Marko Livaja

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
TORCIDA PREKINULA DERBI

VIDEO: Hajduk šokirao Dinamo na Maksimiru! Livaja odveo Bijele na vrh ljestvice

Fantastično drugo poluvrijeme pripalo je Bijelima, Rog promašio dvije velike šanse
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 13. rujan 2024. 22:06

Dinamo - Hajduk 0:1 (Livaja 70.)

DINAMO: Nevistić - Ristovski🟨, Theophile🟨, Mmaee, Pierre-Gabriel (od 75. Hoxha) - Sučić, Ademi (od 59. Rog) - Cordoba (od 46. Kulenović), Baturina (od 75. Stojković), Pjaca - Petković.

HAJDUK: Lučić - Melnjak, Uremović (od 90. Elez), Prpić, Diallo 🟨🟥- Krovinović, Rakitić - Durdov (od 52. Biuk🟨), Pukštas🟨 (od 67. Benrahou), Kalik (od 67. Sigur) - Livaja🟨⚽ (od 90. Hrgović).

Pogodak Livaje pogledajte OVDJE.


Iako je gotovo sve uoči utakmice bilo na Dinamovoj strani, iako su Plavi dočekali derbi u posvemašnjoj idili, a Hajduk je bio uzdrman unutarklupskim previranjima, Splićani su odnijeli sva tri boda na Poljud! Pogotkom Marka Livaje u 70. minuti Hajduk je ostvario 1:0 (0:0) pobjedu i prestigao je Zagrepčane na vrhu ljestvice. Opet se pokazalo da nogomet ne priznaje papirnate prognoze i najave, sve to treba potvrditi na travnjaku.

image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

A Dinamo to nije uspio, ostao je dojam da su Plavi igrali s premalo rizika, posebno u prvom dijelu, kao da su očekivali da će Splićani pokleknuti samim dolaskom u Zagreb, opterećeni nezdravom situacijom u klupskim salonima. No, pokazalo se da je trener Gattuso dobro pripremio momčad za ovaj derbi i Hajdukova je svlačionica u ovom trenutku neprijeporno korak iznad klupske uprave.

image

Marko Livaja i Dominik Prpić

DAMIR KRAJAC Cropix

Ova će pobjeda Splićanima donijeti pozitivu, a Plavi su još kako pogoršali ozračje uoči odlaska u München na okršaj s Bayernom. Propustili su veliku priliku da već nakon šestine prvenstvene utrke pobjegnu Hajduku, sad je, nakon ove pobjede Splićana, sve opet na početku...

I jedni i drugi ušli su u utakmicu vrlo oprezno, naglasak je od samoga početka bio na kontroliranoj igri, gotovo uopće bez rizika. Ništa se nije mijenjalo ni kako je vrijeme odmicalo, pa smo u prvih 45 minuta vidjeli malo dobrog nogometa, malo lijepih poteza, bez ijedne prave prilike pred vratima.

Dinamo je, očekivano, ipak ponudio nešto više inicijative i više se igralo na Hajdukovu dijelu travnjaka. Međutim, splitski je defenzivni blok bio dobro posložen, pokretljiv i energičan, Plavi su ga teško probijali i osjetilo se neigranje Mišića, koji bi znao promijeniti ritam, "okrenuti stranu" i pronaći "rupu" u suparničkoj obrani. Ademi i Sučić korektno su odrađivali svoje zadaće, ali ipak su drukčiji igrači od Mišića...

image

Slavlje Hajduka

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Nije Dinamo uspio ni po bokovima probiti goste, Cordoba je bio na desnoj, a Pjaca, napokon, na svojoj, lijevoj strani, ali nismo upisali ni jedan proboj do korner-crte, kojim bi se uža obrana gostiju izbacila iz takta i dobro posložene formacije. Melnjak je zatvarao Pjacu, Diallo je bio zadužen za Cordobu i nisu griješili.

Hajduku je, dakako, odgovarao taj lagani ritam i bez previše problema držao je "nulu". Tek su gdjekad gosti pogledali prema naprijed, ali su zato imali najbolju situaciju za postizanje pogotka u prvom poluvremenu. Bilo je to u 19. minuti, kad je Livaja pronašao prostor za udarac ispred neodlučnog Mmaeea i opalio je sa 14 metara pola metra iznad grede. Bila je to i jedina opasna situacija u plavome 16-ercu...

