Bruno Durdov

 JAKO PRKIC Cropix
BIJELI NA PRVOM MJESTU

VIDEO: Hajduk razbio Goricu, Durdov zabio senzacionalne pogotke, Livaji dvije asistencije i gol

Hajduk je pobijedio Goricu s uvjerljivih 4:1 i zasjeo na prvo mjesto s četiri boda viška u odnosu na Dinamo
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. rujan 2024. 21:57

Hajduk - Gorica 4:1 (Durdov 11., 55., Livaja 71.-11m, Sigur 73./Prpić 5-ag)

HAJDUK: Lučić - Melnjak, Uremović, Prpić , Diallo 🟨 (od 46. Hrgović) - Krovinović, Rakitić (od 83. Jurak) - Durdov ⚽⚽ (od 65. Sigur ⚽), Kalik (od 61. Benrahou), Biuk (od 61. Dajaku) - Livaja ⚽

GORICA: Radošević (od 11. Žiger) - Krizmanić, Maloča, Leš - Mikanović (od 71. Kapulica), Pajaziti, Pršir (od 86. Pavlović), Štiglec (od 86. Sušak) - Ndockyt, Majstorović - Kolar (od 72. Dju)

>> Golove s utakmice pogledajte OVDJE. <<


U sklopu 7. kola SuperSport HNL-a Hajduk je na Poljudu svladao Goricu rezultatom 4:1 te će minimalno prenoćiti na vrhu prvenstvene ljestvice.

Takmaci su na dobro ispunjenoj poljudskoj ljepotici ponudili vrlo zanimljiv nogomet, a to se osobito odnosi na sam početak susreta. Prvo je nakon greške obrane bijelih Poljud šokirao Marko Kolar, samo da bi na sličan način, ali ljepšim golom uzvratio mladi Bruno Durdov. Sve opisano dogodilo se u prvih 10 minuta, a kasnije je Hajduk na mahove nadirao dok su gosti pokušavali preko kontra napada. Vrlo raspoložen je bio i Marko Livaja koji je upisao asistenciju, a stigao se naći i u par gol situacija u prvom dijelu. Razigran je bio strijelac Durdov, a Rakitić je sjajno diktirao igrom bijelih.

image
JAKO PRKIC Cropix

Nemali broj puta u prvom dijelu pogriješio je Diallo, a pamti se i reakcija Gennara Gattusa koji je prilikom jednog auta prišao svom Bjelokošćaninu i pružio mu podršku. Goričani su u prvom dijelu imali tri pokušaja prema Lučiću, a najopasniji je bio onaj Pajazitija na kraju prvog dijela, no sjajnom obranom se istaknuo Lučić. U 10. minuti teško se ozlijedio Božidar Radošević. Vrataru gostiju propalo je koljeno, a zamijenio ga je Karlo Žiger koji je imao vatreno krštenje. Prvo ga je probio Bruno Durdov, a zatim je obranio par situacija Marku Livaji. Kako se bližilo poluvrijeme utakmica se stabilizirala, a bijeli su dominirali u posjedu. Nakon prvih 45 minuta rezultat je bio poravnat, a utakmica obilježena greškama zadnjih linija nakon čega su posljedično pali golovi.

Gennaro Gattuso je prvi potez povukao već u pauzi. Na teren je poslao Šimuna Hrgovića umjesto opet indisponiranog Dialla. Nastavak je donio sličan princip nogometa, Hajduk s posjedom i Goricu koja je vrebala pogrešku bijelih. Tempo igre diktirao je duo Krovinović-Rakitić, a puno se oslanjalo na individualno nadiranje Stipe Biuka i Bruna Durdova. U izlascima gostiju prednjačio je brzonogi Ndockyt, a nered je radio i Pajaziti.

image

Bruno Durdov

JAKO PRKIC Cropix

Potez utakmice pripao je Brunu Durdovu, djetetu od 16 godina. Novim eurogolom probušio je Žigera na dodavanje Livaje u 56. minuti susreta. Potegao je ljevicom na povratnu loptu i poslao ju u same rašlje Goričina gola. Simptomatičan je trk u zagrljaj Gennara Gattusa koji je bio nešto poput zagrljaja oca i sina. Kalik i Biuk odradili su sat vremena nakon što su ih zamijenili Dajaku i Benrahou. Nakon vodstva bijelih posjed su preuzeli gosti, ali bilo je to jalovo. Tukao je u 65. minuti Uremović, ali iskazao se Žiger. Livaja je minutu kasnije pobacao driblingom sve Goričane, a iako je bio u ofsajdu to se moralo zabilježiti. Minute je na neprirodnom desnom krilu dobio i Niko Sigur.

