DAMIR KRAJAČ/Cropix
DRAMA U NADOKNADI

VIDEO: Hajduk šokiran u Gorici, domaćini u infarktnoj završnici izveli preokret

Momčad Ivana Leke ponovno je kiksala. Nakon domaćeg poraza od Istre, izgubila je i od Gorice
Piše: Toni Roić, SNObjavljeno: 17. rujan 2023. 19:08

GORICA - HAJDUK 2:1 (Šarlija 62., Štiglec 87., Jurić 90+2.)

GORICA: Banić - Raspopović? (od 80. Munksgaard), Maloča, Krizmanić, Štiglec⚽ - Soldo, Mrzljak - Majstorović (od 71. Ilečić), Pršir? (od 71. Matavž), Mitrović (od 80. Kapulica) - Vujnović (od 86. Jurić⚽)

HAJDUK: Lučić - Moufi, Šarlija⚽?, Uremović, Melnjak - Sigur (od 90. Lauš), Krovinović - Brajković (od 46. Čuić), Odjidja-Ofoe (od 58. Benrahou), Sahiti (od 77. Dolček) - Livaja

>>> POGOTKE S DVOBOJA POGLEDAJTE OVDJE <<<

image

Statistika dvoboja Gorice i Hajduka

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Fantastičnim preokretom u završnici utakmice Gorica je pobijedila vodeći Hajduk rezultatom 2:1 i probila se na četvrto mjesto. Nakon što je Hajduk poveo golom Šarlije, najprije je Šriglec u 86. minuti pogodio za 1:1, a onda je joker s klupe domaćih Ante Matej Jurić u sudačkoj nadoknadi nokautirao Splićane. Juriću je to bio prvi prvoligaški gol u karijeri, a zasigurno će ga pamtiti cijeli život.

Rasterećeni i silno motivirani Velikogoričani dočekali su lidera u očekivanom sastavu iz kojeg je izostao kartonirani Merveil Ndockyt, dok je Ivan Leko u povratničkoj utakmici nakon što je pet njih bio suspendiran, iznenadio s mladim Rokom Brajkovićem na desnom krilu, a Vadis Odjidja Ofoe dobio je mjesto kreatora igre, dok je na mjestu stopera debitirao Filip Uremović. Kiks i poraz protiv Istre stavili su Hajduku oko vrata uteg imperativa pobjede pred prepunim stadionom u turopoljskoj prijestolnici, te za Splićane kalkuliranje nije dolazilo u obzir.

Gorica se nije odlučila povući, tražili su posjed koliko god bi mogli, ali u 14. minuti skuhali su sebi velike probleme kada je Soldo vraćao loptu vrataru Baniću, a između je utrčao Emir Sahiti i došao u čistu šansu za gol, ali njegov udarac uspio je s gol-linije odbiti Krešimir Krizmanić. Još jednom je Sahiti u centru pažnje kada u 22. minuti gura u šansu Marka Livaju, koji je primio loptu na desnoj strani šesnaesterca i snažno pucao, ali visoko preko vrata. Dvaput se za udarac izborio i Brajković, ali oba puta nedovoljno precizno da bi Banić trebao strepiti.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Domaći su znali imati sporadičnih pokušaja na polovici Splićana, ali uvijek bi im nedostajao završni potez s kojim bi došli do šanse ili udarca (jednom je Štiglec bio zamalo neprecizan iz daljine), pa se odmor dočekalo s početnim rezultatom na semaforu. Ostao je dojam da Hajduk poslije promašenih zicera Sahitija i Livaje nije bio u stanju ubaciti u najvišu brzinu i stisnuti domaće, koji su time bili posve zadovoljni. Torcida je igrače na putu prema svlačionici ispratila skandiranjem "hoćemo pobjedu".

Na startu drugog dijela u svlačionici gostiju ostao je Brajković, a ušao je Filip Čuić, da bi nakon kornera Gorice u 49. minuti Marko Soldo odlično pucao glavom, ali zamalo preko grede. Dobro je Gorica djelovala u startu nastavka, ali u 62. minuti Raspopović je napravio pomalo nepotreban prekršaj na Melnjaku s lijeve strane na visini šesnaesterca. Netom u igru ušli Yassine Benrahou ubacio je loptu na peterac gdje se najbolje snašao Zvonimir Šarlija i glavom matirao Banića. Kada se nije proslavio u organizaciji igre, Hajduk je poveo iz prekida.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Mogla je Gorica do izjednačenja već u 68. minuti, ali poslije ubacivanja Raspopovića i udarca Jurice Pršira na gol-liniji je Šarlija odbio loptu i nakon gola upisao još jedan ključni potez za goste. Trener Gorice Dinko Jeličić nije imao što čekati, obavio je svih pet izmjena i do kraja dočekao ne samo izjednačenje, već i potpuni preokret. Najprije je u 86. minuti iskusni Dino Štiglec nakon gužve u šesnaestercu pogodio volej udarcem za 1:1, da bi u sudačkoj nadoknadi Ante Matej Jurić iz blizine zabio ta 2:1 i ludilo domaćih navijača, koji su gostima skandirali "dođite nam opet!"