S druge, pak, strane, Zagrepčani su udarcima iz daljine pokušali ugroziti Lučića (Pierre-Gabriel, Pjaca, Baturina), no bili su to laki "zalogaji" za Hajdukova čuvara mreže, a dvaput su, također udarcima iz daljine, Baturina i Cordoba poslali lopte visoko preko vrata. Dinamo je u 29. i 41. minuti lijepo razigrao dvije akcije, međutim u oba navrata nedostajalo je točno završno dodavanje, pa nije bilo prave opasnosti za Lučića...

image

Rokas Pukštas i Petar Sučić

DAMIR KRAJAC Cropix

Dinamov trener Sergej Jakirović u nastavku je iz igre izvadio Cordobu, ušao je Kulenović i Plavi su zaigrali u 3-4-1-2 formaciji. A prvu pravu prigodu vidjeli smo u 47. minuti – Krovinović je tukao s 25 metara, Nevistić je tu loptu nesigurno odbio, natrčao je na nju Pukštas, ali njegov je udarac uspio blokirati Ristovski. Uzvratili su Plavi dvojem minute kasnije, ali Pjacin je pokušaj zaustavio vratar Lučić.

U nastavku se zaigralo življe, a veliku je priliku za domaćina propustio Kulenović u 67. minuti, kad je nakon ubacivanja Ristovskog glavom poslao loptu s desetak metara pokraj vrata.

I onda je, tri minute kasnije, uslijedio šok za Plave, Livaja je iskoristio neopreznost domaće obrane i svladao je Nevistića. Hajduk je, eto, dočekao svoj trenutak, došao je do pogotka i vodstva 20-ak minuta prije kraja dvoboja. Primili su Plavi vrlo jeftin pogodak, i dodavač Prpić i strijelac Livaja bili su sami, nitko ih nije napadao, ni blokirao...

image

Marko Livaja

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

A kakvu je zgodu promašio Marko Rog! Krasno ga je proigrao Stojković, ušao je Rog silovito u kazneni prostor i kad se činilo da je pogodak neizbježan, Rog je poslao loptu visoko preko vrata! Bila je to prilika veća i bolja čak i od kaznenog udarca...

Zbog bakljade Hajdukovih navijača utakmica je potom bila prekinuta, razbijen je ritam igre i to je svakako odgovaralo Splićanima, a sudac Pajač označio je čak 13 minuta nadoknade zbog izgubljenog vremena. Zbog igranja rukom drugi je žuti, isključujući karton, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade zaradio Diallo i Dinamo je u završnici imao igrača više na terenu. Ali, do izjednačenja nije došao...

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

🗣️ Nekoliko vaših komentara nakon pobjede Hajduka:

"Marko Rog je častio večeras. Hvala mu na promašajima i Livaji na pogotku!" (Ante Tomić)

"Navikao Hajduk na lagani trening petkom, Torcida pokazala kako se navija, Livaja lagan kao i uvijek." (Armin Mustafić)

"Ove što bacaju baklje do pola terena identificirati i poslati na Olimpijske igre. Osvajamo medalju 100%." (Darko Kožul)

"Neka. Barem će biti zanimljiva sezona. Čestitke Hajduku." (Denis Mikulić)

"Loša igra Dinama protiv Rijeke, sada i protiv Hajduka, a sve štima, a kupili sve... Znači trener - noga subito." (Marijan Katalenić)

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+14. 🟨

Biuk je zaradio opomenu zbog ometanja slobodnog udarca. Gattuso se žalio pa će i on u bilježnicu.

90+13. I Mbuku je pokušao udarcem s ruba kaznenog prostora, leti i to preko gola!

90+12. Mogao je Biuk dokrajčiti Modre, ali iz izgledne šanse pogodio je samo pored vratnice!

90+11. Sučić je potegnuo s distance, samo pokraj gola. Sve je izglednije da HNL ima novog lidera.

90+9. Jedan ubačaj za drugim, ali lopte ne nalaze igrače u plavom. Ispucavanje za Lučića.

