TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE POGOTKE

VIDEO: Kad zapne, zovi Livaju! Hajdukova desetka u 87. zabila za slavlje na Poljudu, HD ispao iz lige

Hajduk je u 33. kolu HNL-a na Poljudu s 2:1 slavio protiv HD-a te ga i matematički izbacio iz lige
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 29. travanj 2022. 19:59

HAJDUK - HRVATSKI DRAGOVOLJAC 2:1 (N. Kalinić 6', Livaja 87' / Frigan 51')

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 10.000: Sutkinja: Ivana Martinčić (Koprivnica). Pomoćnici: Rođak-Karšić i Kećkiš. Četvrti sudac: Kulušić. VAR sudac: Zebec. AVAR: Pataki. Delegat: Posavec.

HAJDUK: L.Kalinić – Mikanović (od 82. Lovrencsics), Katić - (od 28. Simić), Ferro, Melnjak (od 72. Ljubičić) – Grgić - Pukštas (od 82. Brajković), Krovinović, Čolina – Livaja, N.Kalinić. TRENER: Valdas Dambrauskas.

HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Šubarić - Majstorović, Smolčić, Galešić, Markovina, Jurišić – Bristrić (od 76. Kukoč), Brtan, Hodža, Karrica (od 65. Braut) – Frigan (od 81. Kuliš). TRENER: Dragan Tadić.

ŽUTI KARTONI: Grgić (72- nesportsko ponašanje), Bristrić (72- grub prekršaj), Brtan (81- grub prekršaj). IGRAČ UTAKMICE: Marko Livaja

Nakon devet utakmica ukazao se Livaja! Pogotkom u finišu utakmice donio je pobjedu Hajduku koji i dalje čuva svoje teoretske izglede u šampionskoj utrci. Kako li se samo radovao Dambrauskas koji je nakon pogotka na aut-liniji grlio asistenta Lovrencsicsa. Sa puno muke i truda izborena je pobjeda protiv posljednjeplasirane ekipe lige, a pritom su debitirala dva igrača iz omladinske škole. U početnom sastavu 17-godišnji Amerikanac litavskog porijekla, Rokas Pukštas, te 16-godišnji napadač kadeta Roko Brajković s klupe. Procijenio je Dambrauskas da mu je sa izostancima Fossatija, Atanasova i Vukovića veznjak potrebniji Pukštas potrebniji za prvu momčad nego za juniore koji danas (subota) igraju ligaški derbi s Dinamom. Navijači su Bijele na kraju ispratili s pjesmom "Hajduče još nije kraj", vjera u naslov prvaka još nije napustila splitske tribine.

Furiozno je krenuo Hajduk, tresla se mreža Šubarića već nakon tri minute igre, ali opravdano je sutkinja Martinčić poništila pogodak Livaje radi zaleđa. Nije to omelo "desetku" Bijelih, motivirano je ušao u utakmicu, pa je minutu poslije isprobao udarac sa 22 metra koji je vratar odbio u korner. Pritiskao je hajduk od starta, korner za kornerom rezultirao je ranim vodstvom. Nikola Kalinić zabio je četvrti pogodak u devet HNL nastupa.


Hajduk je tražio okomitu igru, nastavio s napadima, ali kako je vrijeme prolazilo, padao je intenzitet igre. Motivirani Livaja u 20. minuti sjajno je "felšom" u prostor gurnuo loptu za Čolinu koji je izašao pred Šubarića, ali umjesto šuta krenuo je u nepotrebni dribling. Potez viška i propala je izgledna prigoda. Dragovoljac je sredinom prvog dijela "uhvatio" utakmicu. Ne samo da su Crni uveli dvoboj u ravnopravni okvir, već su u pojedinim trenucima imali inicijativu kroz posjed u 20-ak metara Splićana. Kao da su Bijeli poslije vodstva pomislili da je pobjeda već upisana, da se može sa pola snage odraditi dvoboj. Umalo im se to osvetilo u 36. minuti kada je ležernost Ferra spasio Lovre Kalinić ispred natrčalog Frigana. Dragovoljac je iskazao više želje u finišu prvog dijela, ali prave prilike ponovno je imao Hajduk. Debitant Pukštas lukavo je uzeo loptu neopreznom jurišiću, izašao sam pred Šubarića, ali njegov lob-udarac otišao je paralelno sa gol-linijom. U nastavku akcije loptu je dobio Mikanović, ali njegov je pokušaj otišao prema sjevernoj tribini. Nije Mikanović imao svoj dan, kao ni većina igrača u bijelim dresovima tijekom prvog dijela. U nekoliko navrata sa tribina su se zato začuli i zvižduci kao reakcija na pomalo indolentni pristup.

Nije odmor promijenio stav Bijelih. Djelovali su ugašeno, bez energije a Dragovoljac je nastavio s napadima. Promašene prigode i ležerni pristup izazivali su pogodak s druge strane koji je naposlijetku stigao kao logičan slijed zbivanja. Izgubljena lopta u sredini terena kažnjena je u tri dodira i Kalinić je morao po loptu u mrežu.