Bijeli su vodstvo povećali u 71. minuti. Livaja je iz jedanaesterca svladao Karla Žigera i postigao svoj šesti pogodak sezone. Prisjetili smo se minutu kasnije i na kombinaciju Hrgović-Livaja, ali je potonji slabo tukao glavom. Bila je to samo najava povećanja prednosti. Na povratnu loptu Rakitića najbolje se snašao Sigur i iz blizine zatresao mrežu gostiju koji su poklekli kada je Hajduk podigao ritam. Durdov je pokrenuo bijelu rapsodiju, a bijeli su u nastavku pregazili Goričane i upisali nova tri boda.

image
JAKO PRKIC Cropix

Gotova je utakmica. Hajduk je s uvjerljivih 4:1 pobijedio Goricu i tako zasjeo na prvo mjesto tablice SuperSport HNL barem do sutra kada će na travnjak Rijeka. Splićani sada imaju četiri boda prednosti nad Dinamom.

90. 🕖 Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

89. Želio je jako Dajaku upisati se u listu strijelaca i pucao s lijeve strane u vanjski dio mreže. Možda je mogao uposliti nekog od dva suigrača koji su bili na drugoj strani.

86. ⇔ Nove dvije zamjene kod Gorice. Izašli su Štiglec i Pršir, ušli Sušak i Pavlović.

83. ⇔ Posljednja zamjena u redovima Hajduka. Izlazi Rakitić, ulazi Jurak. Rakitić je dobio ovacije Torcide.

80. Dajaku se našao u prilici, ali je previše komplicirao na lijevoj strani pa je dobio samo korner.

78. Pucao je sada i Hrgović, ali brani to Žiger.

76. Bel je dobio velike zvižduke Poljuda jer je pokazao žuti karton Gattusu. Strateg Hajduka je izašao iz svojeg dopuštenog prostora i to se sucu nije svidjelo.

73. ⚽ GOOOOL!

Hajduk vodi 4:1, strijelac je Sigur. Još jednom je pogriješio Leš, Rakitić je uzeo loptu i s lijeve strane uposlio Sigura koji je loptu ugurao u mrežu. Prvi je ovo gol Hajduka u sezoni da u njemu kao strijelac ili asistent nije sudjelovao Livaja.

image

Torcida večeras slavi

JAKO PRKIC Cropix

72. Dvije zamjene kod Gorice. Ušli su Kapulica i Dju umjesto Mikanovića i Kolara.

71. ⚽ GOOOOL!

Potvrdio je Bel kazneni udarac, a njega je sigurno realizirao Livaja.

69. VAR soba je pozvala Bela da provjeri situaciju oko kaznenog udarca.

67. Kazneni udarac za Hajduk. Bel je pokazao na bijelu točku nakon što je Leš igrao loptu rukom.

image

Trenutak kada je Leš igrao rukom ispred Benrahoua

JAKO PRKIC Cropix

66. Lomio je i lomio i lomio Livaja obranu Gorice, a kada ju je napokon slomio, njegov udarac je na gol crti zaustavio Krizmanić. Bilo je i zaleđe.

65. ⇔ Ovacije Poljuda za dvostrikog strijelca Durdova koji je izašao, a umjesto njega je u igri Sigur.

65. Velika prilika za Hajduk. Izbacio je odličnu dugu loptu Lučić, spustio mu je Dajaku, a u golgeterskoj situaciji se našao Uremović. To ipak nije njegova pozicija pa je Žiger to obranio.

61. ⇔ Dvostruka zamjena kod Hajduka. Ušli su Dajaku i Benrahou, izašli Biuk i Kalik.

image

Anthony Kalik

JAKO PRKIC Cropix

59. Hajduk inzistira na iznošenju lopte, a Gorica radi pritisak na zadnju liniju domaćina. Sada je to urodilo plodom, Kalik je izgubio jednu loptu, ali Majstorović nije uspio kreirati pravu šansu za goste.

58. Dobro je primio Livaja još jednu dugu loptu, ali nije uspio pronaći nikoga o d suigrača.

55. ⚽ GOOOOOL!

Kakav gol Durdova! Hajduk vodi 2:1! Livaja mu je vratio loptu na nekih 17-18 metara, Durdov je silovito potegnuo i pospremio loptu ispod grede Žigera.

image

Bruno Durdov

JAKO PRKIC Cropix

53. Tečnu je akciju odigrala Gorica, Štiglec je dobro s lijeve strane vratio loptu u sredinu, ali Kolar ju je nije uspio dobro zahvatiti.