90+8.

Još jedna sjajna šansa za Roga! Zapucao je s 10-ak metara nakon dodavanja Stojkovića, ali pored lijeve vratnice!

90+8. Rakitić je već u igri.

90+7. Rakitić je ostao ležati na travnjaku i nakratko izlazi iz igre. Hajduk trenutno ima 9 igrača na travnjaku.

90+5. Petković je ubacio iz slobodnog udarca, no Lučić "boksa" loptu i otklanja opasnost. Kreće nova opsada gola Bijelih.

90+4. 🟥

Drugi žuti, odnosno crveni karton za Dialla! Nakon prekršaja u 53. minuti, sada je Diallo igrao rukom. Hajduk u završnici s desetoricom!

90. 🕖

Igrat će se još najmanje 13 minuta!

90.

Dvije izmjene kod Hajduka: Izlaze Uremović i Livaja, ulaze Elez i Hrgović. Gattuso očito planira "parkirati autobus".

90. Igra se nastavlja, očekujte nekih 10-ak minuta sučeva dodatka...

Jakirović je u jednom trenutku priupitao četvrtog suca Kolarića treba li se povući u svlačionicu. Još uvijek čekamo nastavak igre.

85. Neke baklje stigle su nasred travnjaka!

Ovako je Livaja proslavio peti pogodak u ligaškoj sezoni.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

82. Naši izvjestitelji s lica mjesta javljaju nam da Torcida bakljama gađa interventnu policiju! Na TV-u je vidljivo i da je nastala neka svađa kod lože na zapadnoj tribini...

81. Krenula je bakljada Torcide, baklje padaju nedaleko gola Lučića, sudac Pajač zaustavlja derbi.

76.

Rog promašuje čisti zicer! Stojković ga je sjajno proigrao, Rog je imao korak-dva ispred Rakitića i izašao jedan na jedan s Lučićem, a onda zapucao preko gola!

75.

Reagira Jakirović: Baturina i Pierre-Gabriel van, Stojković i Hoxha unutra.

74. Sučić otima loptu Biuku, zatim dodaje za Baturinu, koji udarcem iz ukošene pozicije traži suprotni Lučićev kut, ali ne pronalazi ni okvir gola!

Tko je ovo mogao očekivati? Dinamo gubi 20 minuta prije kraja utakmice, Marko Livaja perfektno je iskoristio dugu loptu Prpića i iz prve zapucao iskosa u suprotni kut. Neuhvatljivo je to za Nevistića!

70. GOOOOOOL!

Marko Livaja za 1:0 Hajduka!

67.

Kalik i Pukštas izlaze, ulaze Sigur i Benrahou.

67. Ristovski još jdenom ubacuje s lijeve strane, Kulenović je najviši u skoku pored Uremovića, ali leti lopte pored vratnice.

"Gori" na dijelu tribina gdje se nalazi Torcida.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

63. 🟨

Opomena i za Pukštasa zbog prekršaja na Rogu tijekom kontre Dinama. Amerikanac će propustiti susret protiv Gorice u idućem kolu.

61. 🟨

Ristovski je zaradio opomenu zbog prekršaja na Biuku.

60. Petković je ubacio prema Kulenoviću, ali Dinamov napadač ostao je kratak za korak, nema udarca prema Lučiću. Dinamo je, čini se, ubacio u višu brzinu.

59.

Jakirović opet mijenja: Ademi van, Rog unutra.

56. Ristovski je ubacio s desne strane, a Ademi "škaricama" pokušao iznenaditi Lučića. Nije to bio silovit udarac, lako hvata Lučić.

55. 🟨

Evo i drugog imena u Pajačevom notesu. Theophile je zaradio opomenu zbog prekršaja na Livaji.

52.

Prva izmjena kod Hajduka: Izlazi Durdov, ulazi povratnik Stipe Biuk.

image

Bruno Durdov i Marko Pjaca

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

51. Pjaca je pokušao ubaciti s lijeve strane, samo do Krovinovića.

49. Pjaca odgovara na Krovinovićev udarac jednim pokušajem s distance. Presporo je išla ta lopta, ravno u Lučića.

47.