Ponovno su gledatelji zvižducima počastili hajdukovce koji su nakon zgoditka Frigana ipak shvatili da je utakmica ušla u ozbiljniju fazu. Pritisli su Crne u njihov kazneni prostor, spašavao je Šubarić u dva navrata na samo pet minuta poslije izjednačenja. Ali, opet je sijevnula i kontra Dragovoljca, Karrica je propustio bolje reagirati u situaciji "tri na dva" u 61. minuti. Sutkinja Martinčić pažljivo je u 67. minuti slušala instrukcije iz VAR sobe, ali ostao je dojam da je pogriješila kada nije dosudila kazneni udarac za Hajduk. Vratar Šubarić pokupio je Čolinu, a da pritom nije imao loptu pod pod kontrolom, no Martinčić je bila drukčijeg stava. U finišu je Dambrauskas posegnuo za novim promjenama, Hajduk je pritisnuo Dragovoljce koji nisu više imali snage za prelazak na polovicu Bijelih. Ali, do pogotka Livaje drhtali su navijači, međutim kada se teško izbori, slatka je svaka pobjeda. Hajduk ide dalje, Rijeka je sljedeća.



PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

image

Statistika dvoboja

SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

87' - GOOOL! Ljubičić se zagradio i zadržao loptu, potom gurnuo za Lovrencsicsa koji izvrsno centrira Livaji, a Hajdukov ofenzivac zabija 23. ovosezonski prvenstveni pogodak u HNL-u te izaziva erupciju poljudskih tribina... 2:1 za Bijele!

82' - Ušli su Roko Brajković i Gergo Lovrencsics umjestso Rokasa Pukštasa i Dine Mikanovića. Kod HD-a izišao je strijelac izjednačujućega gola Matija Frigan, zamijenit će ga Ante Kuliš.

80' - Dvaput prijete hajdukovci, prvi Livajin udarac spašava Šubarić, drugi Simićev pokušaj završava u bloku.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

76' - Izlazi Admir Bristrić, mijenja ga Marino Kukoč.

74' - Šutira Livaja iz blizine, a blokira ga Markovina.

73' - Nova promjena kod Hajduka. U igru će Marin Ljubičić, izlazi Dario Melnjak.

72' - Zaiskrilo je između Bristrića i Lukasa Grgića, obojici je sutkinja Martinčić pokazala žuti karton.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

67' - PADA ČOLINA U ŠESNAESTERCU, PROVJERAVA SE VAR! Čeka se odluka VAR sobe, ali neće biti ništa od toga. Izgledalo je kao da je Šubarić srušio braniča Bijelih, završan procjena ipak je bila da se igra nastavi.

65' - Prvu promjenu radi Dragan Tadić. Ušao je Filip Braut umjesto Karrice.

image

Rokas Pukštas

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

65' - Odvažio se mladi Pukštas na udarac, nije to uopće bilo loše, međutim njegov pokušaj ljevicom odlazi preko gola.

58' - Šutira Simić malo iznad grede. Poljudska publika i dalje upornim skandiranjem te ponekim zvižducima nastoji motivirati nogometaše Bijelih.

56' - Opet prijeti Kalinić nakon što je Čolina napravio pomutnju, a Šubarić ponovno spašava goste majstorskom reakcijom.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

54' - PADA KALINIĆ U ŠESNAESTERCU, PROVJERAVA SE VAR! Melnjak je ubacio za Nikolu Kalinića, napadač Bijelih pada u duelu sa Smolčićem i Galešićem, a Martinčić se neko vrijeme potom konzultirala s VAR sobom... Ipak, procijenjeno je da nije bilo elemenata za najstrožu kaznu.

53' - Hodža prijeti iz daljine! Kalinić još jednom siguran...

51' - GOOOL! Brtan gura Bristrića u prostor, ispao je tu Ferro, da bi potom ofenzivac HD-a sjajno pronašao Frigana na drugoj strani koji uz pomoć vratnice pogađa mrežu za šok na Poljudu! Zanimljivo je kako je baš Matija Frigan simpatizer Bijelih, a nedavno se 'proslavio' kada je isplivala snimka na kojoj pjeva navijačke pjesme splitskoga kluba... Kako bilo, HD je na Poljudu došao do izjednačenja!

49' - Krovinović traži nekoga na drugoj vratnici, a Šubarić opet spremno intervenira.

46' - Vraćamo se na Poljud. Nema promjena u sastavima.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Furiozno su Bijeli ušli u susret i jasno iskazali namjeru da dođu do brzoga pogotka. Nakon tri vezana Livajina pokušaja, glavnu je ulogu preuzeo Nikola Kalinić i već u šestoj minuti još jednom pokazao da ima 'nos' za pogodak. Međutim, nakon toga početnoga vodstva Hajduk kao da je povukao ručnu. Nonšalanciju Dambrauskasovih nogometaša ipak H. dragovoljac nije kaznio, iako su u nekoliko navrata gosti opasno zaprijetili. Žele li zadržati šampionske ambicije, hajdukovci će morati zaigrati agresivnije u nastavku.

