Veliko slavlje igrača Hajduka na Westfalenu

 Vojko Bašić/Cropix
POVIJESNA POBJEDA

VIDEO: Hajdukovi juniori u polufinalu! Bijeli nakon neviđene drame izbacili Borussiju

Mladi Hajdukovci slavili su boljim izvođenjem jedanaesteraca i utišali Westfalen
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. ožujak 2023. 20:48

BORUSSIA DORTMUND - HAJDUK 1:1 (8:9) (Antunović 72‘, Rijkhoff 76‘ -11m)

BORUSSIA (D): Ostrzinski - Mane, Cisse, Collins, Aning (od 83. Blank) - Brunner, Kamara, Gürpüz, Bamba - Walz (od 69. Ludwig), Rijkhoff

HAJDUK: Buljan - Đolonga, Jurić-Petrašilo, Arković, Hrgović - Kavelj, Capan - Vrcić, Reić (od 62. Skoko), Brajković (od 90. Ćalušić) - Antunović (od 79. Nazor)


U polufinalu 21. travnja u Nyonu protiv Milana igrat će Hajduk! Nakon Šahtara i Manchester Cityja, izbacili su Bijeli i Borussiju usred Dortmunda. Povijesni rezultat za splitski klub, povijesni rezultat za hrvatski nogomet, jer imamo predstavnika na završnom turniru u Švicarskoj.

U velikoj drami na Westfalenu pobjednik je odlučen u devetoj seriji kaznenih udaraca. Do tada su svi izvođači bili precizni, a onda je Buljan obranio udarac Manea da bi potom Kavelj pogodio desni donji kut mreže vratara Ostrzinskog za veliko slavlje više od 4000 navijača Bijelih na stadionu u Dortmundu, a nebo iznad Splita obasjale su svjetleće rakete i petarde.

image
Vojko Bašić/Cropix

Golemu podršku navijača od prve minute imali su Bijeli na stadionu Borussije. Poznati "žuti zid" ovog puta je bio bijeli, sa sjeverne tribine odjekivalo je "hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu". Domaćin je imao brojniju, ali Hajduka neusporedivo glasniju podršku. Prvi dio protekao je u pravoj taktičkoj borbi, svojevrsnoj šahovskoj partiji. Bijeli su kreirali prvu priliku u 4. minuti kada je glavom nakon kornera zaprijetio stoper Jurić-Petrašilo, ali iz drugog pokušaja uspio je vratar Ostrzinski ukrotiti loptu.

Borussia je nakon opreznog otvaranja susreta preuzela kontrolu igre, uzvratili su domaćini u 11. minuti. Prvo je Cisse snažnim udarcem s 20 metara natjerao Buljana na izbijanje lopte, a potom je u nastavku akcije Brunner šutirao s 18 metara iskosa, ali otišla je lopta pored desne vratnice. Hajdukovci su u 15. minuti visokim presingom iznenadili obranu Borussije, uzeo je Mate Antunović loptu u kaznenom prostoru Žutih, ali nisu Bijeli udarcem uspjeli kapitalizirati oduzetu loptu. Disciplinirano se Hajduk branio, a Borussia je preko bokova tražila prolaz. Aning je u 19. minuti priredio šansu za Rijkoffa, ali Nizozemac je slabo zahvatio loptu na vrhu peterca, pa je Buljan lagano pokupio njegov udarac.

Najbolju prigodu za Bijele kreirao je Roko Brajković dvije minute kasnije. Sjajno je prošao Cissea i Manea na desnoj strani, krenuo dijagonalno s krila, namjestio se na lijevu nogu, ali udarac s 12 metara otišao je pored desne vratnice uz velike uzdahe navijača Hajduka. Slično su reagirale i pristaše Borussije u 24. minuti nakon što je udarac Turčina Gurpuza fijuknuo iznad vratnice.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako je utakmica odmicala, Hajduk je vraćao ravnopravnost u igri, ali ipak su Bijeli prepustili sredinu domaćinu zgusnuvši dvije linije na 30-ak metara od vrata Buljana. "Usnulu" utakmicu bez šansi u finišu prvog dijela "razbudio" je Jere Vrcić opasnim udarcem s vrha šesnaesterca na početku sudačke nadoknade, ali spremno se ispružio Ostrzinski i pokupio loptu.