Evo dobre šanse za Hajduk! Krovinović je silovito potegnuo s distance, Nevistić obranio, a zatim odbijena lopta stiže do Pukštasa. Hajdukov Amerikanac mogao je matirati Nevistića, ali Ristovski u posljednji čas skreće loptu u korner!

image

Filip Krovinović i Arijan Ademi

DAMIR KRAJAC Cropix

46. Odmah Kulenović šutira iz prvog kontakta s loptom. Zapucao je s nekih 30 metara udaljenosti, ide to daleko iznad grede.

46.

Počelo je drugo poluvrijeme, a evo nam i prve promjeen: Kulenović ulazi u igru, izlazi Cordoba. To znači da će se Dinamo u drugom dijelu transformirati u 3-5-2.

📣 Nekoliko vaših komentara s društvenih mreža:

"Petko ili je najbolji igrač HNL-a ili najgori, danas nažalost kako igra ne bi u Rudešu imao mjesta. Jako loš derbi, nula nogometa. Bayern će nas zgazit sa ovakvom igrom" - Denis Nikolić

"Kažu veliki stručnjaci da Hajduk dolazi na "klanje" a taj "atomski Dinamo" bez prave šanse, a zašto nema žutih kartona za igrače Dinama zna samo sudac Pajač" - Zvonimir Crnilo.

"Ovo nije pravi Dinamo , kao da su došli igrati prijateljsku utakmicu" - Marijan Fočić.

Očekivali smo više od prvog derbija sezone. Ni jedna ni druga momčad još uvijek se ne usude ući u veći rizik, stoga smo ostali lišeni i velikih šansi. Dinamovi pokušaji uglavnom su se svodili na udarce s distance, a najbolje je izgledao udarac Livaje u 19. minuti. Ipak, rezultat na semaforu ostaje nepromijenjen.

image

Ademi i Diallo

DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOG PLUVREMENA

45+1. Slobodni udarac za Dinamo nakon prekršaja Rakitića na Baturini. Čudio se bivši Vatreni zašto je Pajač ovo sudio.

45. 🕖

Igrat će se još najmanje minuta prvog dijela.

41. Sjajna kontra u režiji Cordobe i Baturine, no Kolumbijac u završnici šalje loptu iza leđa Petkoviću. Moglo se ovo i puno bolje izvesti, ostaje 0:0.

Djelić atmosfere sa Sjevera.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

40. Opasno je izgledao Cordobin ubačaj prema Ademiju, ali opet je Prpić na pravom mjestu.

38. Djelovalo je da bi se Hajduk mogao otvoriti, ali Kalik nije ni pomislio potrčati na nešto dužu loptu Pukštasa, stoga Ristovski prvi stiže u posjed.

37. 🟨

Livaja prvi ide u bilježnicu Pajača. Napucao je loptu nakon što mu je označeno zaleđe.

36. Evo nam i udarca Cordobe s velike udaljenosti. Lopta je odsjela otprilike gdje u Baturinina maločas.

35. Baturina je zapucao s distance ljevicom nakon dodavanja Pierre-Gabriela, ali bilo je to poprilično neprecizno. Nepunih 20 minuta Dinamo je bez udarca u okvir gola.

image

Martin Baturina

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

34. Sjajnu dijagonalu poslao je Petković prema Cordobi, ali Kolumbijac u pokušaju ubačaja s desne strane pogađa samo blok Bijelih.

32. Diallo ostaje ležati nakon duela s Ristovskim, čini se da je dobio lakat u lice, ali nema ozbiljnijih poteškoća za Hajdukova braniča.

31. Petković je ambiciozno pokušao zaprijetiti Lučiću iz slobodnog udarca, nekih 35 metara udaljenog od gola Hajduka. Pogodio je živi zid, lopta je i dalje u posjedu Dinama.

29. Petković je lijepo proigrao Ademija, koji traži Baturinu pred vratima Hajduka, ali pronalazi samo Lučića.

26. Krovinović je s distance opalio preko gola, ali zaradit će slobodni udarac zbog prekršaja Ademija.

25. Vidjeli smo nekoliko izvrsnih kombinacija Baturine, Pjace i Petkovića, čak i poneko dodavanje petom u režiji ofenzivaca Modrih, ali od završnog poteza koji bi ugrozio Lučića - ipak ništa.

image

Marko Pjaca

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

23. Pjaca je naoko "izvozao" Melnjaka, ali branič Hajduka uspio je u zadnji tren blokirati njegov ubačaj s lijeve strane. Uslijedit će korner za Dinamo, prilikom kojeg je Prpić najviši u skoku.