Splićani su teren u turopoljskoj ravnici napustili u šoku i nevjerici, naoko su imali sve, a na kraju ostali bez ičega i kompromitirali sjajan start s već drugim porazom u nizu. Presudili su im kao nožem u srce Istra 1961 i Gorica.

Pogled na ljestvicu...

image
SOFASCORE

Što sada čeka Hajduk? Najprije mu na Poljud dolazi Lokomotiva, a onda će na redu biti veliki derbi s Dinamom! Uoči reprezentativne stanke momčad Ivana Leke mora na teško gostovanje, kod Rijeke na Rujevicu... Dolazak do bodova za Splićane će nakon dva izuzetno neočekivana poraza u HNL-u biti još teži.

? Dramatično je bilo u zadnjih nekoliko minuta u Gorici. Evo kako ste vi doživjeli novi posrtaj Bijelih...

"Misec dana duže od Velike Gospe. Dobri smo." (Ivan Boras)

"Znala sam da to tako bude pa se uopće ne uzrujavam. Jednostavno nemaju karakter pobjednika. A i svaka "mala" utakmica za njih je tempirana bomba." (Magdalena Jelić)

"Leko, što kaže sudac? Je li opet on sve kriv?" (Krunoslav Radačić)

"Gdje je Livaji žuti karton za onaj sramotan pokušaj iznuđivanja penala?" (Karlo Drežnjak)

"Nije šok. Gorica je bila bolja." (Alen Cenanović)

KRAJ!

Kakva luda utakmica u Turopolju! Gorica je do 86. minute bila u rezultatskom zaostatku, a onda preko Štigleca i Jurića stigla do velike pobjede. Hajduk drugu utakmicu u nizu u prvenstvu ostaje bez bodova u sudačkoj nadoknadi.

90 + 2. GOOOL!

Kakva ludnica u Gorici! Domaćin okreće rezultat i vodi 2:1! Jurić pogađa za preokret. Matavž se zagradio pred vratima, ostavio loptu Juriću, a on s desetak metara prizemnim udarcem trese mrežu. Lučić je samo pogledom ispratio njegov udarac.

"Dajte Hajduk da se igramo", čuje se sa zapadne tribine... Može li Gorica u nadoknadi kreirati veliki preokret i potpuno šokirati Splićane?

90. Ulazimo u samu završnicu, a veću inicijativu za vodstvo trenutačno ima Gorica.

? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87. GOOOL!


Gorica je izjednačila! Munksgaard je ubacio, Krizmanić glavom vratio loptu, a Dino Štiglec sjajnim udarcem, nekakvim poluvolejom, s desetak metara pogađa malu mrežu za veliko slavlje domaće momčadi!

86. ⇔ Vujnović seli na klupu, na terenu je Jurić.

83. Gorica ima sve manje vremena za hvatanje bodovnog učinka.

S klupe je ipak bolji pogled nego s tribine.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

80. ⇔ Dvostruka promjena kod Gorice. Igru su napustili Raspopović i Mitrović, a ušli su Munksgaard i Kapulica.

? Nekoliko vaših dojmova dok traje zatišje u Gorici...

"Nije zabio uz puno sreće, nego uz faul, rukama je odgurnuo igrača Gorice i svi šute." (Stipo Širajčić)

"Asistencija Maloče." (Krešimir Budimir)

"Je li to onaj kojemu je oprošten čisti crveni protiv Istre?" (Dražen Kušić)

"Ajmo još jedan." (Ivica Šimunac Brne)

78. ? Mrzljak je sjajnim klizećim startom oduzeo loptu Livaji, a u nastavku akcije Šarlija je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Mitrovićem.

77. ⇔ Sahiti izlazi iz igre, na terenu je Dolček.

74. ? Raspopović je dobio žuti karton nakon prekršaja nad Livajom.