Početkom nastavka preselila se igra u potpunosti na polovicu Hajduka koji se i dalje organizirano branio sa devet igrača iza lopte dok je usamljeni Antunović vrebao u prigodi za tranziciju. U 59. minuti su Bijeli dočekali šansu, ne preko Antunovića, već Brajkovića koji je ponovno krenuo u solo akciju, ali je na kraju zapeo "u prometu" na ulasku u kazneni prostor, pa je tek u padu mlako zahvatio loptu koja je bila lak plijen za Ostrzinskog.

Tri minute potom imala je Borussia slobodni udarac sa 17 metara, ali pokušaj je završio tek u "živom zidu". Ali, što Bijeli nisu iskoristili u 64. minuti kada je Brajković oduzeo loptu Cisseu, a Skoko se potom sjurio prema Ostrzinskom koji je u klizećem startu odbio loptu koja je došla do Vrcića. Sam pred vratima previše je oklijevao, namještao se na udarac, dovoljno da mu Bamba oduzme loptu u pravom "ziceru".

image
Vojko Bašić/Cropix

Ponovno su navijači Hajduka ustali na noge kada je u 71. minuti Niko Đolonga uputio opasan šut koji je prošao pored desne vratnice. Ali minutu kasnije precizniji je bio golgeter iz Otrić Seoca, Antunović je pogodio za pravu "ludnicu" na sjeveru Westfalena, za 0:1 na semaforu.

Vodstvo je trajalo je svega četiri minute, jer se Borussia ekspresno vratila pogotkom iz kaznenog udarca nakon što je Arković srušio Ludwiga. I kada se već mislilo da će utakmica završiti bez uzbuđenja centimetri su dijelili Bijele od polufinala.

image

Jere Vrcić i Tom Rothe

Vojko Bašić/Cropix

Nevjerojatna sreća za Borussiju u prvoj minuti sudačke nadoknade nakon ubačaja Hrgovića s lijeve strane loptu je nogom zahvatio Ludwig pogodivši gredu vlastitih vrata poslavši ekipe na raspucavanje s bijele točke. Ali Ludwig je samo odgodio slavlje Bijelih za prolaz u polufinale.


Prijenos uživo:

POGLEDAJTE RASPUCAVANJE PENALA I PROLAZ HAJDUKA U POLUFINALE LIGE PRVAKA MLADIH

GOTOVO JE, HAJDUK IDE DALJE, KAVELJ JE POGODIO ZA 9:8 BIJELIH U RASPUCAVANJU!

OSTAJE 8:8! BULJAN JE OBRANIO MANEU! HAJDUK IMA MEČ-LOPTU!

8:8 - Đolonga u lijevu stranu, njemački vratar u desnu! Nema kraja drami.

8:7 - Collins također uspješan, malo udesno, ali silovito po zraku.

7:7 - Arković mirno po sredini, a vratar u lijevo!

7:6 - Bamba pogađa u lijevu stranu! Nevjerojatno... I dalje stopostotna učinkovitost.

6:6 - Nazor lagano po sredini! Vratar u svoju desnu stranu.

6:5 - Kamara hladno u lijeve "rašlje".

5:5 - Bomba Capana! Bacio se vratar u pravu stranu, ali ovo je neobranjivo.

5:4 - Brunner desno šalje poluvisoku loptu, Buljan ka suprotnom kutu.

4:4 - I Skoko siguran! Također u svoj lijevi kut.

4:3 - I Gurpuz zabija prizemnim udarcem u lijevi kut.

3:3 - I Jurić-Petrašilo u lijevi kut! Stopostotni učinak obje momčadi.

3:2 - Ludwig precizan, kao i u regularnom dijelu. U lijevu stranu, a Buljan krenuo u desno.

2:2 - Ćalušić u desni kut, sigurno i samopozdano!

2:1 - Rijkhoff neobranjivo u lijeve "rašlje".

1:1 - Vrcić također zabija!

1:0 - Cisse je zabio


KRAJ REGULARNOG DIJELA Čekaju se penali, 1:1 nakon 90 minuta.

90+2‘ HAJDUK POGAĐA GREDU U POSLJEDNJIM MINUTAMA! Nakon ubačaja Hrgovića s lijeve strane, netko od stopera Dortmunda umalo je poslao loptu u svoju mrežu, ali ipak odsjeda na gredi...

90‘ Asistent Brajković izlazi iz igre, Ćalušić ulazi. Igrat će se četiri minute sučeva dodatka.

89‘ Arković zaustavlja opasnu kontru domaćina. Dortmund je zavladao posjedom.