Dvojica predsjednika: Ivan Bilić i Velimir Zajec zajedno gledaju utakmicu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20. Prilikom kornera Hajduka dosuđen je prekršaj u napadu. Livaja i društvo upali su u raspravu sa sucem Pajačem, no situacija se brzo primirila.

19.

Velika prijetnja Bijelih! Livaja je dobio loptu na rubu kaznenog prostora, osvojio nekoliko koraka prostora i silovito zapucao ljevicom! Mmaee i Ademi nisu uspjeli blokirati, a lopta je sjevnula malo iznad grede.

16. Dugo je Dinamo gradio napad preko Baturine, Ademija i Ristovskog, da bi u konačnici Pjaca nakon lažnjaka zapucao s distance. Laka zadaća za Lučića.

Na nogama su i gostujući navijači

image

Navijači Hajduka

DAMIR KRAJAC Cropix

Bad Blue Boysi odlično raspoloženi

image

Navijači Dinama

DAMIR KRAJAC Cropix

📈 Prije utakmice smo vas pitali za prognozu ishoda. Čak 70% čitatelja smatra da će slaviti Dinamo, 17% vjeruje u pobjedu Hajduka, a 13% u remi. Ovo su tri najčešća rezultata po vašim glasovima:

2:1 za Dinamo (18%)

2:0 za Dinamo (12%)

3:1 za Dinamo (10%)

14. Petković je izgubio loptu pa prekršajem na Pukštasu prekinuo kontru Hajduka. Ni to nije dovoljno za žuti karton, smatra Pajač, koji očito planira držati nešto više kriterije večeras. Pozdravljamo takvu odluku!

13. Diallo je ubacio s lijeve strane, Pukštas udario glavom s nekih 12 metara udaljenosti, stoga Nevistić nije imao nikakvih problema.

11. Evo nam i prvog udarca u okvir gola! Pierre-Gabriel potegnuo je s 20-ak metara desnicom, samo u Lučića.

11. Kalik je s lijeve strane ubacio prema petercu, gdje je Pukštas čekao šansu za udarac, ali Mmaee je na pravom mjestu i čisti opasnost.

9. Sudeći po prvim minutama, Uremović će se ukazivati pred Baturinom čim veznjak Dinama dobije loptu. Dosad je stoper Hajduka dvaput uspješno spriječio njegove driblinge.

Pozdrav Jakirovića i Gattusa

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

8. Durdov je kratko ostao ležati na polovici terena držeći se za gležanj. Srušio ga je Mmaee klizećim startom, Pajač je procijenio da žuti karton nije potreban.

7. Ambiciozno je Cordoba zapucao s velike udaljenosti, pogodio je samo Rakitića.

5. Prvi udarac na susretu pripada Dinamu! Baturina je izveo korner kratkim dodavanjem, Petković mu je vratio loptu, a potom je veznjak Modrih osvojio nešto prostora i zapucao iskosa, ali samo u vanjski dio mreže. Nije to bila velika prijetnja za Lučića.

Dinamo je uoči početka utakmice na istočnoj tribini koja je zatvorena od potresa napravio vatromet. Uz rakete su samostalno gorjele i baklje.

4. Hajduk se poigravao pred svojih 16, ali Petković nije stigao oduzeti loptu.

2. Durdov je pokušao pronaći Livaju dubinskim dodavanjem nakon što se Pierre-Gabriel okliznuo, ali Nevistić prvi stiže do lopte.

1. Počela je utakmica na Maksimiru!

20.00 Sandro Kulenović prije prvog zvižduka primio je nagradu za najboljeg igrača SuperSport HNL-a u listopadu.

🗣️ Pitali smo vas za vaša očekivanja i prognoze. Evo nekoliko komentara.