Torcida je upravo odala počast legendarnom Mili Hrniću, koji nas je napustio jučer.

Navijači Hajduka pjevaju pjesmu "Kome bi šumilo more moje sinje".

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

71. Dvostruka promjena u Gorici. Iz igre izlaze Pršir i Majstorović, a na terenu su Matavž i Ilečić.

69. Velika prilika za Goricu! Raspopović se probio u kazneni prostor s desne strane, poslao povratnu loptu, a udarac Pršira Šarlija čisti s gol-linije.

67. Krovinović je uputio oštru prizemnu loptu s lijeve strane, ali njegov ubačaj ide u ruke Banića.

66. Za trenutak je na terenu ostao ležati Hajdukov stoperski par. Šarlija i Uremović su se sudarili, a uz bolnu grimasu i stisnute zube ipak nastavljaju susret.

64. ? Prvi žuti karton na utakmici dobio je Pršir.

62. GOOOL!

Hajduk vodi 1:0! Šarlija zabija glavom za vodstvo Splićana. Benrahou je ubacio iz slobodnog udarca s 20-ak metara, lopta se u konačnici odbila od Maločinog ramena ravno na Šarlijinu glavu, a zatim i u mrežu.

Utakmicu u Gorici s tribina prati točno 4514 gledatelja.

58. ⇔ Odjidja-Ofoe izlazi iz igre, na terenu je Benrahou.

56. Majstorović se sjurio u kazneni prostor, opalio s desetak metara, a taj je pokušaj otišao tik uz vratnicu. Gorica u prvih deset minuta nastavka ima veću inicijativu.

49. Opasno je sada bilo pred gostujućim vratima. Pršir je ubacio iz kuta, a lopta stiže na Soldinu glavu, ali njegov pokušaj odlazi malo iznad vrata.

Zlu ne trebalo...

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

46. ⇔ Počelo je drugo poluvrijeme! Leko je napravio jednu promjenu: u svlačionici je ostao Brajković, a na terenu je 20-godišnji Filip Čuić. Prvi mu je ovo nastup u HNL-u.

Ako ste se pitali zbog čega je pola istočne tribine Gradskog stadiona u Velikoj Gorici prazno, odgovor je: sigurnosni razlozi. Samo pola istočne tribine preostalo je za tisuću torcidaša, ali na zapadnoj, gdje ni šibica više ne stane, također dominiraju fanovi gostiju.

Nisu ni domaći Good Boysi zasad ostali dužni, mlađa ekipa s bubnjevima, starija sa zastavama i jakim glasnicama potvrđuju da i Turopolje živi za svoj nogometni klub. (Toni Roić)

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Prosječne ocjene igrača nakon prvih 45 minuta:

image
SOFASCORE

? Komentar prvog poluvremena // Patrik Mršnik:

Da, Hajduk je bolji, pokušavali su i Sahiti i Livaja, nije iskorištena velika greška domaće obrane, ali... Nekako sam dojma da golova do kraja u domaćoj mreži neće biti. Dosta je sve to skupa inertno u ofenzivi gostiju. Pohvale i Velikogoričanima za angažiranost, borbenost... Umalo ih je nagradilo na kraju poluvremena. Prognoza? 0:0 na kraju.

Zadnji ogled Gorice i Hajduka, koji je također odigran u Turopolju krajem travnja, završio je bez pogodaka. U prijevodu, pogodak u međusobnim ogledima ove dvije momčadi nismo vidjeli zasad ukupno 135 minuta.

Kraj prvog poluvremena!

Gorica i Hajduk na odmor odlaze bez postignutih pogodaka. Splićani su u prvih 45 minuta imali izglednije situacije pred vratima, a najbolju priliku nije realizirao Sahiti, kada je Krizmanić očistio njegov pokušaj s gol-linije. Jednu priliku zapucao je i Livaja, dok je s druge strane najopasniji bio dalekometni pokušaj Štigleca koji je prošao blizu vratnice.

Zvonimir Šarlija u skoku.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

44. Opasno je sada bilo pred Hajdukovim vratima. Štiglec se okuražio na udarac s 20-25 metara, a njegov prizemni pokušaj odlazi blizu vratnice.

? Bližimo se kraju poluvremena, evo nekoliko vaših dojmova...