84‘ Žuti karton za Collinsa zbog prekršaja na Brajkoviću.

83‘ Aning izlazi iz igre, ulazi Blank. Dortmund ima slobodan udarac s od prilike 25 metara udaljenosti. I bio je to opasan udarac Bambe, ali malo iznad grede. Sve smo bliže penalima...

image

Slavlje Antunovića

Vojko Bašić/Cropix

79‘ Šteta... Arković je zaista odigrao sjajnu utakmicu, ovaj kazneni udarac malo je pokvario dojam. No, ništa nije izgubljeno. Nazor ulazi umjesto strijelca Antunovića.

76‘ GOL! Rijkhoff je precizan s bijele točke, Dortmund je izjednačio. Neobranjivo u desni kut, a Buljan u drugu stranu... POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

image

Roko Brajković i Tom Rothe

Vojko Bašić/Cropix

75‘ KAZNENI UDARAC ZA DORTMUND! Arković je startao na Ludwiga i još zaradio žuti karton...

71‘ GOOOOOOOOOOOOOOOOL!! Antunović glavom z avodstvo Hajduka!!! Brajković je ubacio s desne strane, a Antunović nevjerojatnim udarcem glavom s 10-ak metara neobranjivo gađa u gornji desni kut. Hajduk je na pragu polufinala Lige prvaka!!! POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

71‘ Đolonga je šutirao iz kosa i ciljao ka drugoj stativi, ali silovit udarac prošao je malo pored vratnice.

image

Niko Đolonga

Vojko Bašić/Cropix

69‘ Točno 16 tisuća gledatelja prati ogled na Westfalenu. Spomenimo da u slučaju neriješenog rezultata odmah kreće izvođenje penala. U međuvremenu, Walz izlazi iz igre, a na njegovo će mjesto Ludwig.

64‘ VELIKA OPASNOST U REŽIJI HAJDUKA! Brajković je trčao ka lopti poslanoj u prostor, nije to bila izgledna šansa, ali oba stopera Dortmunda su se poskliznula, a lopta je stigla prema Skoki. No, vratar je bio malo brži i klizećim startom spriječio udarac Skoke, a lopta se odbila do Vrcića, koji se nije uspio snaći pred već pristiglim braničima Borussije.

62‘ Rijkhoff je iz slobodnog udarca pogodio u živi zid, a Bamba je nakon odbijene lopte prebacio okvir gola. Nakon toga, Skoko je ušao u igru umjesto Reića.

59‘ Brajković je bio u opasnom naletu s trojicom oko sebe, pao je pred kaznenim prostorom no sudac se nije oglasio. Lopta u nogama Nijemaca.

image

Ante Kavelj

Vojko Bašić/Cropix

57‘ Napokon i Hajduk u napadu, no loptu Vrcića s lijeve strane presjekao je netko od domaćih stopera. Možda će Bijeli bolje zaprijetiti iz prekida.

56‘ Još jedna dobra reakcija Arkovića, koji je bez poteškoća zagradio Rijkhoffa u svom kaznenom prostoru i izborio loptu za Hajduk.

51‘ Bamba je izrazito opasan, bez problema se nosi s dvojicom-trojicom čuvara, al sad ga je Arković spriječio u prodoru i izbio loptu u korner.

49‘ Sjajna reakcija Arkovića! Riskantnim klizežim startom u 16-ercu spriječio je nastavak obećavajućeg napada Dortmunda. Odličan nastup Arkovića u dosadašnjem dijelu utakmice.

image

Roko Brajković

Vojko Bašić/Cropix

48‘ Trener domaćina Mike Tullberg ušao je u bilježnicu gavnog suca. Žuti karton, očito je nešto dobacio.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme! Nema promjena u sastavima.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA Bez golova u prvoj dionici, poprilično ravnopravan susret. Definitivno nas čeka napeta završnica, dojam je da se Hajduk nije trkački puno potrošio, što je dobra vijest. Očito su nakon prošle utakmice sa Cityjem uvidjeli da bi trebalo malo bolje dozirati fizički napor.

45+2‘ Nakon duela Arkovića i Bambe napadač domaćina tražio je kazneni udarac, ali više je to bio komičan pokušaj iznuđivanja, premda ga je stoper Hajduka držao rukom za dres. No, pad nije baš izgledao uvjerljivo...

45‘ Novi pokušaj Vrcića! Još jednom je desetka bijelih priredila opasnost, ovaj put dalekometnim udarcem s ruba 16-erca, ali obranio je to Ostrzinski. Igrat će se dvije minute nadoknade.