"To je derbi samo na papiru." (Marko Bulat)

"Sviđa mi se Cordoba od prve minute. Na poluvremenu će biti dva razlike za šampione." (Dalibor Pižir)

"Koliko god je Dinamo kvalitetnija momčad, derbi sjever-jug je uvijek derbi, koliko god se mi sprdali da više nije... Sve ovisi s kakvim stavom u glavi igrači izađu na teren." (Tomislav Bt)

"Kalik će riješiti utakmicu." (Mario Bogović)

"Vidi Gattuso da je Biuka važnije čuvati za Kup protiv Bilogore." (Mate Tandara)

19.40 Zagrijavanje na Maksimiru je počelo.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Do početka utakmice dijeli nas malo više od 20 minuta. Evo pogleda s tribina koje se polako popunjavaju.

Malo atmosfere s oblačnog dana u Maksimiru.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

💸 Što kažu kladionice? Koeficijent na pobjedu Dinama uglavnom se kreće oko 1.60, a na pobjedu Hajduka oko 7. Kladionice žele reći da su šanse da će Hajduk pobijediti podjednake onima da će Dinamo zabiti četiri gola, na takvu golijadu Modrih koeficijent je također oko 7.

image

Filip Krovinović i Sandro Kulenović

VOJKO BASIC Cropix

"Bit će gusto, bit će 3:0, uslijed poljudskih turbulencija likuju dinamovci, ispuštajući iz vida da su se utakmice Dinama i Hajduka znale otimati kontroli i onda kada je to javnost najmanje očekivala."

Najavu Dražena Krušelja s podsjećanjem na znakovitu rečenicu Miljenka Smoje pročitajte OVDJE.

18.49 Mantra je kako je u derbijima sve moguće. I kako nema favorita. U ovom dvoboju dva najveća hrvatska kluba vrlo jasno se nametnuo favorit. To je Dinamo, koji je u optimalnoj formi naspram Hajduka, a u vrlo utjecajnom klupskom ozračju razlika atmosfere je dan i noć.

Analizu Roberta Matteonija pročitajte OVDJE.

Derbi na Maksimiru za Sportske novosti najavio je Tomislav Ivković. Što naš bivši golman i trener, a danas renomirani komentator nogometnih događaja očekuje od susreta Dinamo-Hajduk, pročitajte OVDJE.

image

Bruno Petković i Rokas Pukštas

VOJKO BASIC Cropix

18.05 Stigli su sastavi za derbi! Iako smo očekivali Roga od prve minute kod Modrih, startat će Ademi, a predvipali smo i Stipu Biuka, no u prvih 11 našao se mladi Durdov.

Statistička najava kroz prizmu zadnjih deset utakmica Dinama i Hajduka.

image
SOFASCORE

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu pišu: Davorin Olivari i Frane Maršić

Na Dinamovoj press-konferenciji pojavili su se junaci mjeseca kolovoza. Trener Jakirović je u premijernom izboru za glavne aktere mjeseca u HNL-u ponio epitet za najboljeg trenera u kolovozu. Ristovski je po tom izboru potpisao najljepši pogodak mjeseca, bio je to onaj sjajan udarac za vodstvo protiv Šibenika u pobjedi 3:0. Glasala je publika, novinara i klubovi...

- Čeka nas derbi, prava utakmica u kojoj je posve svejedno tko je u kakvom stanju, u kakvoj formi, koji je na ljestvici, utakmica je to za prestiž, veliko je rivalstvo, ali i veliki respekt obiju momčadi. U ova dva tjedna bilo je jedanaest prvotimaca na treningu jer su ostali bili u reprezentacijama, pa smo koristili i naše juniore kako bismo odradili trenažni proces. Više smo se regenerirali i oporavljali od rovitosti i ozljeda i, naravno, pratili naše reprezentativce. Vratili su se u dobrom stanju, nisu ispali iz nekog ritma. Važno je da su se vratili zdravi. Od ponedjeljka smo odradili tri dobra treninga - kazao je u uvodu Sergej Jakirović.

Zanimalo nas je koliko je po Dinamo možda opasan ovakav ambijent u kojem Plavi figuriraju kao ogroman favorit, posebice zbog turbulentnog stanja u redovima Hajduka?

