s tribina.

Još lošija igra nego protiv Rijeke

Leko se opet odlučio igrati u formaciji 3-4-2-1 kao i prošlu rundu u Varaždinu. Krovinović i Pukštas su se ponovno smjestili na pozicije "polušpica" iza usamljenog napadača Livaje. Time je Krovinović došao bliže suparničkim vratima, ali je ujedno postao ovisan o loptama koje stižu iz sredine gdje je strateg Bijelih ulogu kreatora povjerio Fossatiju, dok je Capan dobio mandat za izvođenje prekida. Međutim, malo su Bijeli toga kreirali da bi uopće došli do prekida, o šansama da i ne govorimo. U 45 minuta statistički su imali jedan bezopasni udarac u okvir vrata Gorice, ali činjenica je da su gosti u jednoj minuti stvorili dvije neugodnosti pred vratima Sentića.

Žalit će Ante Matej Jurić za prigodama koje je imao u 16. minuti. Prvo je "sedmica" Crvenih s 14 metara šutirao prema Sentiću koji je odbio u korner, a potom je udarac iz kuta izveo Pršir, a Jurić sam na dva metra blago okrznuo loptu koja je otišla pored desne vratnice. Pravi "zicer" koji je teže promašiti nego pogoditi. Ali Gorica je barem kreirala veliku šansu, a Hajduk ništa nije napravio u prvom dijelu. Bijeli su izgledali puno lošije nego prvi dio u Varaždinu, čak slabije nego protiv Rijeke. U kratkim valovima pokušavali su visokim presingom oduzeti loptu, pa napasti iz re-posjeda. Ali slabašni su to bili pokušaji, gotovo ništavni. Iz prvog dijela treba još dodati da je Pejin u posljednjih 15 minuta poluvremena pokazao čak četiri žuta kartona što je više bio plod neoprezne igre, nego oštrine s obje strane.

Bralić nije slavio pogodak

Početak drugog dijela nije donio promjenu ritma što je i logično s obzirom na to da treneri nisu radili zamjene na poluvremenu. Za promjenama je prvi posegnuo Sopić, ali dvije minute kasnije morao je Radošević po loptu u mrežu. Sve se pozitivno zakotrljalo za Bijele nakon dalekometnog pokušaja Lovrencsicsa kojeg je Radošević uz puno muke izvadio ispod grede. Iz kornera je poentirao, tko drugi, nego Livaja, a pritom je Capan još jednom potvrdio da je sjajan izvođač prekida. Leko je pri vodstvu počeo s promjenama, uveo je Kalinića i Letaja, ali umjesto jačeg pritiska Bijelih, brzo se Gorica vratila u utakmicu. Na identičan način su gosti došli do pogotka kao i Hajduk. Korner, skok i lopta u mreži u 64 minuti. Strijelac za Goricu, Splićanin Slavko Bralić iz respekta prema klubu i svom gradu nije proslavio pogodak.

U 74. minuti je imao Matavž, pa je u 78. minuti Vujnović izašao sam pred Sentića, ali imao je igrača na leđima. Ono što nije uspio realizirati Vujnović s druge strane je iskoristio klasni golgeter Nikola Kalinić. Nije spreman za 90 minuta, ali već smo dosadni s konstatacijom da svaki njegov ulazak znači plus za Hajduk. Tako je bilo i ovog puta s Goricom.

Do kraja su Bijeli imali još jednu veliku prigodu kada je Bralić s gol linije izbio loptu Marka Livaje, a navijači su se najviše zabavljali s ispucavanjima vratara Bijelih Karla Sentića. Na kraju su hajdukovce u svlačionicu ispratili s povicima "Mrzim Dinamo" i "Hoćemo pobjedu" što je jasno bilo usmjereno prema derbiju.


Prijenos uživo:

Pogotke s utakmice Hajduka i Gorice pogledajte OVDJE

90+1. - Bralić je s crte očistio pokušaj Livaje koji je prebacio Radoševića.

90. - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

90. - Steenvoorden se poskliznuo u ključnom trenutku i nakon odbijanca puknuo pored gola. Bila je to izgledna prilika iz koje je Gorica mogla doći do 2:2.

89. - Ponovno malo opasnosti i pred Sentićevim golom. Pršir je poslao visoku loptu za Tomečaka, ovaj je to pokušao opaliti iz voleja, ali je promašio loptu koja je zatim otišla pored vrata.

87. - Benrahou i Kalinić kombinirali su duplim pasevima u šesnaestercu Gorice, a onda je Steenvoorden otklonio opasnost.

78. - GOOOOL! Vujnović je propustio potpuno preokrenuti susret nakon što je promašio iz mat pozicije matirati Sentića u jedan na jedan situaciji, a onda je Kalinić s druge strane zabio za 2:1.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

75. - Sjajnu priliku propustio je Štiglec! Nakon kontre Pršir je igrača koji je ušao tek prije nekoliko minuta gurnuo u priliku, ali je Štiglec pucao vrlo neprecizno pored gola.

68.- Pokušao je svoj udarac Ivan Tomečak s poludistance, ali je to prohujalo pored gola. U nastavku te akcije, pokušao je Hajduk prijetiti iz kontre, ali bez uspjeha.

64. - GOOOOL! Evo izjednačenja, Slavko Bralić vrlo brzo vratio je stvari na početak tako što je također bio najviši nakon kornera i zabio za 1:1

image
TOM DUBRAVEC Cropix

59. - GOOOOL! Livaja zabija nakon kornera glavom i dovodi svoju momčad prednost. Marko Capan upisao je drugu asistenciju u drugoj utakmici za redom.

57. - Krizmanić je uputio ubačaj koji je na kraju dobro ugrozio Hajduk, bila je to lopta kojom je tražio nekoga od svojih u šesnaestercu, ali Sentić je boksao loptu van.

55. - Ukazat će se pomoć Anti Juriću koji je nakon jednog duela s Ferrom ostao ležati na travnjaku.

50. - Nakon prvog ozbiljnijeg napada Hajduka u drugome dijelu, kratko je trajala sudačka provjera. Sumnjivo je bilo potencijalno igranje rukom Tomečaka u svom kaznenom prostoru, ali brzo je sudac pokazao da se igra nastavlja.

46. - Počeo je nastavak susreta između Hajduka i Gorice.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

37. - Pršir je pokušao iznenaditi domaćina jednim dalekometnim udarcem, ali je njegov udarac otišao visoko iznad vrata.

33. - Anello i Steenvoorden prvi su ušli u bilježnicu glavnoga suca Tihomira Pejina. Željko Sopić također je dobio žuti karton zbog prigovora.

32. - Opet prijeti Hajduk, ali ponovno je označeno zaleđe. Krovinović je tražio nekoga od svojih na drugoj vratnici, ali je lopta samo otišla pored gola.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

27. - Najbolja prilika za Hajduk! Anello je prošao po lijevoj strani, naciljao Pukštasa koji puca u Radoševića. Čak i da je lopta ušla u mrežu, pogodak ne bi bio priznat jer se mladi veznjak nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

23. - Imao je Hajduk sada nekoliko prilika iz ubačaja, ali niti jedan od tih pokušaja nisu kapitalizirali.

16. - Dvije velike prilike imao je Jurić! Najprije je Sentić obranio njegov udarac, a zatim je s nekoliko metara nakon kornera pucao pored gola.

14. - Steenvoorden je u posljednji trenutak uklizao ispred Livaje i spasio svoju momčad od potencijalne opasnosti. Napadač Hajduka došao bi u prilik da ide jedan na jedan sa Radoševićem.

9. - Prvi pokušaj na susretu djelo je Mitrovića koji je pucao ravno u Sentića.

1. - Počeo je susret na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 12:17