44‘ Hrgović je ubacio prema Antunoviću, ali bio je to malo presilovit centaršut.

40‘ Brajković je pokušao ‘škaricama‘ s ruba 16-erca, ali osim lopte je zahvatio i svog čuvara Manea. Izgleda da mu je krenula krv iz nosa, ali nema veće ozljede. Tijekom kratke stanke mogli smo čuti glasnu gostujuću publiku, u više trenutaka Torcida je nadglasala Žuti zid.

image

Vasco Walz, Marko Capan i Mate Antunović

Vojko Bašić/Cropix

38‘ Odlično izgleda obrana Hajduka, prvo su spriječili jednu minijaturu s lijeve strane, pa i blokirali Rijkhoffov udarac.

35‘ Dortmund mnogo griješi na sredini terena, već četvrti ili peti put Bijeli im uspijevaju presječi dodavanje, šteta što dosad nisu to iskoristili za kakvu veliku prigodu.

image

Jere Vrcić i Tom Rothe

Vojko Bašić/Cropix

33‘ Dugo se Hajduk nije približio golu domaćina... Dortmund drži susret pod kontrolom, ali također nema potpuno jasnu napadačku ideju. Mogla bi ovo biti šahovska partija.

29‘ Bamba je projurio po desnoj strani i povratno tražio Rijkhoffa, sva sreća pa bezuspješno.

image


Vojko Bašić/Cropix

26‘ Manja neugodnost pred Buljanom, no Arković je brzopotezno napucao loptu van opasne zone.

24‘ Još jedan dalekometni udarac Dortmunda, ovaj put Gurpuz, preko grede.

23‘ Nijemci su posebno opasni po lijevoj strani, gdje vješti Samuel Bamba vodi glavnu riječ, ali zasad bez zamjetnog uspjeha.

image

Mate Antunović

Vojko Bašić/Cropix

21‘ Hajduk skoro poveo! Kakva šteta, Bijeli su uzeli loptu na sredini terena i imali četiri na četiri, Brajković je izveo minijaturu i izborio se za udarac s 10-ak metara, ali nedostajalo je malo preciznosti. Najveće uzbuđenje u dosadašnjem dijelu ogleda!

15‘ Hajduk je oteo jednu loptu kod 16-erca Borussije, ali Vrcić se dugo namještao i nije iskoristio solidnu situaciju. Moglo je ovo biti neugodno iznenađenje za domaćine.

14‘ Dortmund djeluje nešto sigurnije s loptom, ali Hajduk ih drži daleko od vratara Buljana.

image

Mateo Jurić-Petrašilo i Mate Antunović

Vojko Bašić/Cropix

11‘ Opasani udarci domaćina! Prvo Kamara, pa Brunner dalekometnim su udarcima pokušali stići do vodstva. Prvi je obranio Buljan, a Bruner nije naciljao okvir gola.

8‘ Borussia je u dva navrata izgledala opasno u naletu ka 16-ercu Hajduka, ali nedostajao je potez koji bi izazvao pomutnju u obrani Bijelih.

image

Mateo Jurić-Petrašilo

Vojko Bašić/Cropix

4‘ Prvi udarac pripao Bijelima! Nakon udarca iz kuta Jurić-Petrašilo istaknuo se u gužvi i iz kosa pokušao zaprijetiti glavom, ali brani vratar Ostrzinski.

1‘ Počinje ogled Borussije i Hajduka!


18.26 Nijemci pišu da bi ovo mogao biti rekord gostujuće posjećenosti jedne utakmica Lige prvaka mladih, jer navodno je stiglo preko 5000 pripadnika Torcide. Čekamo službene brojke da bismo mogli potvrditi tu informaciju. U svakom slučaju, nevjerojatan odaziv Splićana...

18.17 Pobjednik ovog susreta u polufinalu ide na Milan, koji je jučer svladao Atlético Madrid. Drugi polufinalni par Lige prvaka mladih čine AZ i Sporting.

18.05 Evo nekoliko kadrova koje je u Dortmundu snimio naš fotoreporter Vojko Bašić.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

18.00 Još pola sata do početka utakmice. Kako javlja Slobodna Dalmacija, Hajdukovi su navijači s Alter Markta u centru Dortmunda došli do stadiona, kultnog Signal Iduna Parka. Dopratila ih je policija.

Linker
23. travanj 2024 05:24