DAMIR KRAJAC Cropix
PRIPREMNA UTAKMICA

VIDEO: Hajduk remizirao sa Šahtarom, Bijeli zabili nakon akcije Livaje i Sahitija

Nakon poraza od Radomlja u prvoj utakmici priprema, Hajduk je igrao protiv ukrajinskog Šahtara iz Donjecka
Piše: Toni RoićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 20:20

HAJDUK - ŠAHTAR 1:1 (Sahiti 13./Traore 29.)

HAJDUK: Lučić (od 66. Kalinić) - Moufi (od 70. Hrgović), Uremović (od 66. Prpić), Šarlija (od 70. Elez), Diallo (od 66. Melnjak) - Sahiti (od 66. Durdov), Capan (od 66. Jurak), Sigur (od 70. Skoko), Kalik (od 70, Brajković) - Pukštas (od 70. Šošič), Livaja (od 70. Antunović). Trener: Gennaro Gattuso

ŠAHTAR: Rižnik - Tobias, Nazarina, Farina, Azarov - Kriskiv, Bondarenko, Marlon - Šved, Traore, Kevin (drugo poluvrijeme: Tvardovski, Kozik, Latsanidze, Oharkov, Pedrinho, Drozd, Tsukanov, Očeretko, Eguinaldo, Hluščenko, Sikan). Trener: Marino Pušić

KRANJ Stadion Triglava. Gledatelja 50. Sudac: David Šmajc. Pomoćnici: Habus i Žunič.

------

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

Na stadionu u Kranju Hajduk je remizirao sa Šahtarom 1:1 u drugoj ovoljetnoj provjeri na slovenskom tlu. I rezultat i igra, pogotovo u prvom poluvremenu, mogu ohrabriti trenera Gennara Gattusa, koji je bez respekta krenuo u nadigravanje s kvalitetnijim suparnikom i na kraju ostvario pozitivan rezultat.

Protiv prvaka Ukrajine i prošlosezonskog sudionika natjecanja po skupinama Lige prvaka, Šahtara, krenuo je Hajduk agresivno od prve minute i već u prvoj ozbiljnoj akciji u dobroj sitauciji bio je Anthony Kalik, ali udarac s nekih 14 metara otišao je preko vrata. Bila je to najava vrlo dobrog starta Splićana, koje je trener Gattuso ovaj put postavio u taktički raspored 4-4-2 s Pukštašom i Livajom u špici, ali kao i protiv Radomlja sustav se kroz igru i mijenjao, a isti slučaj je bio s Ukrajincima. Nagrada za kontinuirani presing stigla je u 13. minuti kada je Hajduk poveo pogotkom Emira Sahitija. Nekoliko igrača napravilo je pritisak na loptu, koju su igrači Šahtara izgubiloi pred svojim šesnaestercem, Capan je odigrao za Livaju, a on u srcu šesnaesterca pronašao Sahitija, koji je lijepim udarcem pod gredu matirao vratara Rižnika. Akcija koja je zorno pokazala kakvu bi Talijan želio igru u fazi napada.

Nakon primljenog gola počeli su se buditi i dotad pomalo uspavani Ukrajinci, ali ne da bi uspostavili dominaciju jer Splićani su djelovali pokretljivo i rastrčano, dobro blokirajući pokušaje suparnika. Ipak, u 29. minuti Šahtar je izjednačio na 1:1 i to iz prekida. S desne strane slobodan udarac izveo je Kriskiv, ubacio je oštru loptu na peterac, a Lassina Traore je utrčao između stopera Bijelih i glavom loptu poslao u mrežu vratara Lučića, koji je u toj situaciji bio neodlučan kod istrčavanja. Vrlo naivno primljen je gol, koji je došao iznenada i bez previše truda za Šahtar.

Do kraja poluvremena temperamentni Gattuso i dalje je inzistirao na napadu, napravio je Hajduk nekoliko obećavajućih akcija, ali završni udarac bio je uvijek neprecizan, a jednom je Livaja iz slobodnog udarca ciljao zamalo pokraj okvira. No, najvažnije je bilo kako je u odnosu na prošli i izgubljeni dvoboj protiv Radomlja, viđena značajno bolja igra Gattusovog sastava koja je mogla donijeti i više od neodlučenih 1:1 na poluvremenu. Presing i što brža rješenja po osvojenoj lopti davali su ritam i tako se često dolazilo pred vrata Ukrajinaca.

U drugo poluvrijeme Splićani kreću u istom sastavu, a Mostarac na klupi Šahtara Marino Pušić promijenio je svih 11 igrača, što je donijelo i promjenu u odnosu snaga jer je Šahtar krenuo poduzetnije prema vratima Bijelih. Lučić i Moufi spasili su u dvije nezgodne situacije, a u 66. minuti i Gattuso je osbježio sastav s pet novih igrača. Još šest njih ušlo je u 70. minuti, a između toga stao je jedan vrlo dobar udarac Durdova koji je završio zamalo pokraj okvira. U 72. minuti opet je bilo opasno pred Hajdukovim vratima, ali je u konačnici udarac Pedrinha glavom obranio Kalinić. Šest minuta kasnije još bolja akcija Šahtara u kojoj je Hluščenko pucao iz blizine, a Melnjak loptu izbio s gol-linije, da bi u nastavku lopta bila izbijena u korner. Opasno je živio Hajduk u tim trenucima, ali uspio je i prebacivati loptu na polovicu suparnika i imati pokoji pokušaj, neprecizan, ali dovoljno da obrana odahne, te se do kraja sačuva neodlučeni rezultat protiv momčadi koja na Transfermarktu vrijedi 166 milijuna eura i ima cilj opet igrati u skupini Lige prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 12:45