- Više mediji potenciraju da smo favoriti. Mi znamo da nas čeka zahtjevna utakmica jer nijedna nije bila lagana, bilo u Maksimiru ili na Poljudu. Obje će momčadi pružiti svoj maksimum. I ovih dana zahtijevao sam potpuni fokus i koncentraciju na prvu sljedeću prvenstvenu utakmicu, a dodatni je značaj i to što je ovo derbi. Znate da ne preskačemo utakmice, napravit ćemo sve da momčad bude maksimalno fokusirana, da odigramo dobro i da pokažemo ono što smo pripremili. Ako netko preskače utakmice i ako poleti, to je više problem za njega u budućnosti. Ja stvarno respektiram svakog suparnika.

Koji je derbi treneru Jakiroviću ostao u najljepšem sjećanju?

- Onaj odigran na Uskrs jer smo pobijedili u iznimno teškoj utakmici i u teškom trenutku. Znaš da moraš pobijediti da bi opstao u borbi za naslov. Tri dana kasnije pobijedili smo ih i u Kupu. U izravnom smo dvoboju izbacili jednog rivala iz utrke.

Dinamo i Jakirović su prošle sezone i sami bili na tragu sličnog ambijenta kakav je danas u Hajduku...

- To su njihovi problemi, više sam fokusiran na svoju momčad. Ne bih rekao da je ista situacija, ja sam uvijek imao podršku. I momčad ju je imala također. I imao sam mir, nekoliko puta sam to naglasio. Nije bilo ni blizu ovako, barem kako sam ja osjećao. A osjećao sam podršku, zato smo i završili sezonu na onakav način. Hajduk? Došao je trener koji je svjetski poznato ime, treba vremena prilagoditi se mentalitetu sredine u kojoj radiš, sigurno je da su velika očekivanja. Došao je Ivan Rakitić, naš proslavljeni reprezentativac i treba mu malo vremena da bi dosegnuo maksimalnu fizičku spremu, tu je Marko Livaja oko kojeg se sve vrti, dokazana vrijednost, odličan igrač pa Filip Krovinović, Filip Uremović, Ivan Lučić na golu... Maksimalno respektiramo Hajduk u kakvom god stanju bio. To su posebne utakmice, a nadam se da ćemo u petak pokazati da smo bolja momčad - zaključio je Jakirović.

Evo što je pred derbi kazao i iskusni Stefan Ristovski.

- To je najveći derbi u hrvatskom nogometu, a kaže se, derbi se ne igra nego se pobjeđuje. Tako ćemo se i postaviti, treba nam čvrsti gard kojim ćemo pokazati da je Dinamo pravi lider i nadam se da ćemo uspjeti doći do tri boda.Derbi je utakmica koja ima posebnu draž i tu nema podcjenjivanja. Naravno da je još uvijek ta euforija oko Lige prvaka i skorašnjeg dvoboja protiv Bayerna, ali prioritet mora biti HNL i sljedeća utakmica, a to je ova protiv Hajduka. Moramo se postaviti liderski.

Gennara Gattusa, usred brojnih glasina, očekuje prvi najveći hrvatski derbi u karijeri. Trener Hajduka uoči susreta nije održao standardnu press-konferenciju, već je kratko najavio utakmicu i prošao kroz stanje u momčadi.

- Igramo protiv ekipe koja je navikla na ovakve utakmice, oni ih igraju stalno. Očekujem jedan veliki Hajduk, idemo u Zagreb napraviti dobar rezultat. Oni su dobri, a nama treba veliki mentalitet i utakmica kako bismo bili pravi - kazao je Gattuso.

Pričao je i o spremnosti igrača za ovakav tip utakmice.

- Već smo ove sezone pokazali da možemo igrati velike utakmice, igrali smo doista dobro u nekim trenucima. Svi koji su bili ovdje trenirali su maksimalno, preostaje nam doliti još malo benzina i u Zagrebu dati sve od sebe s velikom osobnošću.

Kakav je zdravstveni karton ekipe?

- Lijepo je imati sve na dispoziciji. Vraćaju se Šarlija, Bamba i Uremović. Kad smo svi na okupu, možemo biti pravi - kratko je zaključio Gennaro Gattuso.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 10:03