52. Ništa se značajno nije dogodilo u uvodnim minutama drugog dijela. Nije Hajduk uspio napraviti pritisak na goste.

47. Zakuhala je Gorica jednu situaciju ispred gola Lučića. Ndockyt i Mikanović su kombinirali po desnoj strani, a na kraju je Gorica od svega imala samo korner.

46. ⇔ Počinje drugo poluvrijeme s jednom izmjenom u redovima Hajduka - izašao je Diallo, ušao Hrgović.

Gotovo je prvo poluvrijeme, rezultat je 1:1. Povela je Gorica nakon greške Uremovića, brzo izjednačio Hajduk nakon greške Leša, a sve se to dogodilo u prvih 11 minuta utakmice. Nakon toga su Splićani preuzeli kontrolu lopte u svoje noge, ali nisu uspjeli doći do gola. Nije Hajduk imao ni puno izglednih prilika tako da Gattuso tijekom pauze mora pronaći rješenje kako probiti goste.

image
JAKO PRKIC Cropix

45+5. Dobru kontru je složila Gorica, Kolar je pronašao Pajazitija koji je pucao s ruba kaznenog prostora, ali Lučić loptu šalje u korner.

45+2. Dobar korner Pršira, Leš je bio neometan na skoku, ali ipak nije uspio dobro zahvatiti loptu.

45. 🕖 Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade prvog poluvremena.

44. Srušio se Ndockyt na travnjak nakon jedne akcije. Izgledalo je jako loše, ali izgleda da će Kongoanac ipak nastaviti s igrom.

43. 🟨 Prvi žuti karton dobio je Diallo nakon prekršaja nad Ndockytom. Dojam je kako je Bel dodijelio javnu opomenu lijevom beku Hajduku zbog nekoliko akumuliranih prekršaja tijekom susreta.

42. Zapišimo solidan ubačaj Rakitića iz kornera, ali Uremović je u skoku napravio prekršaj u napadu.

35. Dobro je pucao Rakitić s nešto više od 20 metara, ali lopta je prošla pored vratnice. Dobru loptu mu je dao Melnjak koji je više u napadu nego u obrani.

image

Ivan Rakitić

JAKO PRKIC Cropix

33. Probio je Biuk lijevu stranu i ubacio loptu na koju je natrčao Melnjak koji nije bio precizan.

32. Nismo upisali niti jednu pravu priliku zadnjih nekoliko minuta. Gledamo više-manje isti scenarij nakon izjednačujućeg gola - Hajduk napada, ali nema pravih prilika.

Na Poljudu su i paraolimpijci Anđela Mužinić, Luka Baković i Dino Sinovčić.

image

Anđela Mužinić, Luka Baković i Dino Sinovčić

JAKO PRKIC Cropix

25. Hajduk drži loptu u svojim nogama, ali nema pravih prilika. Gorica se dobro brani, ali svaki put kada joj se otvori prilika da krenu naprijed, oni to i naprave.

20. Evo, može i Livaja pogriješiti. Opet je dobio jednu dugu loptu, ali nije ju uspio dobro zahvatiti. Označeno je i zaleđe, ali svejedno treba spomenuti lošu reakciju najboljeg igrača Hajduka.

14. Kakva akcija Hajduka! Rakitić je poslao jednu sjajnu dugu loptu, Livaja ju je fenomenalno primio prsima i pucao, ali Žiger brani.

11. ⚽ GOOOL!

Izjednačio je Hajduk, strijelac je Durdov. Sada je pogriješila obrana Gorice, odnosno Leš, do lopte je došao Livaja koji je pucao, ali je pogodio samo blok. Lopta se odbila do njega, on ju je vratio mladom Durdovu koji zabija svoj prvi seniorski gol.

image

Slavlje Hajduka

JAKO PRKIC Cropix

11. ⇔ Gorica mijenja vratara. Stradao je Radošević u jednom dvoboju s Kalikom prije nekoliko minuta. Pokušao je nastaviti s igrom, ali ozljeda je bila prejaka pa umjestno njega ulazi Žiger.

5. GOOOL!

Vodi Gorica! Kolar je iskoristio grešku domaćina i doveo goste u vodstvo. Uremović je nespretno vraćao loptu Lučiću, Kolar ju je prekinuo i pucao na gol. Posljednji je loptom dirao Prpić pa se njemu piše autogol.

image
VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

4. Tražili su navijači Hajduka kazneni udarac nakon pada Durdova u kaznenom prostoru, ali sudac Bel nije ni razmislio da pokaže na bijelu točku.

