VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
UKLESAN U VJEČNOST

Video: Livaji u čast otvoren mural, heroj se probijao kroz masu! Čuvala ga ‘vojska‘ u stilu poznate serije

Ispod murala je natpis ‘na prvi balun nogon tuka‘ koji je možda i najbolji opis njegove karijere
Piše: Ivan Renić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 20. veljača 2022. 19:46

Od jutra je bilo „živo” u Kaštel Kambelovcu. Osjećalo se uzbuđenje u zraku, iščekivanje. Da, bile su i maškare, ali nije to razlog. Hajdučka fešta organizirana je u Dudanovom parku, akcija učlanjivanja u Hajduk, uz besplatnu hranu i piće. Podijelilo se 600 porcija fažola, pršut, sir... Broj članova premašio je 47 tisuća, a vidjet ćemo za koliko će ga pojačati Kambelovčani.

Lukšić ili Kambelovac? Teško bi se odlučio Marko Livaja. Ali zašto bi i morao? Ponos je svih Kaštelana. Iako su njegovi iz Lukšića, Marka veliki dio djetinjstva i odrastanja veže za Kambelovac. Baka i djed žive tamo, često je Livaja dolazio u centar mista.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Mural njemu u čast otvoren je nedaleko mjesta gdje je igrao balun, trčao po bijelom kamenu. Svjedočio je tome i potpisnik ovih redaka. Bilo je to prije gotovo 20 godina. Jedna branka bila je banak od „pazarića”, a druga – dva dijela spomenika na centru trga.

Na „staroj”je cesti sada oslikan Marko. Njegov lik sa, sada već legendarne, fotografije našeg Duje Klarića „uklesan” je u kambelovsku vječnost. U pozadini je uklopljeno prepoznatljivo Brce, a ispod svega je natpis: „na prvi balun nogon tuka”. Stih je to iz pjesme „Kriva karta” klape Cambi i možda je najbolji opis Markove karijere.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Vidi se i toliko puta fotografirani stih iz pjesme Harija Rončevića: „Opet bi bira tebe i ovu ljubav istu...”. Vozeći se starom kaštelanskom cestom, Livajin mural baš upada u oko, ne može ga se ne vidjeti.

Uvik na prvi balun, odlučno i svim srcem – pa šta bude! Vodeći se tim - vratio se u Hajduk.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

- Idem pokušati, dati sve od sebe – vjerojatno je razmišljao dok je potpisivao ugovor s „bijelima”. A moglo bi biti svašta... Marko je već sada prava ikona momčadi s Poljuda. Ne pamti se kada se jednog igrača ovoliko obožavalo. Nećemo niti zamišljati što bi moglo biti u svibnju. Poljud bi eksplodirao, a ništa bolje ne bi prošao ni njegov Kambelovac.

Naravno da ni desetka „bijelih” nije propustila ovu prigodu. U društvu supruge Iris stigao je u park oko 17 sati, pozdraviti navijače i prijatelje kojih u Kambelovcu ima puno. Njegov je dolazak izazvao golemi šušur. Svi su htjeli „selfie”, dotaknuti hajdučkog heroja, ma bilo što. On je, također, vjerojatno najstrpljivija osoba u Dalmaciji. Nikome nije uskratio želju. Svjestan je koliko znači hajdučkom puku.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Teško je ovih dana u Dalmaciji pronaći ikoga popularnijeg od Livaje. Pogotovo kada se vrati doma nakon što je dan prije Hajduku donio nova tri boda „hattrickom” protiv Hrvatskog dragovoljca.

Tisuću ljudi „zatvorilo” je obje trake ceste, policija je zaustavila promet dok se Livaja probijao kroz masu. Stigao je do murala, upalile su se baklje, krenulo navijanje...

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

- Samo jednu želju iman – orilo se Kambelovcem.

Tko je došao na ideju o muralu? Takav oblik počasti ne dobivaju baš svi...

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Doznali smo kako je za sve zaslužna skupina njegovih starih prijatelja na čelu s braćom Božić. Marko je davno otišao u svijet, ali prijatelje od malih nogu nije zaboravio. Sada su mu blizu, a vratili su ga i u njegovo misto. I ne samo vratili. Čuvali ga i pazili, svi od reda s kapama u stilu „Peaky Blindersa”, prava Livajina vojska.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:19