"Bez obzira na odnos suca Bela i Leke, nije kulturno što ga nije pozdravio kao što je to učinio trener Gorice." (Zvonimir Kladarić)

"Ovo nema veze s igrom. Jadni li smo, moj Bože." (Željko Perica)

"Kako se igralo prvih pola sata, mogao je Leko ostati u Splitu, dok je još vrijeme za okupati se." (Ivica Špilj)

40. Brajković je tukao s ruba kaznenog prostora, ali njegov udarac odlazi u blok.

37. Hajdukova obrana bila je malo neoprezna, a nakon što je Gorica osvojila posjed pred gostujućim kaznenim prostorom, Vujnović je poslao loptu u prazno.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

32. Odjidja-Ofoe ubacio je iz kuta, a Šarlija je bio najviši u skoku, ali njegov udarac glavom odlazi iznad vrata.

Hajdukov trener Ivan Leko vratio se na klupu poslije pet utakmica suspenzije, ali da osječkom sucu Dariju Belu nije oprostio isključenje u utakmici Superkupa s Dinamom, potvrdio je i njegov potez prije početka utakmice u Velikoj Gorici, s obzirom na to da nije došao pozdraviti glavnog suca.

Više pročitajte OVDJE.

30. U posljednjih minutama igra se odvija većinom na sredini terena. Nema pravih akcija niti s jedne, niti s druge strane.

22. Nova prilika za Hajduk. Sahiti je poslao loptu prema Livaji, Krizmanić ju nije uspio uhvatiti, a napadač Hajduka s desetak metara puca visoko iznad vrata.

18. Šarlija je dugom loptom pronašao Livaju u kaznenom prostoru, koji ju je primio na prsa, ali kapetan Hajduka pritom je napravio prekršaj.

14. Velika prilika za Hajduk! Bio je to nesporazum u obrani domaćina, a "ničiju loptu" pokupio je Sahiti, prošao pored Banića, ali njegov udarac s gol-linije u padu čisti Krizmanić. Sjajna reakcija braniča Gorice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

10. I dalje traje uvodno ispitivanje snaga, bez konkretnih prilika.

Gužve na prilazima Velikoj Gorici, ali je sve prolazilo u redu... Navodno je nekolicina, grupa navijača Hajduka nešto kasnila zbog prometne nesreće na auto-cesti, no uoči samog početka utakmice, istočni dio stajanja uredno se punio, 950 ulaznica prodano je torcidašima!

Gužve su bile i na prolazu prema zapadnoj tribini, kontrole na ulazima, pregled torbi, osobnih stvari i kako to već biva, pa se stvorio dugačak rep pred kapijom kroz koju se prolazilo do mjesta na zapadnoj tribini. (Slobodna Dalmacija)

image
DAMIR KRAJAC Cropix

5. Pršir je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a Lučić "boksa" njegov ubačaj.

3. Brajković je pokušao dubinskom loptom pronaći Livaju, ali dodavanje je bilo prejako.

Po povratku na klupu nakon odrađene suspenzije, Hajdukov trener Ivan Leko napravio je dvije promjene u svom sastavu u odnosu na momčad koja je započela dvoboj u splitskom porazu protiv Istre. Tako je umjesto Ismaela Dialloa, na srednjem braniču, u paru sa Šarlijom, bio Filip Uremović, koji je u srijedu debitirao u utakmici 16-ine finala Kupa protiv Omladinca. A veće je iznenađenje svakako bilo uvrštavanje tinejdžera Roka Brajkovića na desni napadački bok, umjesto Ivana Dolčeka. Brajković je do utakmice u Velikoj Gorici ove sezone odigrao tek 30-ak minuta...

Trener Gorice, Dinko Jeličić, nije mogao računati na trenutačno najboljeg igrača, Merveila Ndockyta, strijelca dva pogotka ove sezone. Kongoanski je nogometaš, naime, prikupio tri žuta kartona, automatski je suspendiran i morao je preskočiti okršaj sa Splićanima. Umjesto njega, u udarnoj je postavi bio Filip Mrzljak, a sve je ostalo bilo identično kao i u prošlom kolu, kad je Gorica 2:0 svladala Rudeš u Kranjčevićevoj.

1. Počeo je dvoboj u Gorici!

Uoči početka susreta na tribinama su viđeni i treneri Dinama i Rijeke: Sergej Jakirović i Željko Sopić.

Stigli su sastavi za ogled u Gorici! Kod domaćina nema velikih iznenađenja, dok je Leko u udarnu postavu odlučio gurnuti 18-godišnjeg Roka Brajkovića, koji je prve minute u ovoj sezoni upisao u utakmici Kupa sredinom tjedna protiv Omladinca iz Gornje Vrbe, kada je odigrao zadnjih pola sata.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:38