2. Prva prilika za Hajduk. Gorica je silovito krenula u prvoj minuti, a onda je Livaja dobio jednu loptu na lijevoj strani. Odmah je pucao, s nekih 7-8 metara, ali nije to bilo precizno.

1. Počela je utakmica na Poljudu.

Sjajnoj atmosferi svjedočili smo dok se punio poljudski stadion prije početka utakmice. Očekuje se na Poljudu više od 20.000 gledatelja, a oni koji su an vrijeme došli na tribine velikim pljeskom dočekali su hajdukovce, među njima najglasniju podršku dobili su Livaja i Rakitić. Pljesak je dobio i stoper Gorice i bivši kapetan Hajduka, Mario Maloča. Ali, jedan čovjek je dobio ovacije. Očekivano Gennaro Gattuso! Trener Bijelih nakon pobjede u derbiju postao je junak navijača Bijelih. U trenutku kada je službeni spiker izgovorio Gattuso, ustao je Poljud da bi najvećim pljeskom pozdravio trenera Hajduka..

Stigli su sastavi za današnju utakmicu. Gattuso će od prve minute na teren poslati momčad koju smo najavljivali u Sportskim novostima, s Rakitićem, Krovinovićem i Kalikom u sredini terena te Melnjakom na desnom beku. Vidović se odlučio za Pajazitija i Majstorovića umjesto predviđenih Pavlovića i Kapulice.

Najavu piše: Jurica Radić

Nakon tri tjedna vratio se Hajdukov trener Gennaro Gattuso pred novinare na Poljudu. Preskočio je Dinamo, ali to, kako bi rekli analitičari, nije ostavilo traga na treneru. Sedmo je kolo, Gorica je pred vratima, međutim, još uvijek ima “repova” iz prošlosti. Kakav je bio razgovor s predsjednikom Ivanom Bilić, koliko je trajao?

- Ja sam trener, sportski direktor je sportski direktor, a predsjednik je predsjednik. Baš kako sam rekao nakon utakmice s Dinamom, najvažnije je da se svi bavimo svojim poslom - znakovito je poručio Gattuso.

Kakav je bio razgovor s novim sportskim direktorom Francoisom Vitalijem?

- Pola sata sam razgovarao s njim u srijedu poslijepodne. Radit ćemo, vidjet ćemo što će biti u budućnosti. Čuo sam da je u četvrtak razgovarao i s ljudima iz Akademije. Bitno je uvijek naglasiti, u prvoj momčadi će igrati oni koji znaju i zaslužuju. Ne mladi, ne stari. Nogomet ne poznaje godine, igrat će i oni od 16 ako imaju znanje.

Postali ste heroj Dalmacije nakon pobjede u maksimirskom derbiju s Dinamom. Možete li nastaviti s pobjedama i uzeti titulu na kraju?

- Nisam ja heroj, igrači pobjeđuju, oni donose bodove. Imamo svoje mane, imamo svoje prednosti, ali pobijedili smo jednu utakmicu koja je jako važna našim navijačima, ali protiv Gorice se opet igra za tri boda. Dinamo je i dalje ispred nas, pričati o naslovu prvaka nema smisla u ovom trenutku. Idemo utakmicu po utakmicu, Gorica je nezgodna momčad, mi moramo odigrati veliku utakmicu, s karakterom. Nema laganih utakmica ni u jednom prvenstvu, pa ni u hrvatskom prvenstvu. Svi žele pobijediti Hajduk, svi su posebno motivirani kad igraju protiv nas.

Objasnio je Gattuso i zašto...

- Mi smo praćeni s najvećim brojem navijača, zato svi naši protivnici imaju taj izniman motiv igrati na punom stadionu. Nikoga se ne smije podcijeniti. Nema jednostavnih utakmica, svaka stvara probleme.

Ipak, vrijedi znati kakav je osjećaj gledati na ostale s vrha poretka poravnat s Rijekom? Hajduk nakon Maksimira sam odlučuje o svojoj sudbini.

- Moramo misliti kako ćemo napraviti rezultat. Odigrali smo 11 službenih utakmica. Trebamo se koncentrirati na napredak, a ne gledati tablicu.

Zamijenit će se uloge u osam dana, bit će drukčija utakmica u odnosu na maksimirski dvoboj. Gorica će ovog puta biti momčad koja će se fokusirati na obranu i prepustiti posjed Hajduku. Kao što su Bijeli igrali protiv Dinama.