45'+2' - Prijeti Karrica! Sjurio se prema golu hajdukovaca i stigao opaliti, završio je njegov udarac u korneru, no sutkinja Martinčić pokazuje da je vrijeme isteklo, odlaze igrači na predah.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45' - Brtanov šut iz daljine opet brani staloženi Lovre Kalinić. Dragovoljci sve češće igraju s loptom u nogama i igra se seli na polovicu Bijelih.

40' - Mikanoooviiiiiiiiiiiiić! Nakon spomenutoga kornera našao se Hajdukov bek potpuno sam u šesnaestercu, silovito opalio iz voleja i pogodio tribine daleko iza gola... Odmah se primio za glavu u nevjerici, mogao je mnogo bolje realizirati ovu situaciju.

39' - Bravo za 17-godišnjeg debitanta Pukštasa! Iskoristio je Jurišićevu nepažnju, preoteo jednu mrtvu loptu i zaprijetio s 15-ak metara iskosa, odlazi to malo pored vratnice u korner...

37' - Evo i udarca iz daljine, čuju se prvi zvižduci s poljudskih tribina! Hodžin dobar udarac hvata Lovre Kalinić, ali splitska publika koncertom zvižduka 'nagradila' je nonšalanciju svojih pulena.

36' - Nova šansa HD-a! Karrica je pobjegao Ferru i sjurio se prema Kaliniću, ali brži je na toj lopti vratar Bijelih... Djeluje kao da su se uspavali igrači Hajduka nakon početnoga vodstva.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

32' - Kakva nepažnja Lovre Kalinića! Imao je loptu u rukama vratar Hajduka, a Frigan mu se prikrao iza leđa i - u trenutku kada ju je Kalinić ispustio iz ruku - napadač Dragovoljca sjajno se snašao te mu oteo posjed... Međutim, sutkinja je odmah dosudila nedozvoljenu igru i potom usmeno opomenula Matiju Frigana.

29' - Prijetnja HD-a! Hodža ubacuje za Karricu čiji udarac glavom iz teške pozicije odlazi metrima daleko od Lovre Kalinića.

28' - Ipak ne može bolove izdržati Nikola Katić. Tako je, izlazi s travnjaka, a Dambrauskas je prisiljen raditi izmjenu u ranoj fazi. Zamijenit će ga Stefan Simić.

image

Valdas Dambrauskas

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

21' - Čolina pada u šesnaestercu u duelu s Galešićem! Sutkinja Martinčić, ipak, nakon nekoliko trenutaka i konzultacija s VAR sobom pokazuje da se igra nastavlja.

19' - Treći korner za Hajduk izveo je Krovinović, uspijevaju to gosti raščistiti, pomalo u panici...

15' - Nikola Katić ostao je ležati nakon jednoga duela s Bristrićem. Dugo traje ovaj prekid dok se Hajdukovu braniču ukazuje liječnička pomoć.

Vraća se Katić u igru iako je već s klupe poslan na zagrijavanje Stefan Simić.

9' - Kaliiiiiiiniiiiiiiiiiiić!!! Debitant Pukštas glavom je proigrao Nikolu Kalinića čiji udarac s oko 10 metara iskosa spremno brani vratar HD-a.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

6' - GOOOL! Novi korner i nova šansa, ovog puta u prigodi se našao Nikola Kalinić! Krovinovićev korner dočekao je Ferro na drugoj vratnici, njegov udarac odbija Šubarić na gol-liniji, ali samo do spretnoga Hajdukova napadača koji pored statičnog Markovine pogađa mrežu za 1:0 Bijelih na Poljudu!

6' - Nova šansa, a koga drugoga nego - Marka Livaje! Krovinović je izveo taj korner, Livaja najviše skočio i tukao glavom, od bloka Bijeli dobivaju novi udarac iz kuta...

5' - I opet fantastičan Livajin udarac! Opasno je šutirao Hajdukov ofenzivac s oko 14-15 metara, a Šubarić fenomenalnom intervencijom izbija u korner!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

4' - GOOOL! Livaja je pobjegao posljednjoj liniji HD-a i potom sjajnim udarcem pogodio same rašlje!

ALI NIŠTA OD GOLA! Pomoćni sudac Kečkiš odmah je digao zastavicu, a sutkinja Martinčić opravdano poništila ovaj atraktivan zgoditak...

18.00: Počeo je susret na Poljudu. Glavna je sutkinja Ivana Martinčić iz Koprivnice.

image

Lovre Kalinić, Ivana Martinčić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


>>> Stigao je sastav Hajduka! Valdas Dambrauskas na teren od prve minute šalje mladog američkog igrača Rokasa Pukštasa! Na klupi je ostao Marin Ljubičić, a u zadnjem redu umjesto najavljivanog Eleza, uz Katića igra Ferro.

>>> U sastavu HD-a nema napadača Karla Perića, pretpostavljamo da će Dragan Tadić na teren izaći s tri stopera.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:42