- Očekuje nas teška utakmica s Goricom, Rijeka ih je dobila jednim eurogolom. Drže dobro obranu i Dinamo se mučio. Moramo stvarati šanse i držati ih na njihovoj polovici. Da one “druge lopte” budu naše, da nam ne zabiju iz kontranapada. Moram istaknuti zalaganje igrače, njihov karakter u kup-utakmici. Teren je bio blagi užas, sreća da se nitko nije ozlijedio, ali igrači su pokazali da će pružiti maksimum i na takvom travnjaku. To su utakmice u kojima se može puno izgubiti, a malo dobiti. Odigrali su ozbiljnu utakmicu, ponosan sam na momčad jer to su najteže utakmice.

Goričin defenbzivac Mario Maloča je obećao da će igrati “flaster” na Marku Livaji.

- Vidjet ćemo, ne znam koliko su agresivni u igri jedan na jedan.Ono što smo gledali u šest-sedam utakmica jest da nismo primijetili igru “jedan na jedan”. Ali, ako budu igrali na Livaju, imamo naše vanjske napadače koji mogu iskoristiti šansu.

Na kojoj poziciji vidite Sigura, kao beka ili veznjaka?

- Istina, pričao sam o tome sa svojim tehničkim osobljem. Jasno je da u zadnja tri mjeseca Sigur nije prošao uigravanje s obranom. U konkurenciji beka je zato dva-tri koraka u odnosu na ostale. Vidim ga i u veznom redu, u Kupu je odigrao 65 minuta, ali treba mu kontinuitet rada s momčadi i da ga zaobiđu ozljede jer u tri mjeseca je propustio puno toga zbog ozljeda i odlaska za reprezentaciju.

Ostaje li Melnjak desni bek, u ulozi koju je imao u prošlotjednom derbiju?

- Ne znam hoće li protiv Gorice igrati desno ili lijevo, ali znam koliko je motiviran. Volim kad igračima nije svejedno hoće li igrati, kad se bore za mjesto u momčadi. S Dariom sam zaista zadovoljan.

Koliko je spreman Abdoulie Sanyang Bamba, budući će se tražiti brzina krila u drukčijoj postavci igre?

- Ponovno je izvan pogona, i dalje ima problema. Nije koljeno, već je nešto drugo u pitanju. Bamba mora biti fizički spreman jer on je igrač brzine. Bolje da se oporavi i bude pravi kad se vrati, nego da igra ovako djelomično spreman.

Nema Sanyanga, ne igra ni Pukštas zbog tri žuta kartona. Može li Krovinović zaigrati na njegovoj poziciji polušpice?

- Na toj poziciji protiv Gorice igrat će Benrahou ili Kalik.

Ne mijenja Gattuso sredinu terena s Krovinovićem i Rakitićem, ali moguće su promjene na krilu. U kakvom je stanju Biuk, povratnik kao posuđeni igrač Valladolida na Poljudu?

- Sviđa mi se, ali mora se malo probuditi. Igrač je velike kvalitete koji može u četiri-pet metara pobjeći, napraviti višak. Imamo veliko povjerenje u Biuka, kad bude tjelesno spreman moći će raditi velike stvari. Dopada mi se njegova brzina i tehnika, ali mora više raditi “jedan na jedan”.

Za kraj i pitanje na osobnoj razini. Kako biste rangirali pobjedu u Maksimiru, u top 10 ili možda top 20?

- Važna je pobjeda, drago mi je zbog onih 3000 naših navijača, ali nije povijesna. Ostat će ona fotografija s našim navijačima na Maksimiru. Ostat će ona priča s benzinskih postaja na putu prema Splitu kad su se navijači radovali s nama. Bitne su pobjede protiv velikih rivala, ali trofeji su najvažniji. Pobjeda može biti pogonsko gorivo za nešto više - podvukao je na kraju trener poljudskih nogometaša Gennaro Gattuso.

Dinamo je doživio težak poraz u Europi, ali nastavit će Modri igrati u Ligi prvaka. Koliko se teške utakmice mogu odraziti na mentalitet momčadi jer za početak su Zagrepčani promijenili i trenera Sergeja Jakirovića?

- Žao mi je zbog kolege koji je smijenjen, mogu mu uputiti samo riječi podrške. Međutim, ne gledam probleme Dinama. Ne znam hoće li uspjeti i što će se s njima događati. Međutim, moram reći da im zavidim jer igraju Ligu prvaka. Mi pripremamo naše utakmice, jednu po jednu i ne bavimo se Dinamom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 22:09